Voda prodrla u mnoge kućice na ulcinjskoj Adi

March 20, 2013   | Ngjarjet - Events

poplave na adu bojanuULCINJ – Bojana se već sedam dana izliva iz korita, ali još ne prijete poplave u Ulcinju. Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore nam je saopšteno da se očekuje pad nivoa ove rijeke, jer je na Skadarskom jezeru došlo do stagnacije vodostaja.

Čelnici opštine obišli su teren. Situacija još nije alarmantna i nema potrebe za aktiviranjem Službe za zaštitu i spašavanje i Kriznog štaba.

Ipak, voda je došla do podova restorana i prodrla u mnogobrojne kućice. Do velikog broja vikendica se već danima ne može doći, jer je veći dio puta poplavljen. Voda je prodrla i u parkove nudističkog naselja na Adi Bojani, ali nije došlo do materijalne štete.

– Više je faktora koji utiču na nepovoljnu hidrološku situaciju u slivu Bojane – jake padavine, topljenje sniježnog pokrivača na planinama, kontrola nad vještačkom akumulacijom u Albaniji, kojom se voda ispušta u Drim i otiče u Bojanu, kao i jak južni vjetar koji otežava oticanje vode iz Skadarskog jezera Bojanom u Jadran – rekao je Pobjedi predsjednik NVO Bojana Momir Čapunović.

Iako je situacija još pod kontrolom, o sanacijama koje je potrebno uraditi kako bi se spriječile poplave govori se samo kada voda dođe do poda. Čišćenje rijeke Bojane i sanacija njenog nasipa, čišćenje Kravarskog potoka i Midske rijeke i sanacija Port Milene, nabavka čamaca za spašavanje i dalje usavršavanje spasilačkog tima – aktuelne su teme samo kada poplave kuće.

Vodostaj upozorava

Vodostaj u Fraskanjelu iznosi 515 centimetara što je za šest centimetara više nego prethodnog dana.

Već nedjelju dana se vodostaj Bojane kreće između 515 i 540 centimetara. Najviši vodostaj rijeke Bojane je zabilježen 4.decembra 2010. godine, kada je na mjernoj stanici u selu Fraskanjel nivo vode iznosio 636 santimetra.

Ovakav vodostaj bio je zabilježen i davne 1966. godine.

A.Ž.

Izvor: POBJEDA