Bardhi van parlamenta poslije dvadeset godina

November 3, 2012   | news

Foto: DAN

Od 81 poslanika iz prethodnog saziva Skupštine čak 46 ih neće biti u plenarnoj sali na konstitutivnoj sjednici, zakazanoj za 6. novembar. Sudeći po izjavama nekih od doskorašnjih parlamentaraca, većina ih se nada da će, ipak, tokom mandata novog saziva uspjeti da se vrate u skupštineke klupe, a u međuvremenu će koristiti zakonsko pravo da primaju platu godinu dana po prestanku funkcije.
Da se dobar dio poslaničkih kandidata sa liste vladajuće koalicije nada da će uspjeti da se nađe u skupštinskim klupama, potvrđuje i stav Nikole Gegaja iz DPS-a.
– Da sačekamo formiranje vlade, kako bismo vidjeli koliko će poslanika ući u izvršnu vlast a koliko će ih zauzeti neke druge funkcije. Tek nakon toga možemo da govorimo o tome čime ćemo se baviti – naveo je Gegaj, koji je u prethodnom sazivu bio među aktivnijim poslanicima, a zbog potreba partije morao je da se odrekne mjeta predsjednika Gradske opštine Tuzi kako bi ostao u državnom parlamentu.
Osim Gegaja, među prvih 39 na listi vladajuće koalicije, koliko će ih biti na konstitutivnoj sjednici, nema ni Zorana Gospića, Zorana Bošnjaka, Nade Drobnjak, Zorana Srzentića, Ljuiđa Škrelje, Zorana Ćulafića, Fahrudina Hadrovića, niti Željka Aprcovića. Iako je bio među aktivnijima u klubu DPS-a, u novom sazivu, bar na početku neće biti ni Obrada Miša Stanišića. Od poslanika vladajuće stranke na konstitutivnoj sjednici neće biti ni Veljko Zarubica, Halil Duković,Zoran Vukčević, kao ni Đorđe Pinjatić i Drago Čantrić. Uz njih, priliku da sa „klupe za rezerve” nakon konstituisanja Vlade uđu u Skupštinu, čekaće i Zoran Jelić, Branka Tanasijević, Milorad Vuletić, Husnija Šabović, Valentina Radulović Šćepanović, Maida Bešlić, Željko Avramović, kao i Ljubica Aranitović, Jasmin Sutović, Njegosava Vujanović, Mirsad Mulić, Refik Bojadžić i Samir Agović, koji su pred kraj prošlog mandata ušli u parlament.
Od preraspodjele fotelja u izvršnoj vlasti i drugih pozicija zavisiće i dalji status u parlamentu Mića Orlandića i Hidajete Bajramspahić iz SDP-a. Ervina Spahića najvjerovatnije čeka neka od funkcija u izvršnoj vlasti.
I u opozicionim poslaničkim klubovima doći će do određenih kadrovskih promjena. Tako dosadašnji poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković neće biti sa kolegama u novom sazivu parlamenta. Kako kaže, to ne znači da će prestati da se bavi politikom.
– Predsjednik sam Opštinskog odbora Nove u Beranama i tu ima dosta posla, što znači da ostajem u politici. Koristiću zakonsku mogućnost da u narednih godinu dana primam platu, a u međuvremenu će se možda otvoriti mogućnost da ponovo budem poslanik. Ako ne bude tako, vidjećemo šta dalje, ali u svakom slučaju ostajem u politici do penzije – ističe Živković.
Osim njega u poslaničkim klupama neće biti ni Budimir Aleksić.
Lider Demokratskog saveza Mehmet Bardhi, koji će vjerovatno polovinu mandata novog saziva biti van parlamenta, u izjavi za „Dan” kaže da u tom periodu sigurno neće prestati da se bavi politikom.
– Pošto nijesam ispunio uslov za penziju, koristiću pravo na primanja godinu dana po prestanku poslaničke funkcije. Sigurno ću nastaviti da se bavim politikom. Ima dosta posla, ako Bog da zdravlja – ističe Bardhi, koji privremeno napušta poslaničke klupe poslije dvije decenije.
Osim Bardhija, građani u novom sazivu neće imati prilike da gledaju i slušaju ni Mehmeta Zenku, čija Demokratska unija Albanaca nije izborila parlamentarni status. Od članova kluba poslanika Pokreta za promjene iz prethodnog saziva u novom neće biti mjesta za Zariju Pejovića i Srđana Brajovića. V.R.

U SNP-u osam bivših
U klubu poslanika SNP-a, sudeći po rasporedu sa izborne liste, neće biti mjesta za osam parlamentaraca iz prethodnog saziva. To su Svetozar Golubović, koji je povukao kandidaturu za poslanika, zatim Nataša Vuković, Veselinka Peković, Radosav Nišavić, Dobrica Šljivančanin, Dragoslav Šćekić, Veselin Bakić i Radoman Gogić. Drugačiji raspored u klupama SNP-a mogle bi da donesu jedino odluke partijskih organa, ako se bude poštovao teritorijalni princip i broj glasova po opštinama.

Izvor: DAN

2