Ulcinj: „Zid”predstavljen projekat prekogranične saradnje

December 22, 2012   | news

ADP-ZID_Ulcinj_ MontenegroDjeca zaslužuju samo najbolje
Asocijacija za demokratski prosperitet „Zid” predstavila je juče projekat pod nazivom „Razvoj lokalnih strategija o socijalnim servisima za prekograničnu oblast Skadra i Ulcinja“. Cilj projekta je poboljšanje socijalnog razvoja i socijalne kohezije u regiji Skadra u Albaniji i opštini Ulcinj, a podržan je od strane Evropske unije koju predstavlja Delegacija u Crnoj Gori, kroz IPA prekogranični program Albanija–Crna Gora. Prema riječima portparola asocijacije „Zid” Žane Bukilić, planirano je da se postigne krajnji cilj projekta kroz zajedničke interese dvije zemlje, uz korišćenje socijalnih i ekonomskih potencijala u ostvarivanju regionalnog razvoja i olakšavanju prekogranične saradnje.
– Analiziraćemo trenutno stanje u sektoru socijanih usluga za djecu, s posebnim osvrtom na analizu budžeta namijenjenog djeci, na osnovu čega ćemo uz obezbjeđivanje ukupnog učešća zajednice uraditi strateški dokument koji će predstavljati mehanizam pomoći i pružiti podršku u implementaciji projekta. Radićemo na povećanju kapaciteta pružaoca socijalnih usluga za djecu, kao i na povećanju kapaciteta donosioca odluka onih koji učestvuju u projektu, u dva formirana tijela. Takođe, promovisaćemo koncept participacije u donošenju odluka koje su u njihovom interesu. Pojednostavljeno rečeno, narednih 18 mjeseci radićemo na tome da Ulcinj postane grad u kom će djeca imati kvalitetniji život – kazala je Bukilićeva. Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Đina Đonović kazala je da Opština Ulcinj treba da usvoji Lokalni plan akcije za djecu, dokument u kojem su već prepoznate potrebe najmlađih u opštini.
Duraku Mehmet Ulcinj_Ulqin– Kroz ovaj projekat obezbijedićemo dio finansijskih sredstava koja nam nedostaju kako bismo sproveli sve što je pomenutim planom predviđeno. Nadam se da ćemo aktivno sarađivati kako bi se što više prilagodili potrebama djece i najmlađima obezbijedili neke nove sadržaje koji će ih motivisati u svakom pogledu – kazala je Đonovićeva. Direktor Asocijacije za demokratski prosperitet „Zid” Igor Milošević izrazio je očekivanje da će projekat omogućiti da svi građani, lokalne institucije i biznis sektor budu uključeni u stvaranje servisa koji, kako je kazao, neće čekati na državu da bi se uradilo nešto što je potreba grada, a prije svega djece.
– Identifikovali smo potrebe i trudićemo se da dođemo do mehanizma kako da zaintersovane strane ubuduće aktivno doprinesu rješavanju konkretnih potreba koje svaki grad ima – rekao je Milošević, između ostalog.

Biće bolje
Direktor Centra za socijalni rad i član projektnog odbora Mehmet Duraku naglasio je da će se raditi u najboljem interesu djece, a poseban motiv je i razvijanje prekogranične saradnje između dvije države i dva grada.
– Djeca u Ulcinju nemaju baš mnogo sadržaja koji odgovaraju njihovom uzrastu. Kroz ovaj projekat vjerujem da ćemo to promijeniti nabolje. Biće edukacionih servisa za svu djecu, posebno za djecu s posebnim potrebama – rekao je Duraku.

Izvor: DAN