Dzelal Hodzic smatra da država i opština pogrešno pristupaju problemu sanacije port Milene

February 16, 2013   | news

Hoćemo ribnjak, a ne zagađenu marinu

Nadležni državni organi i Opština Ulcinj imaju pogrešan pristup rješavanju ekoloških problema u kanalu Port Milena, smatra izvršni direktor NVO „Zeleni korak“ Dželjal Hodžić. Ovaj višedecenijski aktivista NVO sektora, koji se ekološkom problematikom kanala, koji nosi ime crnogorske princeze i italijanske kraljice Milene bavi skoro 20 godina, tvrdi da sanaciju jednog od najvećih turističkih potencijala Ulcinja treba rješavati kroz programske zadatke, temeljno i u nekoliko faza, a ne ad hok kako se to namjerava projektima koji su u najavi.
Dzelal Hodzic_Ismet Karamanaga
– Port Milena je resurs i ona može da bude turistički brend Ulcinja i Crne Gore. Jedinstvena po svojim specifičnostima, odnosno kalimerama, nekad poznata kao najveće mrestilište ribe na Jadranu, ona bi mogla da daje od 50 do 80 tona ribe godišnje. Taj potencijal se mora revitaliovati, i to u periodu od pet do deset godina, a za to su potrebna ogromna sredstva. Potpuno je pogrešno od kanala praviti plovni put i graditi marinu koja je prljava tehnologija. Ona zagađuje prostor, i to je najveće zlo novijeg vremena – kazao je Hodžić za „Dan“.
Nedavno je predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu izjavio da bi uskoro trebalo da počnu radovi na čišćenju kanala Port Milena.
– U toku je priprema za taj posao. Napravljene su analize i sada tražimo investitora. Ja se iskreno nadam da ćemo i prije turističke sezone uspjeti da očistimo dobar dio kanala, rekao je Cungu. On je podsjetio da je već pušten u rad kolektor za otpadne vode, te da se fekalije više ne ispuštaju u kanal. Time su se, tvrdi Cungu, stvorili uslovi da, vlasnici hotela „Grand lido“, koji su početak radova na sanaciji hotela uslovljavali rješavanjem zagađenja Port Milene, konačno počnu investicioni ciklus. Projekat čišćenja kanala uradili su Slovenci, odnosno Institut za ekologiju iz Velenja i njime je predviđeno uklanjanje nataloženog mulja i raznovrsnog otpada iz kanala. Ranije je najavljena i gradnja marine, koja je, istina, zasad samo vizija, a nedavno je iz Direkcije za saobraćaj saopšteno da je pri kraju gradnja novog mosta na kanalu, koji je sagrađen tako da će omogućiti prolazak čamaca, jahti i manjih brodova. Hodžić navodi da te aktivnosti potvrđuju da se problemu pristupa na kabinetski način.
– Centralna i lokalna vlast su pokazale da nemaju osjećaj kako na pravi način rješavati ekološke probleme. Mi koji smo odrasli u Ulcinju znamo šta je Port Milena, šta su kalimere i smatram da imamo pravo da predložimo kako bi taj jedinstveni prostor trebalo urediti. Kao NVO, svojevremeno smo uradili programski zadatak, koji smo poslali na više relevantnih adresa u Crnoj Gori: Ministarstvu ekologije i JP Morsko dobro, i oni nijesu imali primjedbi. Ovo što se sada radi je pogrešan pristup. To je isto kao da prvo hoćeš da gradiš sprat, a onda da pojačavaš temelje. Ne može kanal da bude plovni put. Port Milena mora da bude ribnjak i prirodna oaza koja bi s postojećim kalimerama bila prirodna atrakcija, po kojoj bi se eventualno plovilo specijalnim gondolama koje bi, takođe, bile atrakcija. Svaka kalimera bi bila revitalizovana i na njoj bi gost mogao da lovi ribu, koju bi potom nosio u restorane na obali, da tamo bude spremljena. Puteve oko kalimera trebalo bi napraviti od prirodnih materijala da to budu staze za šetanje. Sve radnje na obalama trebalo bi da budu okrenute ka kanalu i vodi, a ne kao danas prema asfaltu da gosti udišu izduvne gasove automobila. Nešto slično postoji u Makedoniji, tačnije u Strugi na Crnom Drimu. Mi ćemo se ovih dana obratiti resornom ministarstvu u vezi sa tim. Smatramo da još ima vremena da se krene pravim putem – tvrdi Hodžić.
Dzelal Hodzic_Ulcinj
Velika septička jama
Prema riječima Hodžića, Port Milena je kao istorijski simbol suživota Ulcinjana klimatsko-geografski fenomen, pejzažni ambijentalni i ekološki raritet, ekonomsko-turistički i ribolovni potencijal i duhovni i etnički identitet grada u proteklih 20 godina doživjela je nezapamćenu degradaciju, uništavanje i nipodaštavanje od strane svih struktura društva i trenutno se nalazi u komatoznom stanju, kao velika septička jama. – Mi nudimo da, u partnerskom odnosu s građanima Ulcinja – ribarima, turističkim radnicima, vlasnicima kućica, pansiona, restorana, intelektualcima i civilnim sektorom predstavimo zajednički pristup rješenja problema Port Milene kroz definisanje programsko-projektnog zadatka, odnosno vizije za naredni period. Nudimo dugoročnu saradnju kroz potpisivanje memoranduma, kako bismo ojačali kapacitete lokalne samouprave za izradu strateškog plana razvoja Ulcinja, lokalnog ekološkog akcionog plana, projekta zelene ekonomije i programa pošumljavanja Briske Gore, koja je izgorela u ljetošnjem požaru. Mi smo za sve ovo i te kako zainteresovani, ali druga strana, konkretno država i lokalna samouprava, zasad ne pokazuju da nas žele kao partnere, ističe Hodžić.

Ulcinj radi, a Budva se gradi

Elez Vuković, penzioner:
– Ukoliko dođe do rješenja ovog problema, to će biti u korist vlastodržaca, a ne u korist građana. Dosad je na tom području učinjena samo šteta građanima Ulcinja, a ukoliko bi se izgradila marina na tom području smatram da bismo svi mogli imati korist od toga. Treba pokrenuti što više projekata koje će podržati država, a ne da bude kao prije – Ulcinj radi – Budva se gradi!

Krsto Radulović, penzioner:
– Mislim da bi bilo neophodno sanirati lijevu i desnu obalu i odstraniti ili zatvoriti sve fekalne vode koje se ulivaju u Port Milenu. Po mom mišljenju je idealno rješenje izgradnja divne marine koja je bogom data za to područje, a posebno bi ribnjak pozitivno uticao na ekologiju. Smatram da bi pročišćavanje kanala koji spaja Port Milenu s Bojanom bilo idealno rješenje za ovaj problem, a za ovo postoji projekat koji je uradio pokojni inženjer Lazar Ban.

Hilmi Taipi, inspektor:
– Po mom mišljenju je najidealnije rješenje izgradnja marine koja bi spriječila ekološku katastrofu. Najvažnije je spriječiti konstantno slivanje fekalnih voda i učiniti da se prečišćenjem pospješi postojeća situacija. Izgradnjom marine uljepšao bi se izgled grada, privukla bi se pažnja turista, a smatram da bi svi građani takođe imali korist od toga, naročito oni koji žive u blizini Port Milene.

Va.R.
Izvor: DAN