Promjene u rukovodstvu ulcinjske solane

February 9, 2013   | Ngjarjet - Events

Ulcinjska SolanaBarović smijenio direktora Solane

Izvršni direktor Solane „Bajo Sekulić” Dragiša Rosandić smijenjen je sa te funkcije, a na njegovo mjesto biće imenovan Ratko Prentić, ekonomista iz Podgorice, saznaje „Dan“ u najstarijem ulcinjskom preduzeću. Prentića je na mjesto izvršnog direktora predložio Eurofond, biznismena Veselina Barovića, koji je većinski vlasnik preduzeća. Novi direktor je, kako saznajemo, do sada bio angažovan u barskom „Izboru“, koji je takođe pod Barovićevom kontrolom. Podsjetimo, Rosandić je u nekoliko navrata podnosio ostavku zbog teške situacije u kojem se gotovo deceniju nalazi to preduzeće. Poslednji put to je učinio uoči prošlogodišnje berbe, koja je bila dovedena u pitanje zbog isključenja sa elektromreže zbog duga, dotrajale tehnike i finansijske krize.
– Moja ostavka je logičan čin jer nijesmo uspjeli da realizujemo sve što je bilo zacrtano u planu. Ispunili smo samo ono što smo sami mogli da uradimo – rekao je tom prilikom Rosandić. Njegova ostavka tada nije prihvaćena. Sada već bivši izvršni direktor potvrdio je sinoć našem listu da od juče više nije na toj funkciji. – Nisam podnio ostavku, ali je većinski vlasnik odlučio da dovede svježe snage. To je već dogovoreno i na moje mjesto dolazi Ratko Prentić – kazao je Rosandić. Na pitanje da li i dalje ostaje u firmi u kojoj je ranije obavljao i funkciju tehničkog direktora, odgovorio je da ima namjeru da ostane ukoliko se dogovori sa većinskim vlasnikom. – Ukoliko nađemo zajednički jezik, vjerovatno ću ostati – rekao je Rosandić.
U Solani, koju od 2003. godine, kupovinom kontrolnog paketa akcija za 800 hiljada eura, kontroliše Barović, programirani stečaj uveden je 2005. godine zbog duga od 13 hiljada eura. U međuvremenu reorganizacija i poslovni plan nisu dali očekivane rezulatate, pa je početkom prošle godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj. Kompletan dug preduzeća u stečaju je tri miliona eura, od čega se 1.7 miliona odnosi na kreditna zaduženja u Prvoj banci i Crnogorskoj komercijalnoj banci, zbog čega je sva imovina pod hipotekom. Firma duguje za struju a duguje se dobavljačima i zaposlenima. Tokom protekle i početkom ove godine imovina Solane bezuspješno se prodavala u četiri navrata. Krajem januara propala je četvrta javna licitacija za prodaju imovine tog preduzeća, koja je nuđena po početnoj cijeni od 225 miliona eura, što je za skoro 28 miliona niže, nego u januaru, prošle godine kada je nuđena za 257.8 miliona. Ponuđenu movinu Solane čine pokretna i nepokretna imovina, odnosno tehnička oprema, građevinska mehanizacija, transportna sredstva, kancelarijska oprema, objekti i hangar, kao i zemljište površine 14, 5 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže. Krajem januara propala je i četvrta javna licitacija za prodaju imovine tog preduzeća.
M.K.
Izvor: DAN