Uslov Force: Ili referendum Tuzi ili kandidat DPS ostaje bez njihove podrške

January 29, 2013   | news

Milosevic_Nimanbegu_SinistajMilošević: Biće referendum, samo još ne znamo kad

 

Predstavnicima Force je dosadilo da im DPS od izbora do izbora obećava da će konstitutivni referendum za dobijanje statusa opštine Tuzi biti raspisan. Zbog toga su oni odlučili da predstojeće predsjedničke izbore iskoriste kako bi dobili ono što godinama traže.

Uslov je sljedeći ili referendum ili kandidat DPS ostaje bez njihove podrške. Međutim, u DPS su spremni da spuste loptu i porazgovaraju sa koalicionim partnerima, jer referendum će se održati, samo ne znaju kad, pišu Dnevne novine.

Izgleda da će predsjednik Filip Vujanović predstojeće predsjedničke izbore da izgura samo uz podršku svoje partije i eventualno Bošnjaka i liberala. Naravno, ukoliko SDP i albanske partije ostanu dosljedne svojim zahtjevima.

Naime, nakon što je SDP najavila da će uskratiti podršku Vujanoviću zato što je neustavan kandidat, oglasile su se i albanske partije, koje ne žele više da ih DPS vuče za nos. U prevodu, podrška Albanaca Vujanoviću zavisiće od određivanja preciznog datuma održavanja referenduma o opštini Tuzi.

Tako makar tvrdi funkcioner Force Vaselj Siništaj. On ističe da Albanci još ne znaju tačan datum referenduma, te da upravo od toga zavisi njihov dalji stav prema kandidatu vladajuće partije.

“Od tačnog definisanja datuma referenduma za opštinu Malesija zavisi podrška Vujanoviću. Priželj kujemo da referendum bude istovremeno sa predsjedničkim izborima”, smatra Siništaj.

Sa njim je saglasan i njegov koalicioni kolega Genci Nimanbegu, koji je kazao da on u potpunosti stoji iza Siništajevih zahtjeva.

Sa druge strane, u DPS vjeruju u dogovor sa predstavnicima albanskog naroda.

Politički direktor te partije Tarzan Milošević objašnjava da ako je predsjednik DPS Milo Đukanović obećao da će mještani Malesije dobiti opštinu, on će to i ispuniti. Međutim, Milošević nije mogao da precizira datum održavanja referenduma, a to je upravo ono što Siništaj traži.

“Imamo ozbiljne koalicione partnere i sa njima ćemo sigurno da se dogovorimo o našem predsjedničkom kandidatu. Na njihove zahtjeve ćemo odgovoriti i naći najbolje rješenje za građane Malesije. Procijenićemo kada je najbolji tajming za referendum i da li će ga biti”, kazao je Milošević.

Povodom ovog pitanja se oglasio i poslanik DPS Ljuiđ Škrelja. On je za Radion Antena M kazao da u koalicionom sporazumu piše da će Albanci podržati kandidata DPS. No, i on, kao i Milošević, vjeruje da će se dvije strane dogovoriti o spornom pitanju i da će Vujanović dobiti podršku kakvu zaslužuje.

Podsjećanja radi, Đukanović je na jednom od predizbornih skupova krajem septembra prošle godine kazao da će referendum u Malesiji biti održan na proljeće. Tako je, nakon Đukanovićevog obećanja za raspisivanje referenduma gradska opština Tuzi poslala inicijativu za održavanje referenduma upravi glavnog grada.

Prvi čovjek Podgorice Miomir Mugoša tada im je odgovorio da se još nijesu stekli uslovi za njegovo održavanje, jer se prije raspisivanja referenduma moraju ispuniti uslovi iz finansijske studije opravdanosti teritorijalne promjene.

Siništaj je ranije kazao, nakon što su Gusinje a prije toga Petnjica dobile status opštine, da to nije dobro jer te teritorije nemaju finansijskih kapaciteta da se same izdržavaju, dok Malesija ima.

Izvor: CDM

2