Sto godina albanske države

November 28, 2012   | Ngjarjet - Events

Albanija svečano obilježava stogodišnjicu nezavisnosti zemlje. Albanski zvaničnici, političari i građani, kao i predstavnici stranih zemalja u Valoni odaju počast osnivaču države Ismailju Ćemaliju.

Albanski predsjednik Bujar Nišani, premijer Salji Beriša i predsjednica skupštine Jozefina Topali položili su vijence na spomenik nezavisnosti u Valoni i na grob Ismailju Ćemaliju, prenosi agencija ATA.

Vijence su položili i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači i predsjednik kosovske skupštine Jakub Krasnići, kao i mnogi drugi političari i predstavnici diplomatskog kora.

Svečanosti na Trgu zastave u Valoni prisustvovalo je više hiljada Albanaca iz svih djelova zemlje i sa Kosova, navodi ATA. Hiljade Albanaca, kako navodi ATA, sa “albanskih etničkih teritorija” i dijaspore, hrle ka Tirani, gdje će proslava trajati do kasno u noć.

Kosovski Albanci se u Tirani pridružuju svojim sunarodnicima iz Makedonije, Crne Gore, kao i Preševa, Bujanovca i Medveđe, kako bi proslavili jubilej nezavisnosti zemlje.

Proslavu u Tirani obilježiće niz manifestacija, koje će kulminirati serviranjem slavljeničke torte i skokom padobranaca sa albanskom zastavom, dodaje ATA.

Nezavisnost Albanije je proglašena 28. novembra 1912. na Velikoj narodnoj skupštini u Valoni, a potvrđena je Londonskim sporazumom kojim je okončan Prvi balkanski rat, 1913. godine.

Albanski nacionalni praznik poznat je i kao Dan zastave. Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mjestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Poslije Velike narodne skupštine u Valoni, istu zastavu je razvio revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsjednika Privremene vlade Albanije.

RTCG