Tretiranje palmi na teritoriji Opštine Ulcinj

April 9, 2014   | news

Saopštenje za Javnost

palma-ulcinjObavještavamo javnost da će se u periodu od 14.04. – 20.04. 2014.godine, vršiti preventivno tretiranje palmi na teritoriji Opštine Ulcinj. Tretiranje će se vršiti na obilježenom području – u žarištu, na potezu od zgrade Javnih komunalnih djelatnosti do crkve u Štoju u poluprečniku od 1 km. Vršiće se tretiranje 150 palmi vrste Phoenix canariensis.
Preventivno tretiranje palmi je hitna fitosanitarna mjera, koja se sprovodi u borbi protiv crvenog surlaša palmi, i u cilju sprovođenja Akcionog plana za eradikaciju i suzbijanje crvenog surlaša palmi – Rhynchophorus ferrugineus ( novembar 2012 – novembar 2015 ), (Sl. List CG, broj 60/12 i br.61/13).

Tretiranje će se vršiti zalivanjem palmi insekticidima (aktivne materije: dimetoat, hlorpirifos i sredstvima iz grupe neonikotinoidi). Upozoravamo građane Ulcinja da za vrijeme tretiranja ne dodiruju palme i da se što kraće zadržavaju u njihovoj blizini.

Podsjećamo sve držaoce bilja – palmi, da su obavezni da omoguće nasmetano tretiranje koje se sprovodi u cilju spriječavanja širenja crvenog surlaša.

Opština Ulcinj