DUA: Ulcinju traže 10 miliona za naselje koje nije srušio grad

February 6, 2013   | Ngjarjet - Events

Zona naselje K1 u Stoju-Velika Plaza-ulcinj“Poslije niza pogrešnih poteza u privatizaciji privrednih resursa opštine Ulcinj, greške koje su grad dovele maltene do prosjačkog štapa, jer je privatizacija u Ulcinju ostavila bez posla preko 3.000 radnika i to u gradu od 20.000 stanovnika, izgleda da nisu dovoljne, pa se sada od grada traži još dodatnih 10 miliona eura, kao odšteta za porušeno naselje K1”, navode se u saopštenju koje je Demokratska unija Albanaca proslijedila Portalu Analitika, uz pitanja – dokle uzimati od Ulcinja, kada će se s time stati i ima li koga u ovoj državi da stane u odbranu grada?

Iz DUA podsjećaju da naselje K1 nije srušemo po gradskoj odluci, već odlukom tadašnjih republičkih vlasti koje su se uplašile, tvrde iz DUA, da se u to naselje ne dosele kosovski Albanci.

“Nema te novine koje nisu u to vrijeme pisale o opasnosti od postojanja tog naselja (pisalo se o hiljadama Albanaca koji će se doselit u Ulcinj sa područja Kosova i o takozvanim perfidnim planovima ‘iredente’ o naseljavanju Ulcinja)”, navodi se u saopštenju DUA.

Iz partije se pitaju – treba li grad Ulcinj da plati i za pogrešne političke poteze učinjene od strane tadašnjih rukovodećih struktura RCG koje su u svemu vidjele Albansku “iredentu”?

“U to vrijeme nisu se zadovoljavali samo hapšenjima Albanaca i izbacivanjem istih sa posla, no su euforično krenuli i na rušenje svega što je asociralo na Kosovo”, navode iz DUA-e.

“Sve bi se donekle moglo shvatiti tako što bismo sve to pripisali tadašnjim dnevno političkim zbivanjima ali nikako ne prihvatamo da opet za sve te greške Albancima dostavljaju računi. Progutali su Ulcinjani i aferu ‘komarac’,  kada je za 20 hiljada maraka opština Ulcinj famoznom odlukom suda plaćala 200 hiljada maraka. I to ne bi bilo toliko tragično, da nije uslijedio i niz drugih sudskih odluka  koje su oštetile opštinsku kasu za nekoliko miliona eura u zadnjih 20 godina. Sada se nagovještava i obaveza od 10 miliona eura, pa kada se tome doda i totalno uništena privreda onda se spravom pitamo ima li uopšte prespektive za ovaj grad.

Ulcinj nikome nije dužan a još manje nekakvom Rekreatursu odnosno Atlas grupi, tvrde u DUA i pozivaju sve političke strukture grada Ulcinja da zajedničkim naporima stanu na kraj “raznim otimačinama koje ovaj grad vode u sunovrat”.

Iz DUA-e pozivaju na hitno sazivanje vanredne skupštine  grada kojabi donijela odgovarajuće odluke.

Analitika – Informativni Portal