Crnogorska Vlada ponovo uspostavila kontakte sa Rajanerom

January 6, 2013   | Ngjarjet - Events

Low-cost-Ryanair-to-MontenegroCrnogorska Vlada ponovo je uspostavila kontakte sa irskom niskobudžetnom aviokompanijom, Rajaner /Ryanair/, a prema riječima pomoćnika ministra održivog razvoja i turizma, Željke Radak Kukavičić, očekuje se pozitivan ishod pregovora.

Ona je za beogradske Večernje novosti kazala da je jedan od prioriteta crnogorske turističke ponude dovođenje niskobudžetnih aviokompanija, kako bi se poboljšala dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije.

“Ponovo su uspostavljeni kontakti sa irskom kompanijom Rajaner i očekujemo pozitivne ishode pregovora”, rekla je Radak-Kukavičić.

Rajaner je početkom aprila prošle godine odbio predloženi ugovor o budućoj saradnji sa Vladom, jer im nijesu bila prihvatljiva ugovorima predviđena plaćanja, odnosno troškovi naknada za aerodromske usluge.

Predstavnici irske aviokompanije nedugo nakon toga saopštili su da su spremni da se u najkraćem roku ponovo razmotri inovirani predlog za uspostavljanje saradnje, pod uslovom da sadrži znatno niže cijene aerodromskih usluga.

Radak-Kukavičić je saopštila i da crnogorska Vlada planira da ekonomskim mjerama primora investitore da poštuju dogovoreno, a biće, kako je najavila i raskidanja ugovora.

“Tačno je da su visokokvalitetni hoteli najveći nedostatak u našoj ponudi. Mjerama oštrije poreske politike i povećanjem poreza do 150 odsto na neizgrađeno građevinsko zemljište stimulisaće se investitori da poštuju dinamiku predviđenih investicija”, objasnila je Radak-Kukavičić.

Ona je dodala da je slična situacija i sa turističkim objektima koji se nalaze na prioritetnim turističkim lokalitetima, a koje vlasnici nijesu u mogućnosti da dovedu do nivoa od četiri ili pet zvjezdica.

“Njima će se utvrđivati viša poreska stopa od propisanih, kako bi ih stimulisali da podignu kvalitet ili da objekte prodaju drugim investitorima koje će ispuniti navedene zahtjeve”, poručila je Radak-Kukavičić.

Prema njenim riječima, u narednom periodu će se preispitati privatizacioni ugovori čija realizacija ne ide planiranom dinamikom, uključujući i hotele u Ulcinju i Herceg Novom. Preispitivanjem ugovorenih obaveza za svaku privatizaciju pojedinačno i na osnovu nađenog stanja i drugih bitnih parametara biće formulisani modeli dalje realizacije investicije.

“U prioritetne probleme spadaju skijališta, hoteli Lipka, Rožaje, Otrant i hotelsko turističko preduzeće Onogošt. U turizmu su možda postignuti i najbolji rezultati u privatizacionim procesima, međutim ima i nekoliko objekata čija realizacija znatno kasni pa Vlada treba da formira radni tim koji će pregledati privatizacione ugovore”, smatra Radak-Kukavičić.

Na pitanje da li će se preispitati ugovor sa zakupcem najelitnijeg crnogorskog grada-hotela Svetog Stefana, Radak-Kukavičić je objasnila da je Ministarstvo na osnovu izveštaja stručne komisije Građevinskog fakulteta Vladi uputilo preporuku o daljem postupanju po zahtjevu Adriatik propertisa /Adriatic properties/.

“Vjerujem da će tim stavom biti zadovoljne obje strane, te da će saradnja biti nastavljena jer velike nade polažemo u nastavak aktivnosti na rekonstrukciji bloka 25 grad-hotela Sveti Stefan i hotela Kraljičina plaža, koji su bili usporeni zbog niza problema i potrebe donošenja planske dokumentacije”, zaključila je Radak-Kukavičić.

Antena M