Dritan Abazović: Nastavak destruktivne politike prema Valdanosu

February 11, 2013   | news

Ponovna najava Vlade Crne Gore, da se pripremaju aktivnosti kako bi se biserna uvala Valdanos dala pod dugoročni zakup od 30, odnosno 90 godina, nastavak je destruktivne politike prema lokalnom stanovništvu, vlasnicima maslinjaka u Valdanosu i prirodi u cjelini, ističe poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

DRITANABAZOVIC

 

“Vlada dobro zna da zbog njenog nemarnog odnosa, i svojvrsnih malevarzacija koje godinama „kuva“ vezano za tu uvalu, mještani nijesu u mogućnosti da ostvare svoja elementarna ljudska prava, kao što je pravo na privatnu svojinu. Jasno je da je najava novog tendera kojeg treba da raspiše Savjet za privatizaciju, pokušaj da se na mala vrata, pod velom razvojnih projekata i umanjenja uticaja ekonomske krize, Valdanos kao jedinstveni rajski malinjak, stavi u ulogu „žiranta“ pogrešne ekonomske politike i na usluzi raznim (ne)poznatim domaćim i stranim tajkunima”, navodi se u saopštenju Abazovića.

On je podsjetio da situacija vezana za Valdanos traje već skoro 40-tak godina, kada je , kako je istakao, tadašnja vlast oduzela građanima maslinjake, kako bi na tom lokalitetu bila izgrađena vojna baza.

“Kako se baza nikada, na sreću, nije izgradila, zakon omogućava vlasnicima da institutom deeskproprijacije vrate ono što im je oduzeto uz njihovo protivljenje, poznatim metodama prinude iz toga vremena, a uz nedvosmislen argument da zemljište nije privedeno namjeni. Vlada Crne Gore umjesto da uradi sljedeće, a to je da vrati građanima oduzete maslinjake, koji ih logično jedini mogu revitalizovati i na taj način prestane sa diskriminatorskim i nezakonitim odnosom prema građanima, ali i prema maslinjacima, ona i pored opšteg protivljenja mještana, civilnog sektora i političkih partija, ponovo pokušava da izazove bijes i negodovanje domaćeg stanovništva”, rekao je Abazović.

Stoga, Pozitivna poziva na primjenu zakona, i vraćanje maslinjaka stvarnim vlasnicima, kao i pristupanju revitalizacije maslinjaka, plaže i zelenila na tom području.

“Valdanos ne treba biti nikakav betonski kompleks, već ono što je oduvijek bio – park prirode, podvodni arheološki park i najveći maslinjak u regionu sa preko 18 hiljada stabala maslina koji godinama propadaju. U Ucinju, koji je inače turistički potpuno devastiran „održivom“ i strateški ispravnom ekonomskom politikom Vlade i bivših lokalnih uprava, ima dovoljno lokaliteta na kojima se mogu graditi turistički kompleksi visoke kategorije, uz obavezni princip održivog i odgovornog razvoja”, istakao je Abazović.

Na kraju, najave ovakvih , kako je istakao, nakaradnih tendera su osuđene na propast, jer se slučaj Valdanosa vodi i pred domaćim sudovima, kao i u Strazburu.

“A pravosudni organi takođe imaju dosta posla da saopšte da li je bilo zloupotreba od strane državnih funkcionera, konkretno bivšeg i sadašnjeg potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, protiv koga su aktivisti civilnog sektora podnijeli krivičnu prijavu još u prošlom privatizacionom procesu. Stoga, Pozitivna Crna Gora poziva sve mještane, vlasnike kao i aktere političkog, civilnog i medijskog sektora da se zajednički suprotstave lošim namjerama Vlade i na taj način ponovo po ko zna koji put upute jasnu poruku da građani Ulcinja stoje čvrsto na odbrani poštovanja zakona, tradicije, kuture, kao i odbrane svog dostojanstva”, zaključio je Abazović.

Izvor: CDM

1