Sindikat Solane Ulcinj zahvaljuje Aslana Zenelija

February 26, 2013   | news

ASLLAN ZENELINa svojoj Facebook stranici Sindikat Solane Ulcinj, posebnu zahvalnost radnici Solane duguju nasem Opstinskom sindikalnom povjereniku ispred Unije slobodnih sindikata Crne Gore, gospodinu Aslanu Zeneliju!

Beskompromisnom borcu za radnicka prava svih radnika Ulcinja, pravednom i postenom covjeku britke rijeci!

Aslane HVALA!!!

Sindikat Solana Ulcinj Facebook

Ulcinjska Solana.1

Ostalo iz Sindikata Solane Ulcinj

Sindikat Solane uz posredovanje Gradonacelnika Ulcinja gospodina Cungu i pomoc generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore gospodina Kekovica odgovorili vecinskog vlasnika da uruci otkaze radnicima.

Obezbijeden je nastavak posla za svih 70 radnika.

Odbranom svojih radnih mjesta odbranili smo i zivot cijelog Solanskog biodiverziteta!

Ujedinjeni oko Unije slobodnih sindikata CG, nastavljamo borbu za bolji zivot nasih radnika

 

Ostalo iz Sindikata Solane Ulcinj

Cilj je ugasiti Solanu “step by step”, 20 po 20 radnika van do konacnog gasenja!Na taj nacin zele se izbjeci moguci radnicki protesti!

Ulcinj i ulcinjani ce tako vremenom zaboraviti da je Solana i postojala kao sto smo vec zaboravili da su postojali Agropogon,Primorje, hoteli Galeb i Lido….

A kad se to zaboravi, neko ce likovati i reci: “Eto sve smo ucinili ali Solana nije mogla opstati”!!!

Bijedan SCENARIO, REZISERI $ klase.

p.s.: Jezivooo, ne preporucuje se mladima od 18 godina – na slici su INVESTICIJE u SOLANI!!!

Ulcinjska Solana

Ostalo iz Sindikata Solane Ulcinj

”SISTEMATIZACIJA” APSURDA I NEZNANJA!!!

Pita novi menadzment jednog od poslovodja u firmi:
Da li bi STRAZAR mogao istovremeno da radi na Pumpnoj stanici a istovremeno pokriva i radno mjesto VODARA na solnim bazenima?!!
Pa nisu radnici Solane NESCAFÉ 3u1.

Ulcinjska Solana.2

Ostalo iz Sindikata Solane Ulcinj

Ovo vrijedja zdrav razum, vrijedja generacije ljudi koji su radili u Solani i one koji su se skolovali da bi radili u njoj!
Istovremeno to govori o neznanju i losim namjerama!

Sindikalna organizacija Solane „Bajo Sekulić“ – Ulcinj, nakon juče održane konferencije na temu: „Aktuelna dešavanja u Solani Ulcinj iz perspektive najavljenog otpuštanja zaposlenih i njihovog statusa te opstanka Solane kao proizvođača i njenog značaja za prirodu”, daje sledeće

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

“Na višesatnoj tematskoj konferenciji koja je juče održana u Ulcinju u organizaciji Sindikalne organizacije Solana “Bajo Sekulić”, svi učesnici dali su jedinstvenu podršku opstanku tog privrednog subjekta, koji je od posebnog značaja za opštinu Ulcinj, kako sa pozicije očuvanja radnih mjesta i standarda zaposlenih i njihovih porodica, tako i sa pozicije očuvanja biodiverziteta i valorizacije turizma. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, predstavnik većinskog vlasnika (Eurofond) Dragan Božović, poslanik Genci Nimanbegu, odbornik u Skupštini Ulcinj Andrija Ćetković, generalni sekretar USSCG Srđa Keković, brojni predstavnici NVO i zaposlenih. Konferenciji nijesu prisustvovali, iako su uredno pozvani, stečajni sudija Dragan Vučević, stečajni upravnik Milorad Iković, predstavnici Ministarstva ekonomije i Savjeta za privatizaciju.

Učesnici su konferenciju najavili kao početak opšte borbe za opstanak Solane “Bajo Sekulić”, kao jedne od najstarijih fabrika u državi, koja će iduće godine slaviti 80 godina postojanja. Zamjereno je što predstavnici Privrednog suda, Ministarstva ekonomije i Savjeta za privatizaciju nijesu uzeli učešća na konferenciji. Međutim, posebno ohrabrujuće bilo je pismo Agencije za zaštitu životne sredine, koja je opravdala svoje odsustvo činjenicom da nemaju mandat niti svojim prisustvom mogu rješavati pitanje egzistencije zaposlenih, ali da podržavaju opstanak Solane u postojećim granicama i sa postojećom funkcijom, a što je u skladu sa Izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, gdje je planirano da se Solana proglasi spomenikom prirode. Njihova i istraživanja međunarodnih eksperata potvrdjuju činjenicu da se radi o najznačajnijem staništu za ptice na Istočnoj obali Jadrana. Kako su u pismu istakli, činjenica da značaj Solane za zaštitu biodiverziteta značajno prevazilazi nacionalne okvire obavezuje Crnu Goru na zaštitu ovog područja, kako bi, u prvom redu migratornim, zimovalicama i gnijezdećim vrstama ptica obezbijedili sigurno mjesto za odmor i ishranu.

Jedan od zaključak konferencije je da gradonačelnik Nazif Cungu, do kraja iduće sedmice, organizuje sastanak sa svim relevantnim subjektima, na kojem bi se tražile garancije za opstanak Solane i očuvanje postojećih radnih mjesta, koja predstavljaju minimum za funkcionisanje fabrike.

Ostali zaključci su:
Da se formira poseban tim na lokalnom nivou u sastavu: sindikat, lokalna uprava i nevladin sektor koji će saciniti u što kracem roku elaborat sa argumemtima da Solanu treba sačuvati u postojećim granicama i sa postojećom funkcijom;
Očuvati postojeća radna mjesta;
Isplatiti zaostale zarade i doprinose zaposlenima;
Razriješiti stečajnog upravnika i njegovog pomoćnika;
Organizovanje protestnog skupa na nivou grada ako se pokuša sa realizacijom najavljenog otpuštanja zaposlenih 28.02.2013.g. ili se krene u likvidaciju fabrike;
Poziva se Skupšina opštine Ulcinj da na vanrednoj sjednici podrži ove zaključke;
Poziva se Vlada Crne Gore da ne dozvoli likvidaciju fabrike i natjera većinskog vlasnika da investira u fabriku. U suprotnom od Vlade se zahtijeva da država povrati većinsko vlasništvo u Solani.

Ukoliko u roku od 10 dana Sindikalna organizacija Solana “Bajo Sekulić” ne dobije garancije o opstanku Solane, otpočeće sa organizovanjem radničkih i građanskih protesta, te lobiranjem domaće i evropske javnosti u borbi za opstanaka Solane.”

 

PREDSJEDNIK SINDIKALNE ORGANIZACIJE
MARKO MIRANOVIC

Izvor: Sindikat Solana Ulcinj Facebook

Ulcinjska Solana.3

2