Govor predsednika Cungu, povodom Dana Opštine Ulcinj

April 9, 2013   | news

Govor predsednika Cungu - Dan Opstie UlcinjRiječ predsednika Cungu povodom Dana Opštine Ulcinj

Poštovani predsjedniče Skupštine, poštovani ministri u Vladi Crne Gore,postovani poslanici, poštovani predstavnici diplomatskog kora, poštovani predsjednici opština, poštovane odbornice i odbornici, poštovani gosti, dame i gospodo, poštovani prijatelji, poštovani građani opštine Ulcinj. Praznik opštine je prva subota u mjesecu aprilu, čime simbolično označavamo završetak berbe maslina, izlazak pomoraca na more i početak turističke sezone. Naši vrijedni maslinari imali su pune ruke posla i još uvijek nisu svi završili berbu, jer je OVA sezona maslina bila jedna od najrodnijih u zadnjih nekoliko decenija. Priželjkujemo i radimo na tome da se slično ostvari i turistickom prometu u nastupajućoj turističkoj sezoni. Poštovane dame i gospodo,

Svjedoci smo i savremenici glonalne ekonomske krize koja je u prethodnom periodu zahvatila ove prostore, Crnu Goru i, naravno, nije zaobišla ni naš grad. Bez obzira na to, smatram da nismo sjedili skrštenih ruku čekajući bolje dane i maksimalnim angažmanom, u proteklih 18 mjeseci, učinili da vrijeme ne bude izgubljeno. Očekujem da će u ovoj godini početi konsolidacija finasijske situacije u Opstini i u javnim preduzecima. Opstina Ulcinj dugo čeka svoju šansu razvoja, dok istovremeno ima najveće razvojne potencijale koji su prepoznati u svim strateškim razvojnim dokumentima Države. Bilo je iluzorno ocekivati značajnije pomake u razvoju strateških razvojnih projekata i bez prostorno planske dokumentacije. Stoga smo svo vrijeme radili na tim dokumentima. U završnoj je fazi izrada Strateškog plana razvoja opštine Ulcinj do 2018. Godine, Prostorno urbanistički plan opštine, a u prethodnoj godini smo usvojili 19 prostorno planskih dokumenata i u toku je izrada i priprema 22 nova planska dokumenta. Ocekujem da ce do kraja 2014 god. opština u potpunosti biti pokrivena planskim dokumentima. Na osnovu izdatih urbanisticko tehnickih uslova u Ulcinju se momentalno radi preko 83 projekata i nadam se da ce se do kraja godine udvostruciti. Započeli smo aktivnosti na rješavanju najvećeg problema našeg grada – problema kanalizacije i tretmana otpadnih voda. U tom cilju KFW banka je donirala opštini Ulcinj izradu studije izvodljivosti vodosnabdjevanja, odvodjenja i tretmana otpadnih voda, u vrijednosti od 487.000 eura. Njemacka kompanija Dahlem je vec izradila nacrt Studije. Izrada studije izvodljivosti preduslov za dobijanje kredita od preko 24.000.000 eura od KFW banke, kojim će se, naravno u periodu od više godina, konačno riješiti i ovaj problem.
Do kraja juna bice zavrsen projekat za kanalizacioni sistem za naselje Bratica,Kodre,Bjela Gora i Totoši. Zapoceta je izrada Lokalne studije lokacije za Biznis zonu u Krutama na povrsini od preko 27 ha i pripremljen set mjera za pospješivanje biznisa i stvaranje uslova za značajnija ulaganja domaćih i inostranih investitora. I prije izrade Plana biznis zone, zahvaljujući našem angažmanu i podsticajnim mjerama Vlade, već imamo kontakte sa investitorima koji su izralili spremnost da ulažu u toj Zoni. Predstojeću turističku sezonu cemo docekati sa novom sanitarnom deponijom, sa novim vozilima za odvoz sanitarnog otpada, sa novom dionicom puta od Vladimira do Kruta, sa vec zavrsenim Regionalnim vodovodom. Nakon skoro dvije decenije Opstina Ulcinj je pocela da eksproprise zemljiste u svrhu izgradnje infrastrukturnih objekata . Na ovaj nacin, u saradnji sa Direkcijom za saobracaj, obezbjedjujemo kompletiranje pratece infrastrukture i prilazne saobracajnice novog mosta preko Port Milene, cime se stvaraju uslovi da se krajem ovog mjeseca pusti u promet kapitalni saobraćajni objekat, koji teba da otkloni duge kolone automobila na prilazu Velikoj Plaži i stvori uslove za razvoj turizma u skladu sa Master planom razvoja turizma Crne Gore i Ulcinja. Po planiranoj dinamici teku i radovi na drugoj dionici sobraćajnice Ulcinj – Sukobin, koji će takođe biti završeni prije početka turističke sezone. Istovremeno ce se urediti i centar Vladimira i izvrsiti rekonstrukcija vodovodne mreze, u tom cilju će opština Ulcinj uložiti dodatnih 250,000.00 EUR-a. Pred početak ove turističke sezone se očekuje i završetak druge faze elektrifikacije magistralnog puta Ulcinj – Ada do centra Štoja, projekat vrijedan skoro 200.000 eura.
Zahvalujuci donaciji USAD-a u zavrsnoj fazi je izgradnja gradjanskog biroa u opstini kao i umrezavanje svih radnih mjesta. To je zasluga Biroa za evropske integracije, preko kojeg je u toku realizacija jos 6 IPA projekata.
Poštovane dame i gospodo, Sve ovo ukazuje, da i pored ekonomskih i drugih poteškoća, kojih će svakako biti i u narednom periodu, ovaj grad očekuje bolja i bogatija budućnost, naravno ako u tom pravcu budemo uporni i angažovani svi, počev od lokalne uprave, Vlade Crne Gore i svih građana. Na kraju vam, još jednom čestitam Vaš dan, dan našeg Ulcinja, želim vam sreću i puno uspjeha u narednom periodu, a našim gostima prijatan boravak. Hvala.

Opština Ulcinj / Komuna e Ulqinit
Tel: +382 30 412 050
Fax: +382 30 412 413
Adresa: Bul. Skenderbeu bb, 85360 Ulcinj, MNE