Zenka zove Milića u pomoć za finansiranje izborne kampanje

December 29, 2013   | news

Mehmed-Zenka-1ULCINj – Skupština opštine Ulcinj nije juče usvojila odluku o privremenom finansiranju organa lokalne samouprave u prvom tromjesečju naredne godine, jer su protiv te odluke glasali svi odbornički klubovi, sa izuzetkom Nove demokratske snage – Forca. Lokalana samouprava se zbog toga našla u nezavidnoj situaciji, jer, kako je upozorio Sekretar za finansije i budžet Agron Ibrahimi od 1. januara neće se moći izvršiti nijedno plaćanje prema dobavljačima niti isplaćivati zarade zaposlenima u Opštini. Po svemu sudeći, bez novca će ostati i političke partije koje se ne mogu nadati sredstvima iz opštinske kase, pa je donekle u pitanje doveden i sam izborni proces. Kako se moglo čuti iz većine odborničkih klubova, kao glavni razlog odbijanja da se odlučuje o privremenom finansiranju je činjenica da Odbor za budžet i finansije nije prethodno razmatrao tu odluku niti je zauzeo stav, što je kako je rečeno, uslov da bi se našla na dnevnom redu Skupštine. Predsjednik Odborničkog kluba SDP-a Skender Elezagić podsjetio je da izvršna vlast nije ni inicirala tu odluku nego je to pitanje pokrenuo kolegijum predsjednika skupštine.

Agron Ibrahimi
– Postavili smo to pitanje kako bi se obezbijedila sredstva za finansiranje izborne kampanje. Umjesto da dobijemo odgovor gdje su bile smetnje da se pripremi predlog budžeta i dostavi skupštini na usvajanje mi dobijamo upozorenja da će se neusvajanjem blokirati rad lokalnih organa. Postoji način da se izađe iz ove situacije, ali nije na nama već na izvršnoj vlasti da se o tome izjasni – rekao je Elezagić.
Odbornik SNP-a Andrija Ćetković podsjetio je da je ta partija još 12. novembra inicirala da se Odluka o privremenom finansiranju nađe na dnevnom redu tadašnje sjednice.
– Neko je bio odlučan, a neko, na žalost, nije, mi smo htjeli da o tome raspravljamo i da je usvojimo, a neko nije htio, pa evo gdje smo sada – rekao je Ćetković.
Odbornike nije pokolebao ni apel predsjednika opštine Nazifa Cungua, koji ih je pozvao da podrže tu odluku. Cungu je kazao da je potrebna racionalnost jer je Opština u finansijskim problemima za koje nije odgovorna odlazeća vlast.
– Radićemo na tome da se obezbijede sredstva za političke partije, ali ne prihvatamo odgovornost, jer je stanje u kome samo naslijeđeno. Podsjećam da je trebalo da uzmemo kredit, ali je skraćenjem mandata to onemogućeno. Da je bilo drugačije, ne bismo sada govorili o ovim problemima – rekao je Cungu.
Čelnici svih stranaka, sa izuzetkom Force, optužili su lokalnu vlast da nije izvršila obaveze prema njima, a koja ukupno iznose preko 60 hiljada eura. Boro Bašović iz DPS-a tvrdi da se i toj partiji duguje oko deset hiljada eura, koje bi im kako je naglasio „dobrodošle u ovoj kampanji”. Fuad Hadžibeti je kazao da ni Forca nije dobila sredstva koja joj pripadaju.
Skupština je jednoglasno usvojila odluku, po kojoj će u narednom sazivu lokalnog parlamenta biti 33 odbornika, kao i dosad.
M.K.

DUA zove Milića u pomoć
Lider DUA Mehmed Zenka rekao je da toj stranci već 18 mjeseci nije isplaćeno ništa od sredstava koja joj po zakonu pripadaju.
– Kako da funkcionišemo kad nijesmo dobili nijedan jedini euro. Sa čim da idemo na izbore kada su i donacije dovedene u pitanje. Hoće li u ovakvoj situaciji i izbori biti regularni. Možda da pozovemo lidera SNP-a Srđana Milića da interveniše kod ministra finansija Radoja Žugića, kako bi nam se nešto uplatilo, kao što smo nedavno imali slučaj – rekao je on.

Izvor: DAN