Sindikat Solane traži zaštitu od Vlade i Cungua

February 22, 2013   | news

Sindikat ulcinjske Solane pozvao je Vladu i lokalnu upravu da zaštite radnike od loših namjera stečajne uprave i vlasnika i natjeraju ih da prestanu sa, kako su naveli, šikaniranjima, zastrašivanjima i manipulacijama jer će u suprotnom organizovati proteste.

-Ukoliko se u najkraćem roku situacija ne promijeni i ukoliko Sindikat ne dobije garancije da će sva radna mjesta u preduzeću biti sačuvana, sindikat će uz podršku Unije slobodnih sindikata, nevladinih organizacija i građana Ulcinja organizovati javne proteste za očuvanje Solane- navedeno je u saopštenju sindikata, dostavljenom Portalu Analitika.
Ulcinjska-solana_MANS_Cungu_Vlada crnegore

Iz Sindikalne organizacije poručuju da su spremni za svaki vid dogovora koji vodi očuvanju Solane.

-Nećemo dozvoliti da se ugasi jedna od najstarijih fabrika u Crnoj Gori na štetu nas, naših porodica i građana Ulcinja i Crne Gore- poručili su iz sindikata.

Oni su podsjetili da su na tematskoj konferenciji o opstanku Solane i svih zaposlenih, dobili uvjeravanja od predstavnika većinskog vlasnika da se neće pribjeći mjerama otpuštanja radnika i da će sve učiniti da Solana nastavi sa poslovanjem.

“Isto tako, gradonačelnik Nazif Cungu je predložio da se sačeka sa novim mjerama dok ne sazove sastanak sa stečajnim sudijom, vlasnikom, resornim ministarstvima, Sindikatom radnika i njihovim predstavnicima, a sa idejom da se pomogne svim zainteresovanim stranama. Nažalost, ništa od rečenog nije ispoštovano. U međuvremenu je na zaposlene u firmi, u pojedinačnim razgovorima, vršen stravičan pritisak u smislu da su oni izabrani da nastave sa radom i da ukoliko to žele moraju potpisati novi ugovor o radu koji će biti na određeno vrijeme, za razliku od ugovora koji trenutno imaju i koji je na neodređeno. Radnicima se daje svega 60 minuta da razmisle da li žele da rade ili ne”, navode iz sindikata.

Time se, kako ističu, pokušava stvoriti razdor među zaposlenima, koji su do sada imali jedinstven stav u tome da treba očuvati sva radna mjesta, a ne samo svoje na štetu nekog od  kolega.

 

Analitika – Informativni Portal