Dritan i Genci očekuju pasoš Albanije

December 6, 2012   | news

Dio poslanika albanske nacionalnosti iz crnogorskog parlamenta prihvatio bi albansko državljanstvo ukoliko se u toj zemlji zakonom reguliše takva mogućnost. Komentarišući inicijativu predsjednika albanske vlade Salji Beriše da svi Albanci u svijetu dobiju državljanstvo te zemlje, ističu da bi to prihvatili, zadržavajući i crnogorski pasoš, uz očekivanje da se ovo pitanje reguliše međudržavnim sporazumima.
Mogućnost dobijanja državljanstva Albanije primamljiva je za poslanika Force Gencija Nimanbegua.
– Rado bih uzeo državljanstvo Albanije. Naravno, zadržao bih i crnogorsko državljanstvo. Praksu davanja državljanstva svim svojim sunarodnicima ima Hrvatska – kazao je Nimanbegu.
Na pitanje da li očekuje da bi u slučaju da dobije i crnogorsko državljanstvo mogao da ima problema u Crnoj Gori, odgovorio je da bi se ta problematika sigurno rješavala međudržavnim sporazumima.
Albanski pasoš bi, ukoliko mu se ukaže prilika, najvjerovatnije uzeo i poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.
– Što se tiče dvojnog državljanstva sve što je po međunarodnim standardima, smatram da u tome nema ništa loše. Imamo veliki problem sa državljanstvima i ne vidim zašto ne bi imala podršku takva inicijativa. Vjerovatno bih iskoristio mogućnost da uzmem i državljanstvo Albanije. Ako čovjek može da ima dva državljanstva, zašto bi imao samo jedno – prokomentarisao je Abazović inicijativu albanskog premijera.
Poslanik Pozitivne ipak naglašava da je Berišina najava najvjerovatnije samo u funkciji političkog marketinga i jačanja pozicije, imajući u vidu da se u Albaniji približavaju izbori.
Beriša je prekjuče poručio da svi Albanci u svijetu treba da imaju albansko državljanstvo. Najavio je da će tražiti da se to pitanje definiše posebnim zakonom.
– Očekujemo razumijevanje susjednih država i međunarodnih institucija – naveo je Beriša tokom sastanka Savjeta ministara Albanije, uz poruku da mu je cilj ujedinjenje svih Albanaca.
Pokušali smo da i od poslanika Demokratske partije Fatmira Đeke dobijemo odgovor da li bi, ako bude u prilici, uzeo albanski pasoš, ali je on odbijao telefosnke pozive.

V.R.

Škrelja: Dovoljno mi je crnogorsko državljanstvo

Za razliku od svojih skupštinskih kolega i sunarodnika, poslanik Demokratske partije socijalista Ljuiđ Škrelja kaže da ne bi pristao da bude među Albancima koji će dobiti albansko državljanstvo.
– Moje nacionalno opredjeljenje je uvijek bilo poznato, ali što se tiče državljanstva, vezan sam za Crnu Goru. Zalagao sam se da Crna Gora postane suverena i međunarodno priznata država, zbog toga bi svako drugačije razmišljanje u pogledu državljanstva poništilo moja politička zalaganja. Osim crnogorskog ne bih uzeo nijedno drugo državljanstvo – kategoričan je Škrelja.
Nije želio da detaljnije komentariše najavu albanskog premijera da će tražiti donošenje zakona po kojem će svi Albanci dobiti državljanstvo te zemlje.
– Nijesam upoznat sa tom inicijativom, ali u svakom slučaju u pitanju je unutrašnja stvar druge države, tako da je ne bih komentarisao – zaključio je Škrelja.

Izvor: DAN

2