Ulcinj: Erozija u Kručama uništila pet vikendica – Video

March 15, 2013   | Ngjarjet - Events
Ulcinj_ Erozija u Krucama

Foto: Srećko Čapunović

Na brojnim kućama i vikendicama, pa i onim koje gravitiraju ugroženom području, stoji natpis „Prodaje se“

Pet vikendica u mjestu Kruče, nadomak Ulcinja, na putu prema Baru, potpuno je uništeno, a još najmanje toliko ugroženo u stravičnoj eroziji koja je nedavno odvojila dio brda iznad velike kručanske plaže, prijeteći da ga potpuno uruši.

Sreća u nesreći je da u vikendicama, čiji su vlasnici mahom iz Srbije, u momentu propadanja tla nije bilo nikoga.

Naselje sa čarobnim uvalama i prelijepim plažama, u kome uglavnom žive vikendaši, juče je bilo pusto.

Raša Milenković iz Smederevske Palanke, koji je izveo pse u šetnju, prihvatio je da ekipi “Vijesti” pokaže ugrožene kuće, naglašavajući oprez zbog kiše i klizavog stepeništa i ulica.

“Ova kuća bila je pet metara nazad prije erozije”, kaže Milenković pokazujući jeziv prizor.

Neupotrebljiva vikendica, blago nagnuta naprijed i neprirodni krater koji je odvojio od puta, svjedočili su juče o katastrofi, koja na svu sreću, nije odnijela nijednu žrtvu.

Iznad kratera, koji je prepolovio i stepenište do plaže, nalazi se automobil ulcinjskih tablica. Automobil je erozija nasukala na obližnju ploču.

Nedaleko odatle, na strani brda prema poznatom restoranu “Barakuda”, vidi se potpuno srušena kuća i pomoćni objekat, čiji je vlasnik, kazao je Milenković, iz Bara.

Na dotrajalom, strmom i uskom putu, na nekoliko mjesta vide se pukotine. Tako je i na kamenom zidu preko puta koga se nalazi velelepna kuća od nekoliko stotina kvadrata.

Na brojnim kućama i vikendicama, pa i onim koje gravitiraju ugroženom području, stoji natpis „Prodaje se“.

Ulcinj_ Erozija u Krucama.1

Foto: Srećko Čapunović

Milenković navodi da su stradale kuće, uglavnom, manje kvadrature, ali da opasnost od moguće nove erozije zemljišta prijeti i nekim višespratnicama.

“Ovo se ovdje dešava prvi put, ranije smo ovakve prizore mogli vidjeti iznad ‘Barakude’, na susjednom brdu”, kaže Milenković koji vikendicu u Kručama ima već 40 godina i u kojoj boravi povremeno „da odmori dušu“.

Dodaje da su vlasnici srušenih i ugroženih kuća već bili na licu mjesta.

Na pitanje da li vlasnici očekuju pomoć od grada ili države, odgovara odrečno.

“Sami smo krivi, sami to moramo i sanirati”, kaže Milenković, navodeći da su vikendice i kuće u tom dijelu Kruča građene bez neophodnih zemljanih radova i potpornih zidova.

Podsjeća da se u Crnoj Gori vjekovima objekti na brdima rade tako što se zemljište drenira i uredi kaskadno sa potpornim zidovima.

“U ovom slučaju, ništa od toga nije urađeno”, tvrdi Milenković.

Jedan od starosjedilaca kazao je za “Vijesti” da je zemljište u Kručama sklono erozijama zato što se voda iz Skadarskog jezera u more dijelom odliva i preko tog područja.

“Već godinama smo svjedoci velikih odrona i urušavanja zemljišta, posebno u dijelu oko ‘Barakude’. Nažalost, pomoći niotkuda, makar da dođe neko i kaže da tako ne može da se gradi. I Opština bi morala da pomogne”, kazao je on ne želeći da mu se pominje ime.

Samir Adrović
Izvor: Vijesti online