Nimanbegu i Zenka: Uzeli bi albansko državljanstvo ali bi zadržali crnogorsko

December 6, 2012   | news

Predstavnici albanskih partija u Crnoj Gori sa kojima je Portal Analitika kontaktirao smatraju da je inicijativa albanskog predsjednika Salji Beriše, da svim Albancima u regionu bude omogućeno da imaju državaljnstvo te zemlje, veoma pozitivna. Berišaje, kako prenose albanski mediji, rekao da će tražiti donošenje zakona po kojem će svi Albanci, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalaze, moći da imaju i državaljnstvo matične zemlje.

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu i predsjednik DUA-e Mehmet Zenka kazali su, za Portal Analitika da bi Albanci u Crnoj Gori trebali da imaju albansko državaljnstvo, ali da im bude omogućeno da zadrže i crnogokrsko.

 

Nimanbegu je rekao da bi „rado uzeo albansko državljanstvo“, i smatra da je inicijativa albanskog predsjedika pozitivna.

– Uzmite recimo primjer sportista. Znate koliko su fudbalera iz Brazila, Argenitne i drugih zemalja igrali za druge reprezentacije i čak ponekad imaju pravo glasa u državama u kojima igraju. Za mene je to jedna pozitivna inicijativa ali ne treba još tu potencirati neka pitanja jer ona još nije u fazi realizacije – rekao je Nimanbegu za Portal Analitika.

Komentarišući crnogorksi zakon koji ne dozvoljava dvojno državaljanostvo, Nimanbegu je istakao da Albanci i ako uzmu pasoš matične države, ne bi trebalo da se odriču crnogorskog državaljanstva.

– Zašto bi se odrekli crnogorskog državaljanstva kada ovdje radimo i živimo – ističe Nimanbegu.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka saglasan je sa Nimanbeguom da je Berišina inicijativa pozitivna. Zenka je za Portal Analitika rekao da je to jedna  „od najznačajnijih odluka koja je donešena u zadnjih 20 godina za Albance u regionu“ i da bi Albancima u Crnoj Gori trebalo omogućiti dvojno državaljnstvo.

– Smatram da je to jedna veoma pozitivna odluka gospodina Salji Beriše. Mada bi za Albance u Crnoj Gori to predstavljalo problem jer crnogorski zakon ne predviđa dvojno državaljanstvo i po tome je striktan. Ali ako težimo da se integrišemo u EU ne vidim razlog zašto se to ne bi sredilo i omogućilo da Albanci imaju dvojno državljanstvo – rekao je Zenka i istakao da i „svi Crnogorci koji žive izvan Crne Gore trebaju da imaju dvojno državljanstvo“.

IZVOR: Analitika – Informativni Portal

1