Karamanaga nezakonito otpuštao radnike TO – Ulcinja

December 29, 2013   | Ngjarjet - Events

Organizata-turistike-e-UlqinitTužilaštvo u Ulcinju na osnovu krivične prijave bivših radnika pokrenulo je istragu o mogućim zloupotrebama službenog položaja u lokalnoj Turističkoj organizaciji, saznaje „Dan“ . Predmet istrage je sadašnji diretktor TO Minir Karamanaga koga pet bivših radnika: Ali Redža (bivši direktor), Merita Redža, Aleksandar Jacović, Bećir Zatović i Muharem Bećović terete za nezakonito otpuštanje u junu 2012. godine kada su, kako navode, usred turističke sezone otpušteni sa posla. Radnici su, tvrde, još iste godine podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Karamanage, ali je istraga počela tek kada su se u međuvremenu obratili Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić. Prethodnih dana inspektori odjeljenja bezbjednosti u Ulcinj saslušavali su bivše zaposlene na osnovu zahtjeva ODT-a, a tu informaciju potvrdio nam je i jedan od sasušanih Aleksandar Jacović, koji je na osnovu konkursa 2010. godine primljen u stalni radni odnos, kao savjetnik za turizam, a godinu i po nakon toga otpušten. Prema njegovim riječima on je na okolnosti otpuštanja zaposlenih dao izjavu službenicima policije.
– Izjavio sam da smo ja i kolege na nasilan način, falsifikovanom dokumenatcijom otpušeni sa posla, nedugo nakon promjene vlasti u septembru 2011. godine. Napominjem da je odluku o smjeni i sve druge aktivnosti tada mogla donijeti stručna služba TO, a ne nikako pojedni funkcioneri svojom samovoljom. Kulminacija naših problema bila je u junu 2012. kada nam je, tada samozvani direktor Minir Karamanaga, koji je u međuvremenu nezakonito imenovan na tu funkciju, saopštio da idemo kući dok se presele kancelarije na drugu loklaciju, iako smo mi već imali kancelarije preko puta opštine. Mi smo nastavili daa dolazimo na posao u zvanične prostorije, jer su u tim drugim kancelarijama već radili neki drugi ljudi. Ubrzo dobijamo rješenja o godišnjim odmorima iako je počela turistička sezona, a nekoliko dana nakon toga i rješenja o prekidu radnog odnosa, jer navodno nismo dolazili na posao. Odmah smo se žalili Ministarstvu rada, a glavni inspektor je nakon inspekcijskog nadzora naložio direktoru da nas vrati na posao, na šta se Karamanaga oglušio. O svemu smo obavijestili predsjednika opštine Nazifa Cungua koji je po funkciji i predsjednik Skupštine TO, te njegove saradnike potpredsjednike, ali niko do danas nije reagovao, već naprotiv – kaže Jacović i dodaje kako očekuje da nadležni konačno otkriju nepravdu i zloupotrebe u TO, a odgovorne procesuiraju.
–Žrtve smo samovolje, korupcije i prljave političke kampanje jer nismo članovi partija na vlasti. Zato smo i smijenjeni, ostavljeni bez posla, a naše porodice dovedene na ivicu egzistencije. Odgovorni su zloupotrijebili službeni položaj i njihovom krivicom biće nanijeta šteta budžetu Opštine, jer smo mi već jednom na sudu dobili parnicu, ali će odlukom više instance postupak biti ponovljen. Kada iz opštinske kase konačno budemo dobili sve zaostale plate i sve ostale troškove neko će morati da odgovara za tu štetu. Moraće da odgovara jer će građani morati da plaćaju nečiju bahatost. Vjerujem da mi nećemo još dugo čekati da ova priča konačno bude završena, a očekujem i da će sve one koji su krivi za ovo stići zaslužena kazna – ogorčen je Jacović.
Podsjetimo, zaposleni su u međuvremnu pokrenuli sudski postupak pred Osnovinim sudom u Ulcinju, tražeći da se vrate na posao, pa je početkom februara ove godine, presudom koju je donio sudija Radomir Sekulić, naloženo da se vrate na posao, odnosno na radne zadatke koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi. Ta presuda je međutim poništena rješenjem Višeg suda, te je čitav postiupak vraćen na ponovno suđenje, koje se očekuje početkom naredne godine.
Direktor TO Minir Karamanaga kazao je „Danu” da nije upoznat da se protiv njega vodi istraga.
– Niko me nije pozivao niti sam saslušavan. Vjerovatno se radi o novom bezuspješnom pokušaju nekadašnjih radnika da se vrate na posao. Oni su to već pokušali da sudskim putem ali je Viši sud poništio odluku Osnovnog suda. Njihovo pravo je da se žale i to im niko ne uskraćuje. Ono što je važno da su bez posla ostali na osnovu zakona, a ne ničijom samovoljom. Ja sam radio i radim u skladu sa ovlašćenjima i zakonskim propisima. Prema tome ne stoje optužbe o bilo kakvoj zloupotrebi položaja – kazao je Karamanaga.
M.K.

Pravno-politička  zavrzlama

Opština Ulcinj je svojevremno bila jedina opština koja nije imala Turističku organizaciju i po tome je bila poznata. Kada je konačno osnovana, sa zakašnjenjem od nekoliko godina, došla je u žižu javnosti kao jedina te vrste koja ima dva direktora. Naime, nakon iznenadne smjene vlasti 2011. godine, tadašnji direktor Ali Redža ekspresno je smijenjen, jer partija kojoj je pripadao (PDP), nije bila članica nove vladajuće koalicije (Forca,DP, SDP, Perspektiva). Novom podjelom vlasti TO pripala je SDP-u , pa je shodno tome za novog direktora imenovan Minir Karamanaga, kadar te stranke u Ulcinju. Redža, međutim nije prihvatio smjenu tvrdeći da je nezakonita, pa je nekoliko mjeseci TO imala dva direktora i paralelne strukture. Pravno politička zavrzlama završila je na sudu a epilog se nakon godinu i po dana još uvijek čeka.

Izvor: DAN