Potpredsjednik Cakuli se sastao sa Koordinatorom za ljudska prava Verom Nakić

December 11, 2012   | Ngjarjet - Events

Potpredsjednik Cakuli sastao se sa Koordinatorom za ljudska prava i pomoć romima u Ulcinju, Verom Nakić

Potpredsjendik Opštine Ulcinj, Xhaudet Cakuli povodom Međunarodnog dana za ljudska prava sastao sa Koordinatorom za ljudska prava i pomoć romima u Ulcinju, Verom Nakić. U sklopu projekta “Borba protiv prisilnih brakova” koji finansira Američka ambasada koji traje od septembra 2012 godine do januara 2013, odrađene su brojne aktivnosti koje uključuju obilazak karavanom romskim naseljima u svim opštinama Crne Gore nakon čega je sledio i marš romskih žena ispred Vlade Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Palate pravde u Podgorici, kojem su se odazvale preko 100 žena iz četri gradova Crne Gore, Berane, Nikšić, Podgorica i Ulcinj.

G-đa Nakić je naglasila da su nasilje, zlostavljanje i prisilni brakovi veoma izraženi među pripadnicima romske populacije i u Ulcinju i ujedno je tražila od potpredsjednika pomoć prilikom prijavljivanja u Centru za socialni rad kao i pomoć u saradnji sa policijom prilikom ustanovljavanja prijavljenih i sankcionisanih slučajeva povezanih za ovaj fenomen. Ona je takođe napomenula da veliki problem ostaje neprijavljivanje ovakvih slučajeva, zbog čega je potrebna saradnja lokalne uprave, škole i Centra za socialni rad.
Potpredsjednik Cakuli je izrazio žaljenje zbog pomenutih pojava u romskoj populaciji kao i zahvalio g-đi Nakić na angažovanju i na doprinosu ovoj populaciji. On je izrazio spremnost lokalne uprave za pomoć u komunikaciji sa Centrom za socialni rad i policijom kao i podršku u narednim aktivnostima koje će uključiti: novogodišnje paketiće za romsku djecu, akcija skupljanja upotrebljene odjece i obuce, kao pomoć ugroženim romskim porodicama i slične aktivnosti.

Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE