Cungu reaguje na jučerašnji nastup Odbora za povraćaj Maslinade Valdanos

February 13, 2013   | Ngjarjet - Events

Nazif Cungu Reagimi ndaj Valdanosit.1Predsjednik Cungu reaguje na jučerašnji nastup Odbora za povraćaj Maslinade Valdanos

Predsjednik Cungu reaguje na na jučerašnji nastup Odbora za povraćaj Maslinade Valdanos i obraća se medijima sledećom izjavom:
Poštovani građani,

Dužnost mi je kao predsjednika Opštine da reagujem na jučerašnji nastup Odbora za povraćaj Maslinade Valdanos, kojim se izražava nezadovoljstvo između ostalog i prema Opštini Ulcinj povodom ovog pitanja.

Kao prvo želim da vas podsjetim, da je našim dolaskom na vlast prvi put pokrenuto i institucionalizovano pitanje vraćanja Maslinade Valdanos. Po prvi put je za ovo pitanje dobijena podrška lokalne samouprave koja tezi da u stvarnosti sprovede Dekelaraciju o maslinadi o Valdanosu koju je usvojila Skupstina opstine Ulcinj 2007.god.
Odmah nakon mog dolaska na mjesto predsjednika Opštine pristupio sam svestranom sagledavanju ovog pitanja, i traženju mogućeg prihvatljivog rješenja za sve strane. U tom cilju sam sa svim stranama organizovao niz zajedničkih sastanaka, gdje su sagledane sve mogućnosti.
Odmah ću izvući zaključak da je pregovaranje išlo veoma teško, jer sa jedne strane smo imali predstavnike Vlade koji su insistirali na svom stavu da je Maslinada državno vlasništvo, da je postupak završen, i da je najbolje rješenje turistička valorizacija, a sa druge strane imamo bivše vlasnike koji sa pravom ukazuju da je Maslinada Valdanos eksproprisana od tadašnjih vlasnika, radi izgradnje vojne baze, uz nesrazmjenu simboličnu nadoknadu te, kako vojna baza nije nikad izgrađena, dovodi se u pitanje dalji osnov zadržavanja ove imovine od strane države. Ovo tim prije, što je od dana eksproprijacije prestala svaka briga o održavanju tih maslina, koje su sada u takvom stanju, da im je potrebna sveobuhvatna revitalizacija.
Neprihvatljivi su i tendeciozni navodi kako Opština ne sprovodi odluku o deeksproprijaciji iz 2007. godine. Naime po zakonu o eksproprijaciji, deeksproprijaciju vrši Uprava za nekretnine – znači drzavni organ a ne lokalni organ, i to na zahtjev stranke. Ovo odlicno znaju predstavnici bivsih vlasnica jer smo oko postupka zajedno razgovarali vise puta.
Na kraju želim da naznačim, da će ova lokalna vlast, samnom na čelu, i dalje pored svih teškoća istrajati na rješavanju ovog pitanja do konačnog rješenja, pošto je to i u programu FORCE koju ja predstaljam. Ovim pitanjem se bavimo od samog formiranja, i naši stavovi se nisu promijenili. Međutim, treba shvatiti da su naše mogućnosti ograničene, pošto se ovdje u krajnjem radi o političkom pitanju, i političkoj volji centralne vlasti da se ovo pitanje riješi. To znaju i bivši vlsnici, tako da vjerujem da je svima jasno da je njihova reakcija u najmanju ruku neumjesna.

Municipality of Ulcinj / Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE

1