Ulcinj: Bojana će ostati u koritu + Foto

November 2, 2012   | Ngjarjet - Events

Sanacije nasipa na rijeci Bojani, koje su rađene prošle i početkom ove godine, biće dovoljne da spriječe izlivanje rijeke, ukoliko dođe do obimnijih padavina u narednom periodu, rečeno je „Danu” u Sekretarijatu za komunalne djelatnosti Opštine Ulcinj. No i pored toga nadležni organ lokalne uprave narednih dana planira susret sa predstavnicima Uprave za vode, kako bi se analizirala situacija pred sezonu kiša i vidjelo da li su moguća dodatna ojačanja nasipa. Prema riječima sekretara Sekretarijata za komunalne poslove Avdula Dervišija nasip na Bojani rađen je prije tri decenije i znatno je oštećen poplavama proteklih godina.

– Zbog toga su i vršene hitne sanacije nasipa i mjesta koja su bila najkritičnija su sanirana. Mi za dodatne radove novca nemamo, tako da za eventualno nova ojačanja očekujemo pomoć države – kaže Derviši i dodaje da u narednom periodu ne bi trebalo da bude problema ako dođe do porasta nivoa rijeke. Do sada je u pojačavanje benta utrošeno oko 200 hiljada eura. Ministar poljoirivrede Tarzan Milošević izjavio je ranije da će za trajno saniranje korita Bojane biti potrebno i do 15 miliona eura. Kako za tu investiciju nema sredstava u budžetu novac će se zajedno sa Albanijom tražiti od evropskih fondova i Svjetske banke.

– Postoji međudržavni sporazum između Crne Gore i Albanije po kome sve radove na nasipima treba uskladiti kako bi bili u istom nivou. Moraju biti na istoj koti tako da tu ima još dosta prostora de se radi. Dobro je što sada nema kritičnih mjesta ali uvijek postoji mogućnost da se dodatno interveniše. Sa albanske strane urađen je veći dio posla i sada bi mi trebalo da radimo na usklađivanju kota – objašnjava Derviši.

U Vladi smatraju da se izvori finasiranja tog projekta moraju tražiti kroz podršku Svjetske banke, kako bi bio doveden do kraja, jer ne može biti završen za kratko vrijeme. Stručnjaci tvrde da nasipi duž granice sa Albanijom od karaule Fraskanjel do račve Bojane, uz manje popravke, mogu izdržati čak i prošlogodišnji rekordni nivo vode.

Analitika – Informativni Portal

1.

2.

3.

4.