Đo­ni: Put Ul­cinj – Su­ko­bin va­žni­ji od pri­vat­nih in­te­re­sa

March 29, 2013   | news

Ruse sest poslovnih prostora u Vladimir-UlcinjFoto: Bashkësia Lokale Katerkollë Facebook

Zbog re­kon­struk­ci­je pu­ta Su­ko­bin – Ul­cinj na me­ti pri­vre­me­ni objek­ti u MZ Vla­di­mir

Ru­še šest po­slov­nih pro­sto­ra

Šest po­ro­di­ca u MZ Vla­di­mir osta­će sre­di­nom apri­la bez finansijskih pri­ho­da, jer je iz­ne­nad­nom do­pu­nom pro­jek­ta re­kon­struk­ci­je pu­ta Su­ko­bin – Ul­cinj pred­vi­đe­no da se pri­vre­me­ni objek­ti ko­je ko­ri­ste uklo­ne zbog pro­ši­re­nja sa­o­bra­ćaj­ni­ce. Objek­ti se, ina­če, već dvi­je de­ce­ni­je na­la­ze u cen­tru mje­sne za­jed­ni­ce, ne­po­sred­no uz put ko­ji vo­di ka gra­nič­nom pre­la­zu Su­ko­bin.
– Pro­je­kat re­kon­struk­ci­je po­znat je sko­ro dvi­je go­di­ne i po pr­vo­bit­nom pla­nu po­slov­ni pro­sto­ri ko­je ko­ri­sti­mo ni­je tre­ba­lo da bu­du po­ru­še­ni. Tek ne­dav­no sa­op­šte­no nam je da će­mo mo­ra­ti da ih uklo­ni­mo, jer je do­šlo do iz­mje­ne pla­na. To je za nas ve­li­ko iz­ne­na­đe­nje. Do sko­ro ni­ko ni­je do­vo­dio u pi­ta­nje na­še lo­ka­ci­je, jer je umje­sto dva tre­ba­lo da se ra­di je­dan tro­to­ar – ka­zao je Da­vid Du­ra­ko­vić, vla­snik jed­nog od obje­ka­ta pred­vi­đe­nih za ru­še­nje. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, nad­le­žni in­spek­cij­ski or­gan lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve pri­je de­se­tak da­na oba­vi­je­stio ih je da je pla­ni­ra­na iz­grad­nja dva tro­ta­ra uz sa­o­bra­ćaj­ni­cu, zbog če­ga svih šest po­slov­nih pro­sto­ra mo­ra bi­ti sru­še­no.
– Da­li su nam rok za ise­lje­nje i do­ve­li nas u bez­iz­la­zan po­lo­žaj. Ne­ma­mo ni­ka­kvu al­ter­na­ti­vu u ovom tre­nut­ku što je ne­shva­tlji­vo. Da smo ba­rem zna­li šta se spre­ma, pa da se pri­pre­mi­mo – ogor­čen je Du­ra­ko­vić.
Tvr­di da su on i nje­go­ve kom­ši­je Sa­li Du­ra­ku, Ali Ča­u­ši, Din Ze­ne­li, Sken­der i Be­sim Ka­le­zić po­ku­ša­li da na­đu kom­pro­mis s lo­kal­nom sa­mo­u­pra­vom ka­ko bi im pru­ži­li mo­guć­nost da objek­te iz­mje­ste ne­ko­li­ko me­ta­ra.
Selo Vladimir UlcinjFoto: Bashkësia Lokale Katerkollë Facebook

– Tra­ži­li smo pri­jem kod pred­sjed­ni­ka op­šti­ne, pre­do­čiv­ši mu da smo sprem­ni da iz­mje­sti­mo po­slov­ne pro­sto­ri­je, pa čak i da sa­mi da uče­stvu­je­mo u iz­grad­nji tro­to­a­ra. Pred­lo­ži­li smo da nam pro­du­že rok do kra­ja go­di­ne, jer je op­šti­ni za taj pro­je­kat po­treb­no 150.000 eura ko­je, ka­ko smo oba­vi­je­šte­ni, tre­nut­no ne­ma­ju. Zna­mo i da ni­je usvo­jen ur­ba­ni­stič­ki plan i da ga ne­će bi­ti do kra­ja go­di­ne. Taj pe­ri­od bi nam mno­go zna­čio, jer bi­smo se ne­ka­ko sna­šli do ta­da, jer ova­ko ne zna­mo šta da ra­di­mo. Cun­gu je obe­ćao po­moć, me­đu­tim, vi­di­mo od to­ga ne­ma ni­šta. Bi­li smo i kod pot­pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Me­ta Đo­ni­ja, ali ni on ni­je imao ra­zu­mi­je­va­nja za na­še pro­ble­me. Sad mo­ra­mo što pri­je da se ise­lja­va­mo, a to za nas zna­či ob­u­sta­vu po­sla i svih pri­ho­da od ko­jih ve­ći­na pre­ži­vlja­va – po­ja­šnja­va Du­ra­ko­vić i do­da­je da ni­je pro­tiv no­vog pla­na, ali da je oče­ki­vao vi­še ra­zu­mi­je­va­nja od lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.
– Mi od ovo­ga ži­vi­mo 20 go­di­na. Re­dov­no smo pla­ća­li oba­ve­ze pre­ma op­šti­ni i dr­ža­vi. Mi­slim da smo ba­rem zbog to­ga za­slu­ži­li da nam se iza­đe u su­sret – sma­tra Du­ra­ko­vić.
Pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj Na­zif Cun­gu po­tvr­dio nam je da će svi pri­vre­me­ni objek­ti iz cen­tra Vla­di­mi­ra bi­ti uklo­nje­ni.
– Lo­kal­na sa­mo­u­pra­va pla­ni­ra da u ure­đe­nje cen­tra te MZ in­ve­sti­ra 150.000 eura. S ob­zi­rom na to da se ra­di o pro­met­noj sa­o­bra­ćaj­ni­ci – pu­tu od me­đu­na­rod­nog zna­ča­ja, ko­jim je pro­šle go­di­ne pro­šlo mi­li­on i 700 hi­lja­da put­ni­ka, sa oko 500.000 vo­zi­la, za­klju­či­li smo da je po­sto­je­će sta­nje neo­dr­ži­vo, jer uti­če na stva­ra­nje gu­žvi to­kom se­zo­ne. Da­kle, pla­ni­ra­mo pro­ši­re­nje pu­ta i tro­to­a­re s obje stra­ne, a da bi­smo to spro­ve­li mo­ra­mo uklo­ni­ti sve pre­pre­ke s te tra­se. Na­ža­lost, tu se na­la­zi ne­ko­li­ko pri­vre­me­nih obje­ka­ta ko­ji sme­ta­ju re­a­li­za­ci­ji tog pla­na. Raz­go­va­rao sam sa tim lju­di­ma i po­nu­dio spo­ra­zum po ko­me će lo­kal­na sa­mo­u­pra­va na­sto­ja­ti da im, u okvi­ru za­kon­skih nor­mi, omo­gu­ći pri­o­ri­tet pri­li­kom pla­ni­ra­nja pro­da­je, ras­po­la­ga­nja i da­va­nja u za­kup obje­ka­ta ko­ji se pla­ni­ra­ju no­vim DUP-om Vla­di­mi­ra. Zna­či, pred­vi­đa­mo lo­ka­ci­je ko­je će­mo po­nu­di­ti kao stal­ne objek­te. Vla­sni­ci že­le da ra­de i to po­štu­je­mo. To su vri­jed­ni lju­di, ko­ji na­kon to­li­ko go­di­na ra­da za­slu­žu­ju da im po­mog­ne­mo, pa će­mo uči­ni­ti sve da im iza­đe­mo u su­sret – ob­ja­snio je Cun­gu.
Met Djoni Ulcinj
Đo­ni: Put va­žni­ji od pri­vat­nih in­te­re­sa

Pot­pred­sjed­nik op­šti­ne Met Đo­ni iz­ra­zio je ža­lje­nje što lo­kal­na sa­mo­u­pra­va ne mo­že tre­nut­no po­mo­ći vla­sni­ci­ma pri­vre­me­nih obje­ka­ta u Mje­snoj za­jed­ni­ci Vla­di­mir, is­ta­kav­ši da je me­đu­na­rod­na sa­o­bra­ćaj­ni­ca va­žni­ja od ne­či­jih pri­vat­nih in­te­re­sa.
– Naš stav je ja­san – ti objek­ti ni­je­su u pro­gra­mu za 2013. Oni su smet­nja no­voj oso­vi­ni pu­ta Ul­cinj – Su­ko­bin. Ne­ma go­vo­ra da vi­še mo­gu osta­ti na po­sto­je­ćoj lo­ka­ci­ji, jer je ta tra­sa va­žni­ja od nji­ho­vih in­te­re­sa. Put se mo­ra na­pra­vi­ti i on je pri­o­ri­tet. Iza­šli smo im u su­ret i vi­še ne­go što je tre­ba­lo. Ne­ka kon­ku­ri­šu na­kon usva­ja­nja DUP-a za stal­ne lo­ka­ci­je i bi­će is­po­što­va­ni. Sa Di­rek­ci­jom za sa­o­bra­ćaj upra­vo u Pod­go­ri­ci do­go­va­ra­mo da iz­bjeg­ne­mo ne­ke eks­pro­pri­ja­ci­je i da di­je­lo­vi pu­ta Ul­cinj – Su­ko­bin idu pre­ko dr­žav­nog ze­mlji­šta ka­ko bi­smo sma­nji­li even­tu­al­ne tro­ško­ve – ka­zao je Đo­ni.

Cun­gu: DUP do kraj go­di­ne
Cun­gu je pod­sje­tio da pre­ko 20 go­di­na u Ul­ci­nju ni­je do­ni­jet ni­je­dan ur­ba­ni­stič­ki plan, što je, ka­ko je is­ta­kao, uti­ca­lo na po­ja­vu ve­li­kog bro­ja pri­vre­me­nih obje­ka­ta.
– Mi sad že­li­mo da taj pro­blem ri­je­ši­mo na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin. Do­la­skom For­ce na vlast po­če­lo je do­no­še­nje plan­ske do­ku­men­ta­ci­je. U to­ku pro­šle go­di­ne usvo­je­no je 19 pla­no­va, a u pri­pre­mi su 22 no­va do­ku­men­ta. Da­kle, ra­ču­na­mo da će­mo do kra­ja 2014. go­di­ne či­ta­vu te­ri­to­ri­ju op­šti­ne po­kri­ti ur­ba­ni­stič­kim pla­no­vi­ma. Me­đu nji­ma je i DUP Vla­di­mir, ko­ji će­mo, vje­ru­jem, usvo­ji­ti do kra­ja go­di­ne – na­ja­vio je pr­vi čo­vjek op­šti­ne.

Izvor: DAN