Parking posvađao odbornike Ulcinja

December 30, 2012   | news

Dzamija_Meraja_UlcinjOdluka o davanju parkinga u centru grada na korišćenje Islamskoj zajednici (IZ), izazvala je juče burnu polemiku u nastavku druge sjednice drugog redovnog zasjedanja lokalnog parlamenta. Opština Ulcinj će tom odlukom, koja je usvojena jednoglasno, Islamskoj zajednici bez naknade dati na korišćenje površinu od oko 1.700 kvadratnih metara u centru grada. Ako je suditi po reakcijama opozicije, taj dokument je usvojen mimo svih zakonskih normi. Naime, predlagač odluke, Nova demokratska snaga Forca tražila je da se Islamskoj zajednici da na korišćenje imovina, koja joj je oduzeta 1967. godine, uprkos činjenici da je pred nadležnim sudom u toku postupak regulisanja svojinskih odnosa na predmetnim nepokretnostima. Nosilac prava raspolaganja tim prostorom je Opština Ulcinj, sve do konačnog rješenja svojinskog statusa, ranije oduzete imovine. Za opoziciju, koja nije željela da glasa protiv ove odluke, s obzirom na osjetljivost pitanja, ta tačka dnevnog reda i te kako je bila sporna. Prema riječima Andrije Ćetkovića, odbornika SNP-a u koaliciji „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora“, u multietničkim i multivjerskim sredinama, kakva je opština Ulcinj, neophodno je bilo da se o pomenutoj temi raspravlja s posebnim senzibilitetom, ali u skladu s važećim zakonima. Ćetković je predlagaču zamjerio da se iz predloga odluke ne može sa sigurnošću utvrditi ko je predlagač.
– Da li imamo zahtjev IZ u Ulcinju da im se ovaj prostor da na korišćenje? Ovo predmetno zemljište je namijenjeno za parking, i to je jedini uređen prostor te vrste u gradu. Pitanje je i da li se takvi prostori, koji su predmet sudskog spora, mogu davati na korišćenje? Takođe, ostaje nejasno zašto lokalna vlast, koja je na državnom nivou takođe konstituent vlasti, ne učini napor da se ovakvi sporovi riješe u što kraćem roku – pitao je Ćetković. Prema njegovim riječima, predlog odluke je u suštini licemjeran i demagoški, što je, kako je kazao, osnovna karakteristika aktuelne vlasti koja je predlagač.
– U trenutku kad sve veći broj građana shvata da je vama do opšteg interesa stalo taman koliko do lanjskog snijega i da vam vlast služi samo kako biste završili svoje privatne poslove, vi pravite ovakav predlog kako biste zamaglili strateške ciljeve vaših lidera. Usvajanjem predmetne tačke ove sjednice, vi ste, u najvećoj mogućoj mjeri, trasirali put vašeg ličnog i razvoja vaših najbližih. Ipak, da ne bi došlo do nekog različitog tumačenja moje diskusije, ja ću za ovu odluku glasati, bez obzira na to što smatram da nije ni kvalitetna, ni sveobuhvatna – rekao je Ćetković. Odbornik DPS-a Boro Bašović kazao je da parkinzi i javne površine ne mogu biti predmet vraćanja, a i kad se daju, onda se to čini pod posebnim uslovima.
Tyrbja-e-Pultit-Ulqin
– Članom 17 Zakona o državnoj imovini parking prostori su definsani kao javno dobro. U članu 22 se čak navodi i odgovornost nadležnog sekretarijata opštine za zaštitu javne imovine. Mi nemamo nikakvo mišljenje o tome. Osim toga, radi pomoći opštini, izuzet je parking prostor pored Starog grada, od OŠ „Boško Strugar“, kako bi ubirali finansijska sredstva. U ovakovoj fiskalnoj i teškoj godini davati na korišćenje prostor na kom se nalazi parking potpuno je nezakonito. To se uostalom čini i bez prethodne saglasnosti Vlade, jer to naravno nije samo u nadležnosti opštine – kazao je Bašović. Odbornik i lider DUA Mehmed Zenka rekao je da se ta partija zalaže za vraćanje imovine IZ i svim vjerskim zajednicama, ali da je način, na koji to radi aktuelna vlast, licemjeran i dvoličan.
– Zašto ne iskoristite nadležnosti i ne kažete da se vrati sva imovina, a ne samo ovih 17.000 kvadrata. Krenuli ste, ali se na pola puta vraćate i ovo što radite je nezakonito. Pokušavate da se prikažete kao dobrotvori, iako znate da je ustupanje na korišćenje jedna stvar, a vraćanje imovine potpuno druga. Mi naravno ne možemo biti protiv vraćanja imovine, ali način na koji vi pokušavate da ovo progurate je bezočan. DUA će, uprkos svemu, glasati za ovu odluku, ali znajte da su građani prozreli vaše licemjerstvo u ovom slučaju – kazao je Zenka. Inače, jednim od članova odluke, predviđeno je da nakon usvajanja u skupštini, predsjednik opštine zaključi ugovor o davanju na korišćenje s predstavnikom Islamske zajednice.

Usvojen budžet za narednu godinu
Lokalni parlament je jučerašnjom sesijom završio ovogodišnja zasjedanja. Osim rebalansa budžeta za 2012. godinu, usvojen je budžet za 2013, program uređenja prostora za 2013. godinu, te studije lokacije za lokalitete nekadašnjeg hotela „Galeb“ i eko turističkog naselja Šas, na području uz granicu sa Albanijom. Odbornici su juče usvojili set odluka koje tretiraju pitanja poreza na nepokretnosti, određivanja tržišne vrijednosti stambenog i poslovnog prostora i organizaciju parking zona, te o vremenskim ograničenjima i načinu naplate parkinga na javnim uličnim i vanuličnim parkiralištima. Usvojen je i Lokalni plan akcije za djecu od 2013. do 2016. godine, kao i Predlog odluke o potvrđivanju sporazuma o partnerstvu sa opštinom Kajl u Luksemburgu.

Izvor: DAN