Da Mor­sko do­bro u Ulcinj da ne bu­de zlo

March 1, 2013   | news

opstina ulcinj_Dzaudet CakuliUL­CINj – U ma­loj sa­li Skup­šti­ne op­šti­ne Ul­cinj si­noć je odr­žan sa­sta­nak pred­stav­ni­ka lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve s naj­va­žni­jim lo­kal­nim po­li­tič­kim i dru­štve­nim či­ni­o­ci­ma ra­di usa­gla­ša­va­nja sta­vo­va po­vo­dom pred­lo­že­nog Za­ko­na o mor­skom do­bru. Pod­sje­ća­mo, Vla­da je utvr­di­la pred­log Za­ko­na o mor­skom do­bru, ko­ji tre­ba da bu­de upu­ćen Skup­šti­ni na usva­ja­nje. Mi­ni­star­stvo odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma for­mi­ra­lo je rad­nu gru­pu u ko­joj je i pred­stav­nik Op­šti­ne Ul­cinj Dže­u­det Ca­ku­li, ovla­šćen da pod­ne­se amand­ma­ne pri­je do­sta­vlja­nja pred­lo­ga Skup­šti­ni na usva­ja­nje. Na sa­stan­ku, ko­me su po­red po­li­tič­kih par­ti­ja pri­su­stvo­va­li i pred­stav­ni­ci NVO sek­to­ra, za­klju­če­no je da su svi jed­no­gla­sno pro­tiv do­no­še­nja pred­lo­že­nog za­ko­na. Pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Na­zif Cun­gu sma­tra da je pred­lo­že­ni na­crt za­ko­na ne­pri­hva­tljiv, jer su glav­ne pri­mjed­be ko­je je SO usvo­ji­la od­bi­je­ne.
– Pred­la­ga­li smo da vo­de ri­je­ke Bo­ja­ne tre­ba da se is­klju­če iz te­ri­to­ri­je mor­skog do­bra, da po­jas mor­skog do­bra tre­ba da iz­no­si naj­vi­še šest me­ta­ra od vo­de­ne li­ni­je, kao i da ši­ri­na gra­nič­ne li­ni­je mo­že da bu­de pro­mi­je­nje­na, ali sa­mo uz sa­gla­snost lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. Me­đu­tim, osim za­htje­va da sva­ka pri­mor­ska op­šti­na ima svog pred­stav­ni­ka u uprav­nom od­bo­ru Mor­skog do­bra, svi osta­li pred­lo­zi su od­bi­je­ni – ka­zao je Cun­gu. Pred­stav­nik For­ce Gen­ci Ni­man­be­gu sma­tra da je po­treb­no da se svi lo­kal­ni re­le­vant­ni fak­to­ri do­pu­ne u rje­ša­va­nju ovog pro­ble­ma i da pet ul­cinj­skih po­sla­ni­ka u par­la­men­tu ima do­volj­no sna­ge da se ovaj pred­log za­ko­na po­vu­če.
– Po­treb­no je iz­mi­je­ni­ti gra­ni­cu mor­skog do­bra, jer ni­je sa­mo Ul­cinj ovim za­ko­nom ošte­ćen već i Ti­vat i Her­ceg No­vi ko­ji su ta­ko­đe iz­ni­je­li pri­mjed­be na po­sto­je­ći za­kon – ka­zao je Ni­man­be­gu.

Ljoro-Nrekic_UlcinjLjo­ro Nre­kić iz DPS-a ka­zao je da će ta par­ti­ja po­dr­ža­ti sve što je do­bro za op­šti­nu Ul­cinj, is­ti­ču­ći da ovu ago­ni­ju tre­ba što pri­je pri­ve­sti kra­ju. I Dri­tan Aba­zo­vić iz Po­zi­tiv­ne Cr­ne Go­re po­dr­ža­va pred­lo­ge lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, ali sma­tra da to ni­je do­volj­no da bi se ri­je­ši­la ova pro­ble­ma­ti­ka.
– Sma­tram da od­lu­ke o Mor­skom do­bru tre­ba da do­no­si Skup­šti­na, a ne Vla­da. Po­sta­vlja se i pi­ta­nje o na­či­nu utvr­đi­va­nja zo­ne Mor­skog do­bra, jer po­sto­je imo­vin­sko-prav­ni spo­ro­vi i lič­na svo­ji­na gra­đa­na ko­ja ni­je prav­no ri­je­še­na – ka­zao je Aba­zo­vić, po­ru­čiv­ši da je neo­p­hod­no da se svi an­ga­žu­ju ka­ko bi se ovaj za­kon iz­mi­je­nio.
Za Sken­de­ra Ele­za­gu iz SDP-a kon­sen­zus kad je u pi­ta­nju pro­blem Mor­skog do­bra je obe­ća­va­ju­ći i on sma­tra da je Vla­da pod pri­ti­skom mo­ra­la da se za­u­sta­vi.
I DUA je po­dr­ža­la stav da u rje­ša­va­nju ovog pro­ble­ma tre­ba da uče­stvu­ju svi, ali, pre­ma ri­je­či­ma Ha­ti­dže Đo­ni lo­kal­na vlast je mo­ra­la znat­no vi­še da dje­lu­je u pret­hod­nih dva­na­est mje­se­ci. Pred­sjed­nik te par­ti­je Meh­met Zen­ka sma­tra da ne po­sto­ji su­štin­ska raz­li­ka iz­me­đu po­sto­je­ćeg i pred­lo­že­nog za­ko­na o mor­skom do­bru.
– Vri­je­me je da ka­že­mo ka­te­go­rič­ko „ne” ovim ak­ci­ja­ma ko­je po­ti­ču iz Pod­go­ri­ce. Pred­la­žem da ko­li­ko sju­tra odr­ži­mo van­red­nu sjed­ni­cu SO Ul­cinj ka­ko bi ozbilj­ni­je pri­stu­pi­li ovom pro­ble­mu – ka­zao je Zen­ka.
Pred­stav­nik SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić ni­je op­ti­mi­sta kad je u pi­ta­nju rje­ša­va­nje ove si­tu­a­ci­je. On je na­ja­vio da će ta par­ti­ja gla­sa­ti pro­tiv ovog za­ko­na.
– Sma­tra­mo da je ovaj pred­log za­ko­na ne­pri­hva­tljiv i da tre­ba da se vra­ti na jav­nu ras­pra­vu u svim pri­mor­skim op­šti­na­ma. Kod usva­ja­nja ova­kvih za­ko­na ne smi­ju se pot­kra­sti ni naj­ma­nje gre­ške, pa je za­to neo­p­ho­dan ve­ći uti­caj lo­kal­nih par­ti­ja, a na­ro­či­to onih ko­je či­ne vla­da­ju­ću ko­al­ci­ju na dr­žav­nom ni­vou – ka­zao je Ćet­ko­vić.V.Ra­dić
Dzemal Perovic_gencinimanbegu-muzafer beljo caushi-ulcinj
Za­po­sli­li sa­mo jed­nog Ul­ci­nja­ni­na
Iz­vr­šni di­rek­tor NVO „Mo­gul” Dže­mal Pe­ro­vić oci­je­nio da dr­ža­va ni­je uze­la u ob­zir vo­lju lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i da je po­ku­ša­la na pre­čac da ri­je­ši ovaj pro­blem. Da je vri­je­me da se do­ne­se za­jed­nič­ka od­lu­ka, sma­tra i Dže­lal Ho­džić iz NVO Ze­le­ni ko­rak, ko­ji is­ti­če da se pro­stor ri­je­ke Bo­ja­ne i Port Mi­le­na mo­ra­ju vra­ti­ti pod in­ge­ren­ci­ju Op­šti­ne Ul­cinj.
– Mo­ram da is­tak­nem da u Mor­skom do­bru rad­ni od­nos oba­vlja sa­mo je­dan Ul­ci­nja­nin –sma­tra Ho­džić. No­vi­nar i pu­bli­ci­sta Mu­sta­fa Can­ka sma­tra da se u ovom slu­ča­ju ra­di o po­li­ti­ci dvo­stru­kih stan­dar­da na šte­tu naj­ju­žni­je op­šti­ne.
– Mo­ra­mo na­tje­ra­ti Vla­du da ne usvo­ji ovaj za­kon, jer bi se ti­me Ul­cinj do­veo u ne­rav­no­pra­van po­lo­žaj u od­no­su na dru­ge cr­no­gor­ske gra­do­ve – ka­zao je Can­ka.
dritanabazovic_mogul
Nre­ki­ću sme­ta „Mo­gul”
Ljo­ro Nre­kić je osu­dio iz­la­ga­nje iz­vr­šnog di­rek­to­ra „Mo­gu­la” Dže­ma­la Pe­ro­vi­ća, sma­tra­ju­ći da u ovom tre­nut­ku ni­je po­treb­no kri­ti­ko­va­ti vlast. On je kon­sta­to­vao da po­zi­va­nje pred­stav­ni­ka „Mo­gu­la” na sa­sta­nak ni­je bi­lo neo­p­hod­no. S dru­ge stra­ne, Dri­tan Aba­zo­vić iz Po­zi­tiv­ne stao je u od­bra­nu pred­stav­ni­ka NVO sek­to­ra, ocje­nju­ju­ći da su da­li ne­mjer­ljiv do­pri­nos rje­ša­va­nju pro­ble­ma Mor­skog do­bra.

Izvor: DAN