Cakuli se sastao sa ekspertom za agronomiju iz TIKA-e

November 30, 2012   | news

Sastanak sa ekspertom za agronomiju iz TIKA-e

Potpredsjednik Opštine Ulcinj, Xhaudet Cakuli i njegovi saradnici održali su sastanak sa ekspertom za agronomiju iz Turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA-e, Sibel Gunei i predstavnicom UNDP-a za ekonomiju i zaštitu životne sredine, Sanjom Međedović, koja ujedno radi i na razvoju klastera u proizvođača maslinovog ulja u opštini Ulcinj.

Cilj sastanka bia je izrada plana podrške razvoja poljoprivrede UNDP-a i TIKA-e za sledeću godinu kao i konkretizovanje aktivnosti ulaganja vezano za maslinarstvo u Ulcinju.
Na osnovu izvještaja turskih eksperata koji su u septembru posjetili Ulcinj i na osnovu zahtjeva maslinara iz Ulcinja i iz Bara, iz UNDP-a je prema TIKA-i upućen zahtjev za podršku u opremi za maslinarstvo u vrijednosti od 300,000.00eura od kojih je 150,000.00eur odobreno.
Što se tiče plana za sledeću godinu prisutni su g-đu Gunei upoznali sa potrebama i mogućnostima u poljoprivredi u opštini Ulcinj i kako bi TIKA mogla da pomogne u svemu ovome.
Oni su potencirali potrebu za prerađivačkim pogonima za proizvode od paradajza, suvih smokvi i ostalih proizvoda karakterističnih za ovo područje i istovremeno brendiranje takvih proizvoda. Sekretar za ekonomiju, Valdet Ažemović je naglasio da bi za poljoprivrednu proizvodnju u Ulcinju od velikog značaja bila fabrika koja bi se bavila otkupom preradom, prodajom i čuvanjem proizvoda što bi uticalo i u edukaciju poljoprivrednika.
G-din Gani Rexha je izložio podatke o kapacitetima i trenutnim mogućnostima proizvodnje u Ulcinju. Takođe je od strane Potredsjednika opštine naglašena i potreba postojanja laboratorije za testiranje kvaliteta domaćih proizvoda, naročito za proizvođace maslinovog ulja.
U planu je i sastanak za poljoprivrednicima iz Ulcinja na kojem će u direktnom kontaktu sa njima razgovarati o njihovim potrebama.

Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE