GENCI NIMANBEGU_ZA SAOBRACAJ_USPORI

January 23, 2013   | 

Briga o vozačima važnija od kazni

Poštovanje saobraćajnih propisa neophodno je kako bi broj nesreća, povrijeđenih i poginulih u saobraćaju bio sveden na minimum, a brigu o ljudskim životima treba postaviti ispred visine propisanih kazni, smatraju u nevladinoj organizaciji NVO Alfa centar.
NVO je danas, na više lokacija u Podgorici, organizovala edukativnu akciju u cilju upoznavanja građana sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, tokom koje su dijelili flajere i fluoroscentne prsluke za vozače.

Kako je saopšteno iz Alfa centra, njihovim folonterima su se u akciji pridružili i poslanici crnogorskog parlamenta, Genci Nimanbegu, Janko Vučinić, Ana Ponoš, Zdenka Popović, Žana Filipović i Nada Drobnjak, kao i pop pjevačice Nina Žižić i Anita Popović.

Tokom akcije podijeljeno je 500 flajera, 40 fluorescentnih prsluka i 800 naljepnica sa natpisom „uspori.

Volonteri Alfa centra su savjesnim učesnicima u saobraćaju dijelili jabuke u znak zahvalnosti što poštuju Zakon, dok su prolaznici, odnosno vozači koji su pravili greške, kao opomenu dobijali kivi.
„Tokom ove akcije podijeljeno je oko 40 jabuka i isto toliko kivija, pa se može zaključiti da građani polovično poštuju saobraćajne propise“, kaže se u saopštenju.

Aktivisti Alfa centra zapazili su da znatan broj vozača posjeduje prateću opremu koja je propisana novim Zakonom i koriste sigurnosni pojas, na osnovu čega su ocijenili da je primjena novog Zakona počela i da je prihvaćena među građanima.

Koordinator akcije Branko Čupić smatra da je primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, u samom početku, izazvala reakcije i dileme među građanima.

Prema njegovim riječima, namjera Alfa centra je da planiranim aktivnostima taj Zakon približe građanima.

„Na taj način želimo da brigu o životima sugrađana postavimo ispred visina propisanih novčanih kazni, i upozorimo na obavezu poznavanja i poštovanje saobraćajnih propisa, kako bi broj nesreća, povrijeđenih i tragično stradalih građana Crne Gore bio sveden na minimum“, pojasnio je Čupić.

Izvor: CDM