Brišu antifašističku istoriju Ulcinja

February 11, 2013   | Ngjarjet - Events

Cetkovic AndrijaPojedini predstavnici Force i DPS-a u Komisiji za davanje imena ulica i trgova, koju je formirala SO Ulcinj, namjerni su da brišu antifašističku istoriju Ulcinja. Za njih su 26. novembar 1880. i 26. novembar 1944. godine datumi crnogorske okupacije ovog područja, a ne datumi slobode. Postavlja se pitanje zašto to rade upravo sada?Očigledno zato što žele da prikriju sopstvenu odgovornost za katastrofalne rezultate svoje vladavine. Jer je svakim danom građanima sve jasnije da su i jedni i drugi u prethodnom periodu pokazali apsolutnu nesposobnost da vode grad Ulcinj u smjeru progresa za sve njegove građane.

Pokretanjem ovakvih inicijativa oni iznova pokušavaju da dijele građane po nacionalnim osnovama, i da tako homogenizuju svoja biračka tijela, kako bi do kraja završili svoje privatne poslove, a građanima kako bude. A građanima dobro biti neće, dok god budu imali ovakve lakome i neodgovorne lidere.

Najčudnije ponašanje u ovom slučaju je ponašanje lokalnog DPS-a, još uvijek ne znam da li uz punu suglasnost, vrha te Partije. Njihov predstavnik u Komisiji se takođe zalaže za brisanje ovog za mene, kao i mnoge Ulcinjane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, najznačajnijeg datuma u istoriji ovog grada.

Sve ovo je još čudnije kada se zna da su svi čelni ljudi i DPS-a i SDP-a u prethodnih par mjeseci dobili antifašističke medalje od Boračke organizacije, koje su dobro izreklamirali na medijima, i zbog toga su svi oni pojedinačno pokazali veliko i nepodijeljeno zadovoljstvo.

Naum da se 26. novembar, kao slavni datum istorije ovog kraja, briše iz naziva glavne ulice u Ulcinju, može po ovim ostrašćenim pojedincima da znači da okupirano, vjerovatno, u datom trenutku treba i osloboditi. I na taj način, bez dileme, ugroziti integritet države Crne Gore, kojoj treba da bude lojalan svaki njen građanin. Podsjećam da su neki od njih u prethodnom periodu govorili ne samo da je njihova lojalnost neupitna, nego da su oni Crnoj Gori donijeli nezavisnost, to jest, presudno uticali da do toga i dođe.

Iskreno se nadam da ovo mogu biti naumi samo ostrašćenih i nesavjesnih pojedinaca, koji su se i borili za nezavisnost Crne Gore sa potpuno drugim ciljem od proklamovanog. Problem je, međutim, u tome, što oni pokrivaju značajne pozicije u strukturama njihovih političkih partija, pa samim tim njihov uticaj na narod nije zanemarljiv.

Naime Dr Nail Draga je visoki funkcioner Force, nadam se ne i ideolog. Draga je bivši dugogodišnji direktor OŠ „Bedri Elezaga“ u Vladimiru, a sad je direktor JP Centar za kulturu, dok je Ljuiđ Škrelja, dugogodišnji i aktuelni poslanik DPS-a i, kako sam za sebe kaže, čovjek od najvećeg povjerenja Mila Đukanovića, lično.

Smatram da oni sa pokretanjem ovakvih inicijativa ne rade za dobro Ulcinja i Crne Gore, i da koriste opštu nemaštinu, za koju snose veliki dio krivice, kako bi nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, kojoj i sami pripadaju, polako gurnuli prema nekim drugim vodama, nespojivim sa antifašističkom vertikalom Crne Gore. A time nanose štetu svima. Jer, šta drugo kazati za one, koji rade sve što je u njihovoj moći, da i glavna ulica u Ulcinju ne nosi ime 26. novembar, datum kad je 1880. godine Ulcinj preuzela crnogorska vojska iz ruku turskih osvajača, i ne manje važno, 26. novembar 1944. godine, kada su Ulcinj oslobodile jedinice NOP-a, od fašističkog okupatora i njegovih pomagača. Podsjećam da je Crna Gora te 1880. godine bila jedna od rijetkih međunarodno priznatih država u svijetu, a da je jedna od najznačajnijih tekovina NOB-a to što je Crna Gora povratila svoju državnost.

Siguran sam da ne bi bilo nikako dobro da pomenute osobe uspiju da izbrišu 26. novembar iz naziva ulice, jer bi u tom slučaju ovaj svijetli datum naše istorije u Ulcinju ostao samo u našem sjećanju.

Ova ista gospoda su učinila da Ulcinj, kao jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori, već više godina ne slavi 26. novembar, dan oslobođenja od fašizma, kao dan opštine Ulcinj. Valjda osokoljeni time što im je to tada uspjelo, izgleda da su odlučili da ovaj datum definitivno zatru. No, ipak vjerujem da nije sve na njima.

 

IZJAVA ZA JAVNOST
ANDRIJE ĆETKOVIĆA, odbornika SNP u SO Ulcinj,
i predsjednika Opštinskog odbora SNP Ulcinj
(10.02.2013.g.)

1