Reagovanje OO SNP Ulcinj: Svako se češe tamo gdje ga svrbi

December 19, 2013   | Ngjarjet - Events

snp-crna-gora_REAGOVANJE OO SNP ULCINJ NA SAOPŠTENJE KABINETA PREDSJEDNIKA OPŠTINE

Presudnu ulogu prilikom zapošljavanja u Ulcinju imaju rođačke, prijateljske i partijske veze

Probajući nemušto da odgovori na navode iz našeg Saopštenja od 17.12.2013.godine, Kabinet Nazifa Cungua juče je još jednom iznio nevjerovatnu količinu neznanja i nekog tzv. demantija onih koji su dvije godine u kontinuitetu kršili zakone, a pozivaju na njihovo poštovanje.
Opštinski odbor SNP Ulcinj ističe da je u najmanju ruku drsko pričati o bilo čemu, ako se zna da su 30.11.2013.g., raspisali konkurs za prijem u radni odnos, a opšte poznata je činjenica da je Predsjednik Crne Gore raspisao prijevremene lokalne izbore za Skupštinu opštine Ulcinj 20.11.2013. godine. Podsjećamo da je Zakonom o finansiranju političkih partija, nakon raspisivanja izbora, zabranjeno raspisivanje konkursa za zapošljavanje.Objašnjenje iz Saopštenja kabineta, da je kod prijema radnika osigurana trostepenost postupka, gdje poslednju riječ daje Upravni sud, je smiješno. Ili ste zaboravili da Opština Ulcinj već skoro godinu dana nema Glavnog administratora. Zakon ne poznaje v.d. Administratora, koji je drugostepeni organ, niti poslove iz njegove nadležnosti može obavljati bilo koje drugo lice. To ne smeta Predsjedniku Opštine jer, ili ne zna, ili je toliko bahat, pa misli da se zakoni ne moraju poštovati.

Što se tiče navoda iz reagovanja Nazifa Cungua da je u periodu njegove vlasti otpustio 32 radnika, to ne bismo ponovo komentarisali da se ne radi o nečemu što je nezabilježeno u praksi, a ni u teoriji. Nazif Cungu je za vrijeme svog mandata otpustio samo jednog radnika, i to referenta za sport u Opštini Ulcinj. Otpušteni referent je imao sve kvalifikacije i njegov jedini grijeh je bio što za gospodina Cungua nije bio politički podoban. I da čudo bude veće, za funkciju sekretara za sport, samu sebe je izabrala Sekretar za upravu i društvene djelatnosti, tako da ona sada ima dva rješenja o radnom odnosu.

OO SNP Ulcinj naglašava da su za sve ovo najmanje krivi mladi ljudi koje smo pomenuli kao primjere nezakonitog zapošljavanja. Suština nije u njihovoj stručnosti i njihovom prosjeku tokom studija, niti mi to dovodimo u pitanje. Samo ističemo nezakoniti način na koji im je omogućeno da zasnuju radni odnos. U konkretnim slučajevima presudnu ulogu imale su rođačke, prijateljske i partijske veze, a to je za SNP potpuno neprihvatljivo. Ono na čemu smo uvijek insistirali i na čemu i zasnivamo naše djelovanje je poštovanje zakona i odgovornost svih koji obavljaju bilo koji posao u ime građana. Niko ne može biti iznad zakona, ukoliko želimo da imamo vladavinu prava i pravnu državu, odnosno lokalnu upravu.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, prosto je nevjerovatno da se prvi čovjek opštine pravda da je “novim složenim procedurama iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima i pratećim pravilnicima skoro onemogućena bilo kakva zloupotreba u zapošljavanju radnika.”

Upravo mi iz SNP-a zbog toga i brinemo, jer se vi za poštovanje zakona zalažete samo deklarativno. Da je tako nikada, kao prvi čovjek opštine, ne biste dozvolili da se vaš partijski drug i Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Avdulah Derviši, prijavi na konkurs da bude sam sebi savjetnik!

Što na to mjesto nijeste izabrali nekog mladog i školovanog stručnjaka sa prosjekom 8,5 ili 9,58, nije valjda da ih nema?

Trebali ste, ali niste, da opomenete, takođe partijskog saborca, direktora Centra za kulturu Naila Dragu, da ta ustanova nije porodična prćija. Malo je što rade on i supruga, nego je radno angažovao i kćerku.

Dakle, ovo nije ubiranje jeftinih političkih poena, kako iznosi Vaš kabinet, već surova i žalosna stvarnost na koju je nemoguće ostati nijem. Primjera kršenja i nesprovođenja zakona ima na pretek. Vjerujemo da ćete Vi lično i svi vaši saradnici koji su učestvovali u ovakvim nečasnim rabotama, vrlo brzo biti pozvani na odgovornost, imajući u vidu i Izvještaj Upravne inspekcije, koji najbolje svjedoči o vašim “zakonitim postupcima”.

Takođe, OO SNP Ulcinj ovom prilikom želi da se osvrne i na reagovanje gospodina Gencija Nimanbegua, koji smatra da je ”neistinito povezivanje njega i Force sa nepotizmom“.

Kako on voli da se predstavlja kao čovjek sa velikim demokratskim kapacitetom, još nas više čudi da govori o onome što bi, po našem mišljenju, trebalo da prećuti. On, kao istaknuti predstavnik albanske nacionalne stranke, nije prevario samo sugrađane drugih nacionalnosti. Nimanbegu je prije svega i u najvećoj mjeri, prevario građane svoje nacionalnosti. Kako ništa od obećanog nije ispunio, a i dalje pokušava da kao visoki funkcioner Force fingira čovjeka koji predstavlja sve pripadnike albanske nacionalnosti u Crnoj Gori.

OO SNP Ulcinj će ovim reagovanjem završiti korespondenciju sa funkcionerima Force i njihovim neubjedljivim i neargumentovanim odgovorima. Mnogo je obaveza pred nama jer, životne potrebe građana Ulcinja i rješavanje njihovih problema, za SNP Ulcinj su prioritet. A građani će, uvjereni smo, dati najbolji odgovor 26.01.2014.godine.

Izvor: SNP