Dritan Abazović: Mnoge od vas će jednog dana biti stid – Video

March 3, 2013   | news

DritanAbazoviqViše desetina predloga za izmjene zakona, koje je predložila opozicija u sklopu borbe protiv krize, nije dobilo podršku vladajuće koalicije čak ni da se raspravlja o njima na prvom redovnom zasijedanju parlamenta na Cetinju.

Iako su opozicione partije predložile oko 30 izmjena zakona, vlast je odlučila da ti predlozi ne mogu da uđu u dnevni red. Poslanici DPS-SDP koalicije su konstatno napuštali plenum, dolazeći samo kada je bilo vrijeme glasanja.

Takav čin poslanik DF Koča Pavlović ocijenio je kao nedozvoljavanje ostvarivanja ustavnog prava opozicionih poslanika na inicijativu. „Isto se desilo i sa aferom „Snimak“ koja je potvrdila da vlast uskraćuje ustavna prava svim svojim građanima koji nijesu članovi DPS-a. Jedini uslov da se ostvare prava jeste da ste član vladajuće paritije“, rekao je Pavlović.

Funkcioner DPS Milorad Vuletić pravdao se time da “nije da oni nemaju petlje”, nego će „uskoro i neki naši slični predlozi biti u proceduri, ali će biti mnogo kvalitetniji“.

Za Strahinju Bulajića (DF) bilo je interesantno kako baš ni jedan od predloženih zakona, od kojih je većina socijalnog karaktera, nije dovoljno dobar da se o njemu bar raspravlja.

Bilo je predloženo da se izmijeni Zakon o državnoj pomoći, kako se ubuduće ne bi dešavalo da se nadoknade za elementarne nepogode dodjeljivale po partijskoj osnovi, već po jasnim kriterijumima, a poslanici vlasti nijesu željeli da se raspravlja o predlozima izmjena zakona o Fondu rada, utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, državnom premjeru i katastru i povraćaju imovinskih prava, kao i besplatnoj pravnoj pomoći. Nijesu prošle ni izmjene zakona o koncesijama, porezu na motorna vozila, porezu na promet nepokretnosti, izmjenama zakona o akcizama, o igrama na sreću kojima bi se se povaćače nadoknade za priređivače igara na sreću, kao ni o porezu na dohodak fizičkih lica.

Odbijen je i predlog SNP da se raspravlja o izmjenama Zakona o zaštiti državnih interesa u elektro-energetskom sektoru. Predsjednik SNP Srđan Milić kazao je da Crna Gora mora zadržati većinsko vlasništvo u Elekroprivredi i Elektroprenosu. Takođe, bilo je predloženo da se opštini Pljevlja dodijeli 10 odsto emitovanih akcija EPCG jer ta kompanija duguje opštini preko 10 miliona eura.

Potvrđeno je više sporazuma i međunarodnih akata, a „sreću“ da bude jedini opozicioni predlog o kome će se raspravljati i koji je usvojen, imao je predlog izmjena Zakona o tajnosti podataka, koji je predložio SNP. Suština je da članovi Odbora za antikorupciju imaju pristup tajnim podacima.

Mnoge od vas će biti stid

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović iskoristio je priliku da saopšti da se nada da će akteri afere „Snimak“ uvidjeti nezakonitost svog postupanja, te da će odgovarati zbog zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

“Nadam se da će odgovorni jednog dana, kada budu postojale profesionalne i nezavisne institucije, odgovorni odgovarati, a da će mnoge od vas, koji su na bilo koji način pomagali takve radnje, biti stid”, kazao je Abazović.

Odgovor Milutina Simovića (DPS) bio je da cijela afera „pretjerana“.

Dražen Đurašković
Izvor_: Vijesti online

YouTube Preview Image