An­dri­ja Ćet­ko­vić: Pre­ćut­ku­ju po­li­tič­ku ko­rup­ci­ju

March 15, 2013   | news

ANDRIJACETKOVICUO JP Vo­do­vod ne­ma sa­gla­snost za po­kre­ta­nje po­stup­ka utvr­đi­va­nja od­go­vor­no­sti za ot­pu­šta­nje pre­ko 50 rad­ni­ka

UL­CINj – Uprav­ni od­bor JP Vo­do­vod ni­je se sa­gla­sio da se po­kre­ne po­stu­pak za utvr­đi­va­nje od­go­vor­no­sti za ne­za­ko­ni­to za­po­šlja­va­nje u tom pred­u­ze­ću, zbog ko­ga je pro­te­kle ne­dje­lje ot­pu­šte­no vi­še od 50 rad­ni­ka, sa­zna­je „Dan“. Na sa­stan­ku ko­ji je odr­žan ka­sno u po­ne­dje­ljak ve­če čla­no­vi UO in­for­mi­sa­ni su da je In­spek­ci­ja ra­da kon­tro­lom usta­no­vi­la ne­pra­vil­no­sti pri­li­kom za­po­šlja­va­nja, te da je na­lo­ži­la da se pro­pu­sti ot­klo­ne. Pod­sje­ti­mo, usled te od­lu­ke bez po­sla je osta­lo tri­de­se­tak stal­nih i pre­ko 20 za­po­sle­nih na od­re­đe­no vri­je­me. U ve­ći­ni slu­ča­je­va ra­di se o rad­ni­ci­ma ope­ra­ti­ve: ču­va­ri­ma ba­ze­na, in­ka­san­ti­ma, rad­ni­ci­ma na odr­ža­va­nju pum­pi za vo­du i slu­žbe­ni­ci­ma u ad­mi­ni­stra­ci­ji..
U iz­ja­vi „Da­nu” An­dri­ja Ćet­ko­vić, član UO, po­tvr­dio je da je ostao usa­mljen u na­sto­ja­nju da taj uprav­ni or­gan po­kre­ne po­stu­pak ko­jim bi se ime­no­va­li kriv­ci ko­ji su ne­za­ko­no­to za­po­šlja­va­li rad­ni­ke i ti­me na­ni­je­li fi­na­sij­sku šte­tu pred­u­ze­ću.
– Sa­sta­nak UO bi­će na­sta­vljen u po­ne­dje­ljak i ja ću na­sta­vi­ti da in­si­sti­ram na od­go­vor­no­sti. Tra­ži­ću da se tač­no utvr­di ko je i za či­ji ra­čun upo­slio to­li­ko lju­di, ko­ji su sa­da po­sla­ti na uli­cu. Zah­ti­je­va­ću i iz­vje­štaj o da­va­nju akon­ta­ci­ja i ras­pi­si­va­nju ten­de­ra, jer ima in­di­ci­ja da je i u tim seg­men­ti­ma fi­nan­sij­skog po­slo­va­nja bi­lo ve­li­kih ne­pra­vil­no­sti i zlo­u­po­tre­ba – ka­že Ćet­ko­vić, pod­sje­ća­ju­ći da je sa­mo od 1. ma­ja 2012. do kra­ja te go­di­ne, u Vo­do­vo­du, pre­ma nje­go­vi­mim sa­zna­nji­ma, za­po­sle­no pre­ko 75 rad­ni­ka.
– Sve to je ra­đe­no mi­mo za­ko­na i mi­mo si­ste­ma­ti­za­ci­je. U tim po­slo­vi­ma ima ele­me­na­ta po­li­tič­ke ko­rup­ci­je, jer su lju­di pri­ma­ni u vri­je­me pred­iz­bor­ne kam­pa­nje bez kon­kur­sa, što je za­ko­nom za­bra­nje­no – na­gla­ša­va Ćet­ko­vić.
Pred­stav­nik UO iz re­do­va For­ce Fu­ad Ha­dži­be­ti ni­je že­lio da obra­zla­že za­što u tom uprav­nom ti­je­lu, za sa­da, ne­ma kon­sen­zu­sa da se ime­nu­ju od­go­vor­ni za oči­gled­ne pro­pu­ste u ra­du pred­u­ze­ća.
– Ne­ma­mo in­ge­ren­ci­je da za­po­šlja­va­mo ili ot­pu­šta­mo rad­ni­ke. In­for­mi­sa­ni smo o onom što se de­si­lo ali sjed­ni­ca još ni­je za­vr­še­na. Na­sta­vlja­mo sa sjed­ni­com na­red­ne ne­dje­lje i vi­dje­će­mo šta će bi­ti – re­kao je Ha­dži­be­ti.
„Dan” sa­zna­je da je u Vo­do­vo­du to­li­ko ozbilj­na si­tu­ci­ja da bi UO mo­gao te­ško sam da je ri­je­ši. Pro­blemom ot­pu­šte­nih rad­ni­ka kao i po­slo­va­njem pred­u­ze­ća mo­ralo bi ozbilj­no da se po­za­ba­vi i op­štin­sko ru­ko­vod­stvo jer je si­gur­no još 50 za­po­sle­nih vi­šak. Tu su i ve­li­ka du­go­va­nja, ne­re­al­ne akon­ta­ci­je i na­go­mi­la­na po­tra­ži­va­nja.
Ko­men­tar o ra­du UO Vo­do­vo­da po­ku­ša­li smo do­bi­ti i od pred­sjed­ni­ka tog rad­nog ti­je­la Se­lja­ti­na Ma­ra­ja, ali bez uspje­ha.
Ina­če na prek­si­noć­nom sa­stan­ku UO upo­znat je sa iz­vje­štaj­ni­ma po­pi­snih ko­mi­si­ja, bi­lo je ri­je­či i o po­di­za­nju ci­je­ne vo­de. Na sjed­ni­ci je sa­op­šten i po­da­tak da pred­u­ze­će tre­nut­no du­gu­je pre­ko mi­li­on i 700 hi­lja­da eura, a da su po­tra­ži­va­nja oko 2,2 mi­li­o­na.M.K.

An­đe­li­na Me­đe­do­vić da  is­pi­ta slu­čaj
Pred­sjed­nik OSP Šef­ki Ke­ko Lja­mo­vić sma­tra da ot­pu­šta­nje ve­li­kog bro­ja rad­ni­ka JP Vo­do­vod tre­ba de­ta­lj­no is­pi­ta­ti jer po­sto­ji mno­go ne­ja­sno­ća i ano­ma­li­ja.
– Glav­nom in­spek­to­ru ra­da An­đe­li­ni Me­đe­do­vić upu­tio sam do­pis i za­mo­lio je da se uklju­či u či­tav slu­čaj. Ne­ja­sno je ka­ko su rad­ni­ci do­bi­li rje­še­nja bez pra­va žal­be i ka­ko su i zbog če­ga se­lek­tiv­no ot­pu­šta­ni. Ka­ko je mo­gu­će da ne­ko ra­di go­di­nu i po i on­da mu ka­žu da ni­je za­ko­ni­to za­po­šljen, a sa dru­ge stra­ne, ne­ko ko ra­di ne­ko­li­ko mje­se­ci osta­ne na po­slu. Jed­no je si­gur­no, rad­ni­ci ni­ka­ko ne mo­gu bi­ti kri­vi za na­sta­lu si­tu­a­ci­ju jer ni­su oni ti ko­ji mo­ra­ju da zna­ju ima li si­ste­ma­ti­za­ci­je ili ne. Ne­ko im je po­nu­dio ugo­vo­re i oni su ih pot­pi­sa­li. OSP će in­si­sti­ra­ti na po­što­va­nju za­ko­na i bi­će na stra­ni rad­ni­ka – re­kao je Lja­mo­vić.

Izvor: DAN