Predizborna slika Ulcinja: Svi kažu da će biti u vlasti

December 25, 2013   | news

PARTIT-POLITIKE-ULQIN-1Gotovo sve partije u Ulcinju najavljuju samostalan nastup na izborima 26. januara 2014. godine. Još nijedna stranka nije predala izbornu listu, iako rok ističe 31. decembra

Piše: Ana Živanović

ULCINJ – Iako se rok za dostavljanje izbornih lista za odbornike Opštinskoj izbornoj komisiji završava 31. decembra tekuće godine, nijedna partija koja planira učešće na izborima još uvijek nije dostavila svoju listu. Gotovo sve partije će to učiniti, kao što je već ustaljena praksa, pred istek ovog roka. Partije su najavile pozitivnu kampanju, ali i oštar odgovor svakome ko to bude zaslužio.

Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od dana potvrđivanja izborne liste, a predizborna ćutnja počinje 24. januara 2014. godine u 24 časa. Dakle, iako zvanična medijska kampanja još nije počela, u najjužnijem gradu se ipak može osjetiti predizborna napetost u atmosferi.

Vanredna sjednica Skupštine opštine Ulcinj, na kojoj bi trebalo donijeti odluku o broju odbornika u budućem sazivu lokalnog parlamenta i odluku o privremenom finansiranju opštine, zakazana je za petak, 27. decembra.  Do dogovora o ovom zasijedanju maltene se došlo preko konferencija za medije.

– U pitanju je nesporazum. Ova tačka je već bila na dnevnom redu, ali je povučena. I nakon usvajanja nove odluke broj odbornika u lokalnom parlamentu se neće povećati niti smanjiti, jer nije došlo do bitnije promjene u broju birača. Stvar je formalno-pravne prirode i tome ne treba davati značaj – rekao je Pobjedi predsjednik opštine Ulcinj Nazif Cungu.

Forca još nije odlučila

Vladajuća partija Forca, na čijem je on čelu, još uvijek nema odluku o tome da li na izbore izlazi samostalno ili sa nekim u koaliciji.

– Kao najjača partija u Ulcinju na predstojećim izborima očekujemo dobar rezultat. Nemamo još uvijek precizniju procjenu o mogućem rezultatu izbora, ali znamo da smo dobro pozicionirani u biračkom tijelu. Na prethodnim izborima smo osvojili 11 mandata. Očekujemo da ponovimo ovaj uspjeh, pa možda i više od toga  – rekao je Cungu.

U SDP-u su najavili pozitivnu kampanju sa sloganom „Možemo bolje“.

– Nadamo se da ćemo biti dio vlasti u koaliciji sa partnerima sa kojima budemo mogli da realizujemo naš program. U prostorno-planskoj dokumentaciji je za ove dvije godine, koliko smo vodili taj resor, urađeno više nego u posljednjih 20 godina. Smatramo da ćemo ovaj put imati veću podršku, jer je naš najveći kapital na ovim izborima to što smo sve ostvarili što smo obećali – rekao je Pobjedi Selim Resulbegović, šef ulcinjskog SDP-a.

DPS samostalno

Opozicioni DPS takođe izlazi samostalno na izbore.

– Vodićemo pozitivnu kampanju, ali svakome ko „daje faulove“ ćemo oštro odgovoriti. Očekujemo da ćemo na vlast ući na velika vrata. Mislimo da treba da Ulcinju vratimo sjaj. Očekujemo preko 3000 glasova, što je oko 10 mandata – rekao je Pobjedi Ljoro Nrekić, šef ulcinjskog DPS-a.

Demokratska unija Albanaca, iz koje se u međuvremenu izdvojila Demokratska partija Fatmira Đeke, a koja je na prethodnim izborima u koaliciji sa PPD-om osvojila 10 mandata, na izbore ovaj put najvjerovatnije izlazi samostalno.

– O ovome čekamo odluku glavnog organa. Optimisti smo kada je riječ o zbirnom rezultatu i očekujemo oko pet odborničkih mjesta. Kampanja koju ćemo voditi biće pozitivna, ali kritički usmjerena na sadašnju vlast. Vjerujem da ćemo nakon ovih izbora ponovo biti dio vlasti – rekao je Pobjedi Mehmet Zenka, predsjednik DUA.

Podsjećanje

Podsjećamo, do raspisivanja izbora u Ulcinju je došlo nakon što je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine u novembru jednoglasno usvojena odluka o skraćenju mandata odbornicima lokalnog parlamenta. Ovu inicijativu podnio je opštinski odbor DPS-a, a podržao je 21 odbornik.

Raspored mandata odbornicina nakon posljednjih  izbora u Ulcinju održanih u oktobru 2010. godine bio je sljedeći: Forca 11 odborničkih mjesta, DUA-PDP 10, DPS sedam, koalicija Bolji Ulcinj-bolja Crna Gora dva, SDP dva i Perspektiva jedan. Za formiranje parlamentarne većine bilo je potrebno 17 odborničkih mjesta.

Prvu vlast nakon oktobarskih izbora činile su partije DPS i koalicija DUA-PDP, a izdvajanjem Demokratske partije Fatmira Đeke iz partije Demokratske unije Albanaca, i DPS i DUA su postale opozicione stranke nakon prekompozicije vlasti koja se dogodila u avgustu 2011. Od tada su vlast u Ulcinju vršile partije Forca, SDP, Perspektiva i  Demokratska partija.

Kriza u vladajućoj koaliciji očigledna je od jula. Tada je došlo do raskola u vladajućoj koaliciji i do teških optužbi između čelnika Force Nazifa Cungua i čelnika ulcinjskog SDP-a Selima Resulbegovića. Nakon sjednice u julu, lokalni parlament nije zasijedao više od 100 dana.

Izvor: Pobjeda