U Ulcinjskoj luci “Jakuzi” barke nijesu sigurne – Video

December 3, 2013   | news

U Ulcinjskoj luci Jakuzi barke nijesu sigurneUlcinjanin Rade Minić ostao je bez barke i skupocjenog motora u snažnoj buri u nedjelju veče uprkos tome što je čamac ostavio uredno vezan u lučici Kacema ispod Starog grada. On je juče sa još nekoliko mještana sa puta posmatrao djelove barke u praznoj lučici koji su plutali površinom vode.

“Samo motor koštao je oko dvije hiljade eura”, kaže i sliježe ramenima na pitanje zašto barku nije izvukao na suvo.

“Mislio sam da je ovdje sigurna”, kaže on. Dodaje da nikad prije nego što je izgrađena lučica, u Kacemi nije potopljena barka usred nevremena.

“Barka je bila stara decenijama i u tome je njena vrijednost. Za mene je bila istinsko i neprocjenjivo bogatstvo. Istorija koju nikad i niko ne može napisati”, emotivan je Minić.

U Ulcinjskoj luci Jakuzi barke nijesu sigurne-1

Da ironija bude veća, na par metara od potopljene barke javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, postavilo je tablu sa preciznim upustvima o vezivanju barki i zonama unutar Kaceme.

U vrijeme kada su talasi potopili Minićevu barku, u Kacemi je bio još jedan ribarski čamac ali su mještani uspjeli da ga spasu i izvuku.

Ribari su upozoravali JP “Morsko dobro”, koje je bilo nosilac vrijedne investicije, da je Kacema iako vizuelno lijepa, potpuno nefunkcionalna i nesigurna kada je nevrijeme ili „sniježno more“ sa velikim talasima, kakvo je bilo u nedjelju i juče. Oni se žale i na strmi navoz te skoro nemoguće izvlačenje barki iz Kaceme na ulicu zbog ograda. Juče se vidjelo i zašto su ribari govorili da bi lukobran morao biti znatno duži – na kraju Kaceme gdje se vidjela potopljena barka, mora nije ni bilo.

“Vidite i sami da je marina plitka. Tu barke ne mogu biti vezane jer more stalno nanosi pijesak u Kacemu”, tvrde ribari. Oni su se požalili da na platou Kaceme ima mjesta samo za par barki.

“Zato moramo da plaćamo dizalice da nam barke izvuku na ulicu preko ograde”. Ribari su ljetos imali verbalni sukob sa predstavnicima JP “Morsko dobro” koji su im govorili da barke ne mogu da postavljaju na plato već u Kacemi iako nije sigurna za njih. Jedan od njih im je čak „sugerisao“ da barke nose kući te „da je marina dobra za koga je napravljena“. Iz JP “Morsko dobro” “Vijestima” je juče saopšteno da lučica Kacema ima građevinsku, ali ne i upotrebnu dozvolu.

U Ulcinjskoj luci Jakuzi barke nijesu sigurne-2

“Kacema nije bezbjedena za barke u slučaju nevremena i to smo više puta javno kazali. Takav je slučaj i sa ostalim sličnim lučicama”, kazala je “Vijestima” portparol JP “Morsko dobro” Jelena Jelušić.

Podsjetila je da je javno preduzeće sada limitirano kada su u pitanju dodatne investicije u Kacemi.

“Opština Ulcinj ima 75 odsto ukupnih prihoda iz zone morskog dobra i ona određuje prioritete. JP je na nedavnom sastanku predložilo čišćenje dna, odnosno pijeska iz Kaceme, ali će o tome odlučiti Opština”, kazala je Jelušić.

Samir Adrović
Vijesti online

Foto + Video Ismet Karamanaga Facebook