Milo Đukanović otvorio most na Port Mileni + Foto + Video

May 20, 2013   | news
Inaguracija mosta na port mileni

Foto: Samir Adrović

Ulcinj i Velika plaža su veliki razvojni resursi Crne Gore i most na Port Mileni je jedna od važnih infrastrukturnih pretpostavki da se zainteresuju pravi investitori za realizaciju tih projekata, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On vjeruje da završetak mosta, vrijednog 3,9 miliona eura, uliva optimizam Crnoj Gori u cjelini.

“Crna Gora pokazuje sposobnost da i u godinama koje karakteriše teška globalna ekonomska kriza, ipak realizuje one investicione prioritete koji su neophodni da bismo mogli bolje iskoristite sve razvojne resurse. Drago mi je da smo, uprkos finansijskoj konsolidaciji na koju smo bili upućeni prethodnih mjeseci, smogli snage da izdvojimo sredstva za završne etape radova na ovom mostu”, rekao je Đukanović na otvaranju mosta.

On je kazao da je ubijeđen da će građani u ovoj i posebno u narednim godinama, biti u prilici da se raduju izgradnji što više ovakvih infrastrukturnih i drugih razvojnih objekata u Crnoj Gori jer treba vjerovati da je kriza ipak ušla u fazu smiraja.

Most, dugačak 350 metara i širok 20,3 metra, trebalo bi značajno da rastereti saobraćaj u ulcinjskoj opštini.

Most će povezati već izgrađeni bulevar u Ulcinju sa putem za Štoj, odnosno Adu Bojanu.

Gradnja mosta, sa četiri trake za vozila, razdjelnim ostrvom i trakama za pješake, bila je povjerena slovenačkoj firmi Primorje, koja je sredinom prošle godine odustala od projekta zbog finansijskih problema i uvođenja stečaja. Završne radove su, nakon toga, izveli podizvođači, predvođeni firmama Bemaks i Metalac.

Gradnja mosta na Port Mileni počela je krajem oktobra 2010. godine, dok je ugovoreni rok za završetak radova bio 15. jun prošle godine. Projekat je realizovan u skladu sa dinamičkim planom sve do aprila prošle godine, kada je zbog obaveza prema bankama u Primorju najprije najavljen, a zatim u junu i uveden stečaj.

Radovi na mostu privremeno su obustavljeni, nakon što je izvođač otišao pod stečaj. Raskidom ugovora Direkcija za saobraćaj naplatila je bankovnu garanciju od 695 hiljada eura, tako da je gradnja na Port Mileni nastavljena u septembru prošle godine, na osnovu zaključaka Vlade, kojima je odobreno da podizvođači završe preostale radove.

 

 Izvor: Mina Business
Vijesti Online