Nimanbegu: FORCA prihvatila sporazum

November 5, 2012   | news

Sporazum o formiranju vlasti između koalicije Evropska Crna Gora i predstavnika manjinskih partija, najvjerovatnije će biti dogovoren prije sjutrašnje konstitutivne sjednice novog saziva Skupštine rečeno je Radiju Crne Gore u DPS-u. DPS je proslijedila nacrt sporazuma Bošnjačkoj stranci, HGI i FORCI.

Za sada je pozitivno odgovorila samo FORCA.

– Mogu što se tiče FORCE reći da je predsjedništvo prihvatilo sporazum. Vjerovatno će se kasnije večeras ili sjutra pred sjednicu potpisati taj dokument. U principu on se tiče toga da će se podržati konstituisanje zakonodavne vlasti. Ostaje da se dogovori na koji način treba da se konstituiše izvršna vlast – kazao je funkcioner FORCE Genci Nimanbegu za Radio Crne Gore.

Do kraja dana ili sjutra treba da se izjasne HGI i Bošnjačka stranka. U izjavi za Radio Crne Gore Suljo Mustafić je optimista da će sporazum o formiranju Vlade vrlo brzo biti do kraja definisan. Od nove Vlade Mustafić očekuje:

– Da ćemo u narednom periodu sistemski rješavati probleme koje su imali manjinski narodi u nekom prethodnom periodu, ali svakako smo optimisti po pitanju određenih resora, funkcija, učešća, s obzirom na to da ti zahtjevi nijesu megalomanski.

Sve će biti jasnije sjutra, kada će biti konstituisan novi saziv Skupštine Crne Gore. Sporazumom koalicije Evropska Crna Gora predviđeno je da mjesto predsjednika Vlade pripadne DPS-u, a Parlamenta SDP-u.

Ustavom je predviđeno da predsjednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine.

TVCG

 

1