Zenka: Izborni zakon kažnjava Albance

November 2, 2012   | news

Mehmet Zenka smatra da albanski narod zaslužuje četiri poslanička mandata

Na primjeru Demokratske unije Albanaca (DUA) dokazalo se da postojeći izborni zakon nema nimalo afirmativne vrijednosti prema albanskoj manjini, ocijenio je predsjednik DUA Mehmet Zenka. On ističe da se pogrešnim tumačenjem izbornog zakona kažnjava albanski narod.
– Taj zakon se ne odnosi prema Albancima afirmativno, već na diskriminatorski način. Albancima procentualno pripadaju tri mandata u Skupštini, dok su realna albanska potraživanja četiri garantovana poslanička mjesta – kazao je Zenka u izjavi za „Dan”.
Na parlamentarnim izborima 14. oktobra DUA je ostala bez mandata u crnogorskoj skupštini. Nedavno je Ustavni sud odbacio kao neosnovanu žalbu DUA na rješenje Državne izborne komisije kojim je odbijen njihov prigovor na preliminarne rezultate izbora.
– Naše aktivnosti u ostvarivanju pravde će se nastaviti. Osim toga, preostaje nam organizacija u partiji i rad na programskim zadacima. Očekuje nas redovni kongres partije, na kojem će doći do podmlađivanja stranke i priključivanja novih članova – zaključio je Zenka.

Bo.M.
Izvor: DAN

1