Cetkovic: Protiv odgovornih u preduzeću podnijeću krivične prijave

March 15, 2013   | Ngjarjet - Events

Andrija-Cetkovic-prijave-protiv_JP-vodovod-i-kanalizacija_UlcinjPreko 50 radnika JP Vodovod i kanalizacija otpušteno je u prethodnih nekoliko dana, uz obrazloženje da je Inspekcija rada kontrolom ustanovila nepravilnosti prilikom njihovog zapošljavanja, saznaje „Dan”.Od tog broja čak 33 zaposlena imali su ugovore za stalni radni osnos, odnosno na neodređeno vrijeme, dok je ostatak bio angažovan na određeno vrijeme. U većini slučajeva radi se o radnicima operative – čuvarima bazena, inkasantima, radnicima na održavanju pumpi za vodu i službenicima u administraciji. Direktor tog preduzeća Fehim Avdiu potvrdio je našem listu da su otkazi uručeni četvrtini od ukupnog broja zaposlenih radnika tog preduzeća.

Za Andriju Ćetkovića, člana UO preduzeća, odgovornost za nastalu pravnu zavrzlamu treba tražiti u političkim krugovima koalicije na vlasti, čiji predstavnici upravljaju preduzećem, ali i Upravnim odborom.

– Prethodni direktor je bio Fatmir Đeka, predsjednik Demokratske partije, a sadašnji je njegov zamjenik u partiji. Predsjednik UO Seljatin Maraj je član Force, a većinu u UO čine predstavnici tih partija i SDP-a koja je s njima u koaliciji. Samo od 1. maja 2012. do kraja te godine, u tom javnom preduzeću je, prema mojim saznanjima, zaposleno preko 75 radnika, mimo zakona i mimo sistematizacije. U tim poslovima ima elemenata političke korupcije, jer su ljudi primani u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore, bez konkursa, što je zakonom zabranjeno, i što samo po sebi i u ovako nedemokratskim društvima predstavlja svojevrstan skandal. Takođe, ovdje ima i elemanta nesavjesnog poslovanja i zloupotrebe službenog položaja. Na taj način firma je opterećena da ne može produktivno poslovati, pa je bilo očekivano da se nađe model njihovog otpuštanja. Zbog toga ću, kao član UO, tražiti odgovornost i izvještaje o tenderima, finansijskom poslovanju, a prije svega o isplati akontacija pojedincima, jer postoje ozbiljne indicije da je bilo velikih zloupotreba. Protiv onih koji su odgovorni za stanje u preduzeću podnijeću i krivične prijave – najavljuje Ćetković koji je u UO predstavnik koalicije „Bolji Ulcinj, bolja Crna Gora”, odnosno SNP-a.

Izvor: Dan online