Al­ban­ce zo­vu na no­vi sa­sta­nak

February 13, 2013   | news

Pred­stav­ni­ci al­ban­skih par­ti­ja ne­ma­ju je­din­stven stav o to­me da li po­dr­šku pred­sjed­nič­kom kan­di­da­tu De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta Fi­li­pu Vu­ja­no­vi­ću, osim odr­ža­va­njem re­fe­ren­du­ma u op­šti­ni Tu­zi, tre­ba uslo­vi­ti i iz­mje­nom iz­bor­nog za­ko­na. Po na­šim sa­zna­nji­ma, funk­ci­o­ne­ri DPS-a na če­lu sa Sve­to­za­rom Ma­ro­vi­ćem tre­ba­lo bi do kra­ja ne­dje­lje da ima­ju još je­dan su­sret sa čel­ni­ci­ma al­ban­skih stra­na­ka.
Pred­sjed­nik De­mo­krat­skog sa­ve­za Meh­met Bard­hi ka­zao je pre­kju­če da al­ban­ski po­li­tič­ki su­bjek­ti da bi po­dr­ža­li Vu­ja­no­vi­će­vu kan­di­da­tu­ru tre­ba da tra­že i re­vi­zi­ju iz­bor­nog za­ko­na, od­no­sno vra­ća­nje od­re­da­ba ko­je bi Al­ban­ci­ma omo­gu­ći­le vi­še po­sla­nič­kih man­da­ta.
Funk­ci­o­ner Gra­đan­ske ini­ci­ja­ti­ve Tu­zi Va­selj Si­ni­štaj na­vo­di da Al­ban­ci u Cr­noj Go­ri odav­no tra­že da se is­pra­vi šte­ta ko­ju su im usva­ja­njem Za­ko­na o iz­bo­ru od­bor­ni­ka i po­sla­ni­ka na­ni­je­le vlast i opo­zi­ci­ja.

Mehmet-Bardhi_Meto-Zenka_Vasel-Sinistaj_Genci-Nimanbegu_

– Na­še pi­ta­nje ni­je ri­je­še­no. Po­red osta­log, tre­ba vi­dje­ti šta je sa na­ci­o­nal­nim obi­ljež­ji­ma, da li je slo­bod­na nji­ho­va upo­tre­ba ili ne. Po­tom, neo­p­hod­no je obez­bi­je­di­ti sra­zmjer­nu za­stu­plje­nost u dr­žav­nim or­ga­ni­ma. Iz­bor­ni za­kon nas je una­za­dio, sa če­ti­ri man­da­ta spa­li smo na dva. Ni­jed­no pra­vo ko­je je za­ga­ran­to­va­no čla­nom 5 Usta­va Cr­ne Go­re ne po­štu­je se ona­ko ka­ko je pro­pi­sa­no – na­gla­ša­va Si­ni­štaj.
Al­ban­ski su­bjek­ti, ka­ko do­da­je, mo­ra­ju bi­ti je­din­stve­ni i ima­ti za­jed­nič­ku plat­for­mu od ko­je ne smi­ju od­stu­pa­ti.
Ko­men­ta­ri­šu­ći Bard­hi­je­vu iz­ja­vu, po­sla­nik For­ce Gen­ci Ni­man­be­gu ka­zao je da tre­ba pro­ci­je­ni­ti šta je pri­o­ri­tet i šta je iz­vo­dlji­vo.
– Bard­hi je naj­vi­še od svih uti­cao na to da ne­ma vi­še Al­ba­na­ca u par­la­men­tu. Ne vje­ru­jem da se mo­že iz­mi­je­ni­ti iz­bor­ni za­kon jer ne­ma po­dr­ške u par­la­men­tu za to – re­kao je Ni­man­be­gu.
Pred­sjed­nik De­mo­krat­ske uni­je Al­ba­na­ca (DUA) Meh­met Zen­ka ka­že da ta par­ti­ja oče­ku­je kon­sul­ta­ci­je sa DPS-om, te da će na­kon to­ga sa­op­šti­ti stav o Vu­ja­no­vi­će­voj kan­di­da­tu­ri.
– Na­kon tog sa­stan­ka, tj. kad ču­je­mo pred­lo­ge i po­nu­de, iza­ći će­mo u jav­nost i sa­op­šti­ti šta smo se do­go­vo­ri­li – na­veo je Zen­ka.
DUA je, ka­ko is­ti­če, zbog lo­šeg tu­ma­če­nja iz­bo­r­nog za­ko­na na ok­to­bar­skim par­la­men­tar­nim iz­bo­ri­ma osta­la bez man­da­ta, a po­tom i pod­ni­je­la žal­bu Evr­op­skom su­du za ljud­ska pra­va u Stra­zbu­ru.
– Prak­sa je do­ka­za­la da je iz­bor­ni za­kon izuz­tet­no loš i dis­kri­mi­na­tor­ski pre­ma Al­ban­ci­ma jer do­zvo­lja­va ra­zno­li­ka tu­ma­če­nja. Zbog nje­ga je DUA osta­la bez za­slu­že­nog man­da­ta. Po­sli­je od­lu­ke Ustav­nog su­da ko­ji je od­bio na­šu žal­bu, ža­li­li smo se Evrop­skom su­du u Stra­zbu­ru. Oče­ku­je­mo da će­mo ta­mo na­ći prav­du – re­kao je Zen­ka.
Bo. M.

Ge­gaj: Po­sto­je­ći za­kon je pra­vi­čan

Funk­ci­o­ner DPS-a Ni­ko­la Ge­gaj sma­tra da je po­sto­je­ći iz­bor­ni za­kon ve­o­ma pra­vi­čan, te da na po­se­ban na­čin pri­vi­le­gu­je li­ste na­ci­o­nal­nih stra­na­ka pri­li­kom ras­po­dje­le man­da­ta.
– U Cr­noj Go­ri od 1996. go­di­ne ima­mo afir­ma­tiv­ne za­ko­ne ko­ji su otvo­ri­li vra­ta da kroz po­seb­ne me­ha­ni­zme Al­ban­ci bu­du kon­stat­no za­stu­plje­ni u Skup­šti­ni. Po­sto­je­ćim iz­bor­nim za­ko­nom ni­ka­ko se ne na­ru­ša­va po­stig­nu­ta te­ko­vi­na – is­ti­če Ge­gaj.
Na­gla­ša­va da DPS do­bi­ja pri­li­čan broj gla­so­va Al­ba­na­ca, zbog če­ga po­je­di­ne par­ti­je ili li­ste na­ci­o­nal­nih stra­na­ka ne osva­ja­ju pla­ni­ra­ni broj man­da­ta.
– Mi­slim da svi za­jed­no, bez ob­zi­ra na po­li­tič­ka opre­dje­lje­nja, tre­ba da ra­di­mo na ja­ča­nju in­sti­tu­ci­ja si­ste­ma ka­ko bi­smo što pri­je po­sta­li član Evrop­ske uni­je. Si­gu­ran sam da po­sto­ji vo­lja vla­sti da se pra­va Al­ba­na­ca uskla­đu­ju i po­dig­nu na naj­vi­ši ni­vo – po­ru­čio je Ge­gaj.

Izvor: DAN

2