Referendum: Samo DUA spremna da čeka do jeseni

February 2, 2013   | news

MEHMET ZENKAAlbanske partije negiraju da su se sa DPS-om dogovorile o datumu referenduma

Dogovor albanskih stranaka sa Demokratskom partijom socijalista o referendumu za opštinu Malesija još nije postignut, saopštio je za „Dan” Vaselj Siništaj, poslanik sa liste Forca za jedinstvo i odbornik Građanske inicijative u Skupštini Gradske opštine Tuzi .
–Još nije postignut dogovor. Ostao je sporan datum održavanja referenduma –naglasio je Siništaj, ne precizirajući kada bi se mogao očekivati novi sastanak sa predstavnicima DPS-a.
Predstavnici DPS-a i albanskih stranaka razgovarali su preksinoć o datumu referenduma za opštinu Malesija. Stav DPS-a je da referendum treba da bude održan najkasnije do kraja septembra, dok većina albanskih partija traži da procedura ide brže i da se izjašnjavanje građana Malesije organizuje prije ljeta, odnosno da krajnji rok bude jun. Demokratska unija Albanaca spremna je da čeka referendum do septembra, što je za „Dan” potvrdio i njen lider Mehmet Zenka.
–Postigli smo visok stepen saglasnosti da kraj septembra bude krajnji rok za održavanje referenduma. Za nas je prihvatljivo da to bude krajnji rok. Datum referenduma ne smije da pređe kraj septembra – ističe Zenka.

Nimanbegu_Sinishtaj
Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu saopštio je da bi konsultativni referendum za formiranje opštine Tuzi mogao biti održan prije ili poslije ljeta. Po njegovim riječima, na sastanku predstavnika DPS-a i albanskih stranaka je dogovoreno da „proces dobijanja punopravnog statusa za opštinu Tuzi treba da ide naprijed”.
–Prvi korak je da se dođe do tog konsultativnog referenduma. Sa pravnog stanovišta, postoje debate i razmjena mišljenja na koji način će se doći do toga – rekao je on agenciji Mina.
Prema riječima Nimanbegua, postoje inicijative koje su upućene u parlament, od kojih su jednu potpisali on i Vaselj Siništaj, dok je druga u oktobru pokrenuta u Gradskoj opštini Tuzi.
–Dogovoreno je da taj proces ide naprijed, a ostalo je da se utvrdi datum održavanja referenduma. Tu imamo dva stava: jedan je da se ide krajem ljeta, a drugi da se referendum održi prije ljeta. Mislim da će se referendum održati u tom intervalu, ali ostaje da se dođe do rješenja sa pravnog stanovišta– objašnjava funkcioner Force.
Kako je dodao, Forca želi da ubrza taj proces. Upitan da li je na sastanku razgovarano o podršci Filipu Vujanoviću, Nimanbegu je rekao da Forca gradi partnerstvo sa partnerima sa kojima su stupili u koaliciju. Prema njegovim riječima, graditi partnerstvo znači imati dovoljno i strpljenja i mudrosti da se neke stvari realizuju. V.R.

Zenka: Podrška zavisi od Ustavnog suda

Mehmet Zenka tvrdi da tokom sastanka sa predstavnicima DPS-a određivanje datuma referenduma nije uslovljavano podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a Filipu Vujanoviću.
–Mislim da će se naći neki dogovor oko referenduma, a što se tiče podrške Vujanoviću, sačekaćemo šta će odlučiti Ustavni sud i tek onda ćemo se izjasniti o tome da li ćemo ga podržati –kazao je predsjednik DUA.

Izvor: DAN

 

2