Dritan Abazović: Pozitivna će podržati socijalne proteste u ponedjeljak

January 23, 2013   | Ngjarjet - Events

Pozitivna Crna Gora će podržati mirne socijalne proteste građana, najavljene za ponedjeljak saopštio je Dritan Abazović, poslanik Pozitivne Crne Gore.
Dritan Abazovic_Pozitivna Crna Gora_Ulcinj

– Na poziv USSCG, poslanici Pozitivne ne samo da će iz poslaničkih klupa podržati inicijativu za neglasanje zakona o kriznom porezu, kojim se građanima nameću novi nameti, nego će se i građanima pridružiti na ovim protestima. Dok poslanici vladajuće koalicije budu u plenarnoj Sali Skupštine branili neodgovornu ekonomsku politiku i legitimisali nove udare na džepove crnogorskih građana, poslanici Pozitivne će se ispred Skupštine pridružiti građanima i na taj način svojim ličnim primjerom stati u odbranu socijalne pravde za koju se zalažemo – kaže se u saopštenju Abazovića dostavljenom Portalu Analitika.

Abazović ističe da je uvođenje kriznog poreza nepravedno prema socijalno najugroženijim kategorijama.

– Uvođenje kriznog poreza je nepravedno prema socijalno najugroženijim kategorijama, i smatramo da bi oporezivanje moralo biti progresivno, odnosno da najbogatiji slojevi društva plaćaju više, a da se najugroženije kategorije izostave iz ovog vida oporezivanja. Mirni protesti su demokratski čin iskazivanja nezadovoljstva građana, koje je u Crnoj Gori nažalost sve učestalije, i stoga očekujemo da i kolege poslanici iz vladajuće koalicije u najmanju ruku odlože odluku o uvođenju kriznog poreza, ukoliko pak ne žele da se ovakva neozbiljna inicijativa Vlade implementira u praksi – smatra Abazović.

Abazović navodi da bi se budžet ojačao eliminacijom zloupotreba u državnoj administraciji.

– Eliminacijom zloupotreba u državnoj administraciji i nenamjenskim trošenjem državnih sredstava ojačao bi se državni budžet, i samim tim ne bi postojala potreba za uvođenjem ovakvih poreza. Stoga, sva odgovornost pada na Vladu Crne Gore koja racionalnijom politikom mora štititi javni interes, a naročito najugroženije slojeve društva – zaključio je Abazović.

Analitika – Informativni Portal