Kosovo i Albanija za ukidanje granice

April 17, 2014   | news

Themelohet Dhoma Kombëtare e Tregtise - Ulqini anëtarëU znak sjećanja na 15 godina od najvećeg egzodusa gotovo milion Albanaca sa Kosova usljed akcija srpske policije i Vojske Savezne Republike Jugoslavije, juče je u Prištini organizovana zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije, na kojoj je predloženo ukidanje granica između dvije države.

Zamjenik kosovskog premijera Bedžet Pacoli je pored ukidanja carina zatražio i ukidanje granica koje, po njegovim riječima, prave prepreku za kretanje ljudi i robe, pišu Dnevne novine.
nazif-cungu-edin-Rama

“Ne može biti granica između naše dvije zemlje, posebno u ekonomskoj saradnji, koja će dovesti do nacionalnog jedinstva naše dvije države. Ekonomska saradnja podiže našu svijest, poboljšava naš standard a time se ide ka stvaranju nacionalne zajednice koja će se desiti”, poručio je Pacoli, a prenosi portal Malesija Jone.

Osim toga, Pacoli je zatražio i da se preduzme inicijativa za usklađivanje cijena, dodavši da su slobodne ekonomske zone u Đakovici i Prizrenu stvorene da služe ne samo Kosovu, nego i sjevernoj Albaniji, a samim tim i lakšoj trgovini dvije države.
fatmir-Gjeka
Na jučerašnjem obilježavanju egzodusa Albanaca sa Kosova bili su i albanski političari iz Crne Gore: predsjednik i potpredsjednik Force Nazif Cungu i Genci Nimanbegu, predsjednik opštine Ulcinj Fatmir Đeka, nekadašnji poslanici u crnogorskoj Skupštini Nikola Camaj i Vaselj Siništaj. Na obilježavanju godišnjice su bili i politički predstavnici Albanaca iz Makedonije.

Themelohet Dhoma Kombëtare e Tregtise - Ulqini anëtarë-1

Takođe, juče su ministri prosvjete Kosova i Albanije Lindita Nikole i Ram Buja dogovorili ujedinjavanje školskih nastavnih planova i programa, te dodali da nema razloga da đaci iz Prištine i Tirane uče iz različitih knjiga.

Izvor: RTCG