Akcije ulcinjske Solane ” Bajo Sekulić ” 2,7 EUR

April 22, 2014   | news

montenegroberza-SOLANAMONTENEGROBERZA: Indeksi u crvenom

Pad indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru kojim je propisano da Skupština daje konačnu riječ o prodaji Kombinata aluminijuma (KAP).

Kompanijski indeks MONEX20 oslabio je na sedmičnom nivou blago na 10.164,41 poen, a fondovski MONEXPIF 3,5 odsto na 2.929,24 boda.

Promet, u skraćenom trgovanju zbog praznika, iznosio je 166,85 hiljada EUR i bio je 15,5 odsto manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 99 transakcija, a najveći udio u prometu činile su akcije Telekoma i to 40,97 odsto.

Odluka koju je Ustavni sud donio na zatvorenoj sjednici, znači da Skupština neće odlučivati o prodaji imovine KAP-a, za koju je ponudu dostavio nikšićki Uniprom.

Taj zakon su usvojili opozicija i manja članica vlasti, Socijaldemokratska partija (SDP). Vlasnik Uniproma Veselin Pejović nudi za imovinu KAP-a 28 miliona EUR, koliko je i bila početna cijena na drugom tenderu, pola miliona manje nego ranije.

U međuvremenu, En plus grupa, Olega Deripaske, tužila je podgoričkom Privrednom sudu Kombinat i stečajnog upravnika te kompanije, Veselina Perišića. En plus grupa, u čijem je vlasništvu bio KAP, traži da sud odredi privremenu mjeru zabrane prodaje fabrike dok se otklone nepravilnosti nastale tokom stečajnog postupka.

Oslabile su na sedmičnom nivou akcije Plantaža 11,9 odsto na 15 centi, Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 8,6 odsto na 3,2 centa, Luke Bar 3,9 odsto na 12,03 centa, Zetatransa 2,5 odsto na 76,02 centa,
Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 1,9 odsto na 14,7 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema neznatno na 49,99 centi.

Dionica Jadranskog brodogradilišta Bijela, za čiju kupovinu imovine je ponudu dostavila holandska Damen Shipyards Group, opala je 5,6 odsto na 1,87 EUR.

Tenderska komisija će u skladu sa definisanom procedurom, u prvoj fazi evaluacije ponude u roku od sedam dana, ocijeniti njenu formalnu ispravnost i ispunjenost zahtijevanih uslova.

Za prodaju oko 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta tender je raspisan 21. januara, a interesovanje za učešće pokazale su italijanska kompanija Fincantieri, holandska Damen Shipyards Group i konzorcijum kojeg čine Blotraco Shipping Kipar, Roman Denkovych i litvanska UAB Litana.

Iz Damen Shipyards Group-e saopštili su da namjeravaju da prvenstveno razvijaju remont mega i super jahti, dok će sadašnja djelatnost remont trgovačke flote biti usklađena sa zahtjevima tržišta.

Pale su i dionice Jugopetrola 1,6 odsto na 9,3 odsto, Hotelske grupe Budvanska rivijera 1,4 odsto na 7,13 EUR i Instituta “Simo Milošević” neznatno na 30 EUR.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasno je ove sedmice predložio parlamentu da prihvati zaključke o kontrolnom saslušanju predstavnika Vlade i stečajne uprave ulcinjske Solane »Bajo Sekulić«, čija je vrijednost akcije ostala na prošlosedmičnih 2,7 EUR.

Članovi Odbora prihvatili su zaključke koje je, povodom kontrolnog saslušanja ministara finansija i ekonomije Radoja Žugića i Vladimira Kavarića, kao i stečajnog upravnika Solane, Ognjena Jovovića, predložio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

Zaključcima je predviđeno da Elektroprivreda (EPCG) što prije isporuči struju Solani, kako bi se zaštitila proizvodnja i državna imovina, uz obavezu ulcinjskog preduzeća da dug prema elektroenergetskoj kompaniji isplati nakon pokretanja proizvodnog procesa. Preloženo je i da nadležni preduzmu sve neophodno kako bi radnicima Solane bile isplaćene zaostale zarade i povezan radi staž.

Rasle su akcije Hipotekarne banke 6,8 odsto na 550 EUR i Crnogorskog Telekoma 4,3 odsto na 4,17 EUR.

Akcija Elektroprivrede ostala je na prošlosedmičnih 2,5 EUR. Ove sedmice predstavnici Vlade sastali su se u Milanu sa čelnicima A2A sa kojima su razgovarali o budućim odnosima u EPCG.

Nakon sastanka je saopšteno da je Vlada spremna da, u razgovorima sa kompanijom A2A, traži rješenje za prevazilaženje problema identifikovanih pri realizaciji osnovnog ugovora za Elektroprivredu.

Akcijama fondova trgovano je u iznosu od 32,18 hiljada EUR. Najviše je gubila Moneta 10,4 odsto na 3,81 cent i Atlasmont 4,7 odsto na 1,81 cent.

Na tržištu obveznica ostvaren je promet od 8,98 hiljada EUR, a na podsegmentu slobodnog tržišta akcijama svega 930 EUR.

(MINA-BUSINESS) – Analitika – Informativni Portal