Abazovic: Poštolog, poštologija, poštologizam

March 19, 2013   | Ngjarjet - Events

Dritan-Abazovic_ulcinjPoštologija je nauka o poštolozima. Kako se sloboda sužavala u našem društvu, tako se broj poštologa geometrijski povećavao. Na taj je način uspostavljena nova naučna grana, koja kao svoj predmet proučavanja uzima poštologe i sve što prati njihov rad.

Ko kaže da Crna Gora i njena vladajuća elita nijesu inovativne i da nijesu unaprijedile nijedan segment života? Taman kada čovjek pomisli da je prosto nevjerovatno kako nijesmo kadri uhvatiti ritam sa modernim državama, vladajuća klasa ponudi neku inovaciju.

Tako je nedavno crnogorska politička misao obogaćena sa tri nova termina, “poštolog”, “poštologija” i “poštologizam”. Naime, riječ je o zanimanju, nauci i savremenom pravcu koji gradi “crnogorski put”. Kada se kaže poštolog, misli se na radnika pošte, ali to zapravo u ovoj zemlji nije zanimanje. Poštolog u Crnoj Gori označava osobu koja umjesto opisa poslova predviđenih za svoje radno mjesto, pravi internu evidenciju o svojim kolegama i njihovoj političkoj pripadnosti. Najbolji poštolog je onaj čija je evidencija najveća i najpreciznija, a posebne pohvale dobijaju oni koji uspijevaju da čitav kolektiv pretvore u poštologe, kako bi se povećala samokontrola i kako slučajno ne bi došlo do otkazivanja povjerenja u partiji. Poštolozi za svoj partijski i društveno korisni rad ne traže nikave specijalne nadoknade, oni očekuju da budu “pomaženi”, ili da dobiju pohvalu sa neke visoke partijske adrese, mada ukoliko partija, ipak, odluči da im nešto pokloni, poštolog je uvijek dužan da to i uzme. Jer, vrhovno pravilo svakog poštologa glasi: “Nikada ne smiješ odbiti partiju i sumnjati u njena naređenja!”

Poštologija je, s druge strane, nauka o poštolozima. Kako se sloboda sužavala u našem društvu, tako se broj poštologa geometrijski povećavao. Na taj je način uspostavljena nova naučna grana, koja kao svoj predmet proučavanja uzima poštologe i sve što prati njihov rad. Najviše pažnje posvećeno je zaštiti na radu. Osmišljavaju se modeli zaštite poštologa, izbjegavanja zakona po raznim osnovama, a vrlo je važno i da njihovu evidenciju ne ugledaju drugi poštolozi. Međutim, sigurnost je samo jedan aspekt koji je bitan za poštologiju. Postoji i plan obuke poštologa. Trenira se lojalnost svakog pojedinačno, (ne)moral, a vrlo je važno da se iz svega isključe emocije i mozak. Savremena crnogorska poštologija svoja dostignuća bazira na ljudima kojima je partija ispred porodice i naročito djece. Svako ko nije spreman da se odrekene budućnosti svojih najmilijih za kratkoročni partijski interes, ne može biti dobar poštolog. Takvi mogu biti poštolozi u pokušaju, i najčešće je njihovo napredovanje u društvenoj hijerarhiji neučinkovito.

I na kraju poštologizam. Poštologizam je pravac modernog crnogorskog društva poznat kao “crnogorski put”. Radi se o čitavom konceptu baziranom na odbrani postojećeg stanja. Zamrzavanju ili onemogućavanju bilo kakvih promjena i nastavku destruktivne politke siromašenja naroda, pod velom odbrane nacionalnog interesa. Poštologizam nije stil života samo poštologa, nego i svih ostalih koji to formalno nisu, a faktički pomažu njegov razvoj. Čak i oni koji to ne žele, takođe se mogu ubrajati u sljedbenike ovoga pravca i životne filozofije. Dovoljno je samo biti ćutljiv, praviti se budala, govoriti: “Ja nijesam član partije, niti me politika zanima”, ali zato redovno glasati DPS. Pritom, obaveza je organski ne podnosti sve što nije DPS i osmišljavati razne jezičke konstrukcije kako bi se ono što je netačno prikazalo kao tačno i obratno. Poštologizam sve više biva aktuelan i njegovo manifestovanje vidljivo je kroz brojne društvene discipline, naročito kroz rad intelektualaca, sportista i umjetnika. Karateristika onih koji su predstavnici ovog pravca je ta da oni nikad ne otkrivaju da slijede ovu ideju, jer je cilj ovom pravcu dati dozu mistike, kako se slučajno proces ne bi doveo u pitanje.

Kada sagledamo naše društvo u cjelini, onda shvatamo da nijesmo bez razloga tu gdje smo. U društvenim naukama, inače, nema slučajnosti. Što bi ruski pjesnik rekao: “Svi smo mi lutke na koncima sudbine”, a nama je valjda bilo suđeno ovako. Svaki primitivini režim stavi svoj razmazani pečat na jedno vrijeme i na jedan narod. I, eto, umjesto da uzgajamo mladež koja će imati više slobode nego njeni roditelji, mi im šaljemo poruke kako to nije baš profitabilno. Nije bitan ni moral, ni dostojantvo, a ni ponos. Važno je odbraniti vlast, pa makar nikada ne bilo bolje. Šta reći osim, oprosti im Bože, iako znaju šta čine.

Ne brani se ovako, gospodo draga, “crnogorski put”; on ovako postaje bespuće! Slobodu ideja i misli gradi svako progresivno društvo, a diskrimincija i partitokratija garant su sunovrata, i moralnog i ekonomskog. Stoga prestanite da branite zemlju na ovakav način, nije primjereno 21. vijeku! Eliminišimo poštologiju dok je još u domenu sociologije, jer kada postane biologija, ona će eliminisati sve ostalo. A tada će ono što ste stekli na legalan i nelegalan način da vrijedi ravno – nula!

Autor je magistar političkih nauka katakomba@hotmail.com

Izvor: Vijesti Online