Canka: Dugovi kao sudbina

February 22, 2013   | news
Nazif Cungu_Ulqin-Ulcinj

Foto Motaža

Prema podacima Ministarstva finansija dug opštine Ulcinj krajem prošle godine iznosio je oko 2,5 miliona eura. To znači da ova lokalna samouprava spada u manje zadužene u zemlji. Međutim, čelni čovjek opštine Nazif Cungu kazao je da je dug sedam puta veći i da iznosi oko 21 milion eura! Istovremeno sekretar za finansije opštine Agron Ibrahimi kaže da su obaveze opštine gotovo pet puta manje nego što to tvrdi gradonačelnik, odnosno da iznose oko 4,5 miliona eura! Riječ je uglavnom o neizmirenim zaradama prema zapošljenima u organima lokalne samouprave ili preduzećima čiji je ona osnivač, neplaćenim porezima i doprinosima na zarade, te kreditnim obavezama ili pozajmicama opštine.

Iako se to rijetko navodi, dugovanja pravnih i fizičkih lica prema toj opštini iznose oko 2,5 miliona eura. Stoga se sasvim opravdanim čini pitanje: odakle toliko velika razlika u računici za opštinu čiji je budžet u prošloj godini realizovan tek 60 odsto od plana, ili 4,4 miliona eura?

Predsjednik opštine je u dug redovno računao i 4,5 miliona eura koje su krajem prošle decenije određena pravna i fizička lica platili avansno za komunalije za svoje nelegalno izgrađene objekte, a opština se obavezala da donese plansku dokumentaciju za te objekte. Dakle, situacija je prosta: tu svoju obavezu, odnosno donošenje detaljnih urbanističkih planova opština mora da ispoštuje i razloga za povraćaj sredstava neće biti. To je i on utvrdio u izjavi za Dan (23. novembra 2012.) ističući da ,,opština trenutno duguje 16,2 miliona eura”, ali samo mjesec dana kasnije dugovi su opet narasli na 21 milion eura! Polovina navodnog duga otpada na vrijednost sudskih sporova pokrenutih od strane većeg broja pravnih i fizičkih lica protiv opštine Ulcinj.

,,Takvo računanje duga je besmislica, tim prije što se mnogi sudski procesi vode godinama, neki i od 1988. godine”, kaže jedan poznati ulcinjski pravnik.

Ovu situaciju on je pokušao da objasni sljedećom analogijom: ,,To bi bilo kao da je protiv nekog čovjeka podignuta krivična prijava, a vi ga odmah proglasite za kriminalca”.

Ali, gorko iskustvo Ulcinjana sa sudskom aferom Komarac i indolentno reagovanje opštinskih struktura u tom i u nizu drugih procesa nalaže da se bude veoma oprezan. Naime, dug opštine prema jednom preduzeću koje je zaprašivalo komarce na teritoriji ove opštine početkom devedesetih je sa 20 hiljada maraka raznim sudskim marifetlucima narastao na gotovo pola miliona maraka! U jednom nedavnom sudskom procesu opštini je sa računa skinuto 270 hiljada eura za sudski proces od prije 30 godina koji realno vrijedi 30 puta manje nego što je dosuđeno.

Sve donedavno malo poznata firma Rekreaturs je od opštine Ulcinj potraživala gotovo šest miliona eura za štetu koju joj je ona navodno učinila porušivši početkom osamdesetih jedan objekat na Velikoj plaži. Apartmansko naselje K1 sa oko 300 kamp-kućica pripadalo je kosovskim radnicima koji su ga izgradili prije zemljotresa i služilo im je kao odmaralište,a Rekreaturs je odlukama srpskih organa postao njihov pravni sljedbenik. U antialbanskoj histeriji nakon 1981. g. K1 je temeljno srušen.

,,I to ne odlukama tadašnjih opštinskih već republičkih vlasti, jer se tada govorilo o perfidnim planovima ‘iredente’ o naseljavanju Ulcinja”, tvrdi lider Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka.

I Cungu navodi da su ,,ti objekti srušeni po rješenju tadašnjeg Republičkog komiteta za urbanizam i građevinarstvo”, pa je tim čudnije što u dug opštine trpa i te zahtjeve za obeštećenje Rekreatursa.

Pitanje je, međutim, da li je dug opštine samo u jednom danu, 1. februara 2013. godine, narastao za još četiri miliona, jer su mu tog dana većinski vlasnici Rekreatursa, Atlas grupa, saopštili da potraživanje po tom sudskom sporu iznosi preko 10 miliona eura, a ne kao ranije, tek šest miliona eura!

,,Sve nam se ovo dešava jer ni poslije 500 dana nove vlasti jedna nezavisna revizorska institucija nije provjerila njeno poslovanje i utvrdila precizno dug i njegovu strukturu”, kaže za Monitor predsjednik odborničkog kluba Bolji Ulcinj – Bolja Crna Gora u lokalnom parlamentu Andrija Ćetković.

On smatra da se tako otvara prostor za manipulaciju, pa se, kako ističe, događa da se obaveze prema nekim strankama plaćaju, a prema drugima ne. Obaveza utvrđivanja stvarnog duga opštine je, inače, postojala i prema koalicionom sporazumu nove vlasti koji su potpisale Nova demokratska snaga – FORCA, Demokratska partija Fatmira Đeke, Socijaldemokratska partija i Građanski pokret Perspektiva Amira Holaja.

U DUA smatraju da zbog svega toga mora hitno biti sazvana vanredna sjednica opštinske skupštine kako bi se donijele odgovarajuće odluke i zaključci. Navodi se, takođe, da je potrebno sastaviti dobar advokatski tim koji će zastupati opštinu u ovim sporovima, jer čitava odgovornost ne smije da padne na Sekretarijat za zaštitu opštinske imovine.

U svakom slučaju, odgovorno vođenje opštinske samouprave sa ovakvim računicama je više prosto nemoguće. Opštini sa tako malim prihodima i dugom od preko 20 miliona eura niko ne bi dao nikakav kredit. Ona bi u tom slučaju bila zaduženija od Grčke, a njeni stanovnici ne bi imali nikakvu perspektivu. Bili bi osuđeni da rasprodaju svoju imovinu kako bi podmirili potražioce. Da li je to scenario koji se priprema Ulcinju?
Mustafa CANKA
Izvor: MONITOR

2