Cungu: Spremni za dobar doček brojnih turista

April 2, 2013   | Ngjarjet - Events

nazif-cunguTuristička ponuda Ulcinja je sve bolja. Ove godine više ćemo se fokusirati na organizaciju brojnih manifestacija- rekao je predsjednik opštine Nazif Cungu

ULCINJ – U susret Danu opštine i novoj ljetnjoj turističkoj sezoni razgovarali smo sa predsjednikom opštine Ulcinj Nazifom Cunguom o pripremama za novo ljeto i dolazak turista, o investicijama, punjenju budžeta i političkim temama.

Pobjeda: Ulcinj će prve subote aprila proslaviti Dan opštine. Na koji način će to učiniti ove godine?

Cungu: Proslava Dana Ulcinja uključuje dvodnevne aktivnosti i manifestacije. U subotu, 6. aprila, biće održana svečana sjednica, nakon koje slijede Sajam maslina i zanatskih proizvoda i koncert za mlade na Pristanu. Dan ranije biće organizovana Peta međunarodna naučna konferencija na temu: ,,Investicija u funkciji ekonomskog razvoja i integracionih procesa“ i uručivanje stipendija najboljim studentima.

Pobjeda: Što će novo Ulcinj ponuditi turistima u nastupajućoj sezoni?

Cungu: Početak turističke sezone zapravo će obilježiti otvaranje turističko-informativnih punktova  koji će biti snabdjeveni svim propagandnim materijalom i na usluzi građanima, kao servis koji daje informacije iz svih oblasti koje bi mogle interesovati turiste na našoj rivijeri. Frekvencija turista tokom sezone izuzetno je velika i zbog toga je neophodno otvoriti ovakve punktove. Turistička ponuda Ulcinja je sve bolja. Ove godine više ćemo se fokusirati na organizaciju brojnih manifestacija.

Pobjeda: Pored tradicionalnih, ove godine će biti održano i nekoliko novih manifestacija, radi produženja sezone. Recite nam više o ovim događajima.

Cungu:  Počinjemo od 1. maja, manifestacijom ,,Svi za turizam”, kojom ćemo i zvanično otvoriti ovogodišnju ljetnju sezonu. Slijedi  ,,Kite surf Competition” na plaži Dolcinium, gdje će  se održati međunarodno takmičenje kite surfinga u tri discipline: Free Ride, Hang time, Free Style. Krajem juna, prvi put u Crnoj Gori, u saradnji sa diskografičkom kućom „Wah Wah 45s“, oganizujemo festival soul, fanki, loundž i džez muzike. Tradicionalni Sajam knjiga i Ljetnja scena planirani su za kraj jula, odnosno početak avgusta. Turistička organizacija, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Centrom za kulturu, podržaće i druge slične manifestacije, kao sto su izlozbe, Motorijada, Old tajmer fest.

Pobjeda: Najjužnija opština u Crnoj Gori u novu sezonu ulazi opterećena   dugovanjima. Koliki je dug opštine prema posljednjim izvještajima?

Cungu:  Ukupan dug opštine i javnih preduzeća 31.decembra prošle godine iznosio je 22.976.372,94 eura. Dug opštine je  20.322.296,04 eura. Dug JP Centar za kulturu iznosio je 284.903,77 eura, JP Komunalne djelatnosti – 664.094,83 eura, JP Vodovod i kanalizacija -1.216.887,81 eura, JP Ulcinj- za zaštitu i uzgoj divljači – 165.425,00 eura, Agencije za izgradnju i razvoj Ulcinja d.o.o. – 186.216,08 eura, a dug RTV Ulcinj je 136.549,41 euro.

Pobjeda: Kakva je dinamika punjenja budžeta u odnosu na projektovanu?

Cungu:  Tokom prošle godine ostvareni su ukupni prihodi od 4.382.330,23 eura, što je 18.23 odsto više u odnosu na 2011.godinu. Od početka 2013. do danas prihodovano je 790.203,86 eura ili 9,11 odsto planiranih prihoda za budžetsku godinu.

Pobjeda: Koji su projekti realizovani u izgradnji infrastrukture i kolika je podrška Vlade CG u realizaciji ovih projekata?

Cungu:  Kapitalni projekti koji su vezani za realizaciju poboljšanje infrastrukture u opštini Ulcinj, koje finansira Vlada u posljednjih pet godina su most na Port Mileni, dvije faze puta Sukobin- Ulcinj, zajednička sanitarna deponija Možura i regionalni vodovod. Vrijednost ovih investicija,  ne računajući regionalni vodovod, iznosi  25,7 miliona eura. Tu je i učešće Vlade u realizaciji izgradnje javne rasvjete na magistralnom putu od Ulcinja prema Baru i prema Vladimiru, u dužini od 11,05 kilometara, asfaltiranje i rekonstrukcija gradskih ulica, kao i  asfaltiranje prigradskih i seoskih puteva na čitavoj teritoriji opštine, u iznosu od oko 1,5 miliona eura.

Ana Živanović
Izvor: Pobjeda