Ulcinjani nijesu optimisti za 2013

January 6, 2013   | news

Ulcinjani nijesu optimisti za 2013Dugovi do guše sve planove ruše

Nova kalendarska godina je stigla, ali Ulcinjani nijesu optimisti da će donijeti promjene nabolje kad je riječ o otklanjanju brojnih problema u opštini. Optimizam na talasu promjene vlasti brzo je splasnuo, iako se mnogima činilo da će 2012. biti prekretnica u razvoju opštine, u kojoj su se, sasvim sigurno, najviše osjetili negativni efekti tranzicije. Ulcinj je danas jedna od najzaduženijnih opština u Crnoj Gori, a da je finansijska situacija izuzetno teška priznaje i prvi čovjek opštine Nazif Cungu.
– Kad smo preuzeli vlast, znali smo da će biti problema, ali nismo očekivali ovakvo stanje. Opština duguje oko 21 milion eura po raznim osnovama, a računi za naplatu stalno pristižu. Zbog te činjenice nijesmo mogli da realizujemo mnoge projekte koje smo planirali. Jednostavno, morali smo da rješavamo naslijeđene probleme i da vraćamo dugove koje je ostavila bivša vlast. U protekloj godini smo izmirili više od milion eura obaveza – kaže Cungu.
cunguPrema njegovim riječima, uprkos svemu, sadašnja vlast je za proteklih 12 mjeseci uradila više nego sve bivše vlasti zajedno.
– Usvojili smo 17 urbanističkih planova, a u proceduri je donošenje planske dokumentacije za površinu od preko 800 hektara. To je temelj za budući razvoj. Krenuli smo u izradu i realizaciju razvojnih projekata, koji za cilj imaju bolji kvalitet života za sve građane – tvrdi Cungu.
Predsjednik opštine najavio je da će biti rezova u lokalnoj administarciji.
– Nijesam zadovoljan radom administracije i pod tim podrazumijevam kadrove svih partija na vlasti, i Force i koalicionih partnera. Mnogi su se više ponašali savjetnički nego što su radili, a da bi se izašlo iz ove situacije mora se mnogo raditi – naglašava Cungu.
Da se protekle godine moglo više uraditi smatra predsjednik OO SDP i aktuelni potpredsjednik opštine Selim Resulbegović.
– Naš programski zadatak bio je realizacija planske dokumentacije i tu je učinjen najveći napredak. Mi iz SDP-a smo mogli i više da uradimo da smo imali razumijevanja unutar koalicije. Ipak, uradili smo više od svih prethodnih vlasti zajedno. Trenutno su najveći problem dugovi, ali o ukupnom iznosu ne bih govorio, jer smatram da nijesu realno iskazani te očekujem da će biti prezentovani u realnim okvirima. U svakom slučaju očekuje nas mnogo posla i vjerujem da će naredna godina biti uspješnija – kaže Resulbegović.
Opozicija se, naravno, ne slaže s ocjenama najviših zvaničnika lokalne vlasti, ocjenjujući da se radi o traženju alibija za neuspjehe.

Ljoro NrekicAktuelna vlast prema mišljenju predsjednika OO DPS-a Ljora Nrekića u 2012. godini nije uradila gotovo ništa.
– Svašta su obećavali građanima, a sada se hvale i mašu papirima, ali ih stanje na terenu demantuje. Istina je da nijesu uradili ništa. Nijedna značajna investicija nije realizovana, donosili su nezakonite odluke, nezakonito su zapošljavali i napravili brojne propuste. Idemo u susret predsjedničkim izborima, ali odmah nakon toga posvetićemo se promjeni vlasti u Ulcinju. Nijesu tačne glasine da DPS nije zainteresovan za vlast u ovoj opštini. I te kako smo zainteresovani, jer je svima jasno da se nešto mora mijenjati – istakao je Nrekić.

 

A.Cetkovic,Andrija Ćetković, odbornik SNP-a, smatra da je lokalna vlast razočarala najveći broj građana Ulcinja.
– Svakim danom je sve jasnije da je njima do opšteg dobra stalo taman koliko do lanjskog snijega. Vlast im služi samo kako bi završili svoje privatne poslove i ostvarili strateške ciljeve lidera partija na vlasti. To pokazuju nedavno uvojene studije lokacija za eko centar Šas, izmjene i dopune plana za naselja Štoj, Liman, Pinješ… Odluke se donose voljom skupštinske većine, čiji je legitimitet sporan, kao i zakonitost odluka, ali tu smo gdje smo. Ono što nas u SNP-u brine je što će građani nastaviti da ispaštaju zbog promašaja vlasti i pogrešne politike – kazao je Ćetković.

hatixhegjoniPokazali nemoć i bahatost
Šef odborničkog kluba DUA u lokalnom parlamentu Hatidža Đoni smatra da je koalicija Force, DP, SDP i liste Perspektiva za petnaest mjeseci vladavine pokazala neznanje, nemoć i bahatost.
– Od obećanog ništa nije realizovano, nema inostranih investitora, restriktivnih mjera, naprotiv, galopira zapošljavanje po partijskoj, rodbinskoj i prijateljskoj osnovi. Gradom vlada grupica ljudi, kojoj je primarni interes da s pozicije vlasti uveća svoje bogatstvo. Smatram da je petnaest mjeseci bilo dovoljno da sve bude jasno i da se vidi da se u Ulcinju nešto mora mijenjati – kategorična je Đoni.

Radnici bez plata i po 15 mjeseci
Samo po osnovu zarada i doprinosa za zaposlene Opština duguje milion i 600 hiljada eura, dok javna preduzeća po istom osnovu duguju milion i 800 hiljada eura. Ukupna obaveze opštine po osnovu pozajmica, kredita, usluga, nabavki, eksproprijacije iznose preko pet miliona i 600 hiljada eura. Obaveze za potraživanja po sudskim sporovima su preko deset miliona. Od javnih preduzeća najviše duguje JP Vodovod, oko milion i 200 hiljada eura. JP Komunalne djelatnosti dužno je 665.000, JP Centar za kulturu 285.000, RTV Ulcinj 136.000, JP za uzgoj i zaštitu divljači 146 .000, a Agencija za izgradnju 186.000 eura. Zaposleni u administraciji lokalne samouprave nijesu u velikom zaostatku s platama, ali zato njihove kolege u javnim preduzećima potražuju i po 12 do 15 ličnih dohodaka.

Izvor. DAN

1