Draga: Glavni problem je naslijeđeni dug Opštine Ulcinj

December 19, 2013   | news

Nail-Draga-1JP CENTAR ZA KULTURU

NP QENDRA E KULTURËS

Ulcinj-Ulqin

Br./Nr.

19.12.3013

 

Saopštenje za medije

Kao je što poznato finansijski problemi Centra za kulturu nijesu novijeg vremena, jer oni nastavljaju godinama i kao takvi su prisutni i  danas. Od kada sam uzeo dužnost direktora ove ustanove 01.11.2011.godine, zaposleni u Centru su bili u minusu 8 plata i bez uplaćivanja poreza i doprinosa od 01.9.2010.godine. Iako osnivač-Opština Ulcinj je pokušala da eliminiše taj dug nažalost on  je ostao isti. Ali, poslije štrajka zaposlenih u organizaciji Sindikalne organizacije zaposlenima je uplaćeno 4 plate, i u ovom momentu osnivač nam duguje još 4 plate.

Poseban problem za Centar predstavlaju naslijedjeni dugovi od prethodne parlamentare lokalne većine koje su realizovani prije novembra 2011.godine.

Ovako smo naslijedili dug vode za period od 22 godine  u iznosu od 27.948 euro, prema Vodovodu i kanalizaciji. Takodje smo naslijedili dug za potrošenu električnu energiju u iznosu od 40.000 eura, a zadnja uplata struje je bila u 2008.godini. Poseban dug predstavlja za članove Upravnog Odbora za period od 2007-2011.godine u iznosu od 39.300 eura. Takodje smo nasledili I dug za hotel Albatros od 9.173 euro. Takodje informišem javnost da u medjuvremenu se vodi sudski postupak sa nekim pravnim subjektima i individima koje traže svoje dugove, gdje iz tog razloga ove godine žiro-račun Centra dva puta je bio u blokadi.

Informišemo javnost da Opština je preuzela da naplati poreze i doprinose za zapoljene u Centru, pa troškeve električne energije, naknade članovima Upravnog odbora kao i hotelski smještaj. Takodje  Opština je pokrivala troškeve organizacije Festivala pjesme za djecu, Sajma knjiga, Letnje scene i drugih kulturnih manifestacija.

Ovim povodom ističem da od strane Ministarstva Kulture ove godine nije finansiran Festival –ljetnja scena-Ulcinj 2013, iako smo konkurisali u objavlenom konkursu, što predstavlja poseban slučaj.

I na kraju u vezi pripreme budžeta Opštine za 2014.godinu, tražićemo da se ozbiljno tretiraju naši zahtjevi, da budžet mora biti veći za Centar, jer samo na taj način postoji mogućnost da se eliminišu finansijske anomalije iz prošlog perioda. Takodje ističemo da  Centar za kulturu razlikuje se od drugih ustanova koje je osnivala Opština, jer se ona finansira sto po sto od budžeta opštine, jer po zakonu   kultura je neprofitabilna  djelatnost.

 

Direktor

Dr.Nail  Draga