Sa­vjet MZ Štoj: Neće akva-park dok traje spor

July 27, 2014   | news

akva-park-UlcinjUL­CINj – Sa­vjet Mje­sne za­jed­ni­ce Štoj iz­ra­zio je ju­če ne­go­do­va­nje zbog to­ga što je SO Ul­cinj usvo­ji­la od­lu­ku o da­va­nju u du­go­roč­ni za­kup ze­mlji­šta za iz­grad­nju „vo­de­nog gra­da”, od­no­sno akva-par­ka u tom na­se­lju.
U pi­smu pred­sjed­ni­ku op­šti­ne Fat­mi­ru Đe­ki na­vo­di se da je do­bro po­zna­to da je ta par­ce­la pred­met po­vra­ća­ja i da još uvi­jek tra­je sud­ski spor, te da na tu imo­vi­nu pra­vo po­la­žu An­to, Pren­ka i dru­gi čla­no­vi po­ro­di­ce Ru­do­vić.
– Pod­sje­ća­mo Vas da ste pre­ma jed­noj ra­ni­joj op­štin­skoj od­lu­ci mo­ra­li da tra­ži­te sa­gla­snost MZ o toj in­ve­sti­ci­ji. S ob­zi­rom na to da nijeste ima­li na­šu sa­gla­snost, oba­vje­šta­va­mo Vas da smo jed­no­gla­sno do­ni­je­li od­lu­ku da se pro­ti­vi­mo iz­da­va­nju te lo­ka­ci­je, sve dok tra­je sud­ski pro­ces. Ni­je­smo pro­tiv stra­nih ula­ga­ča, ni­ti pro­tiv in­ve­sti­to­ra iz Tur­ske, a po­seb­no ne pro­tiv ustu­pa­nja ze­mlji­šta na ne­koj dru­goj lo­ka­ci­ji u Što­ju. Ta­ko­đe Vas pod­sje­ća­mo da ste vi for­mi­ra­li MZ i da smo mi le­gal­no iza­bra­ni i re­gi­stro­va­ni. Že­li­mo da se me­đu­sob­no uva­ža­va­mo, po­štu­je­mo i sa­ra­đu­je­mo ka­da je u pi­ta­nju raz­voj gra­da i na­še mje­sne za­jed­ni­ce – na­vo­di se u do­pi­su ko­ji je pot­pi­sao pred­sjed­nik MZ Štoj Vik­tor Ma­ko­vić.
Pod­sje­ti­mo, SO Ul­cinj usvo­ji­la je u pe­tak po­me­nu­tu od­lu­ku upr­kos pro­ti­vlje­nju opo­zi­ci­je i biv­šeg vla­sni­ka ze­mlji­šta An­ta Ru­do­vi­ća. Ze­mlji­šte po­vr­ši­ne oko 27 hi­lja­da kva­drat­nih iz­da­je se na 30 go­di­na. Po­čet­na ci­je­na za­ku­pa po me­tru kva­drat­nom je 1,1 euro. Opo­zi­ci­ja je pret­hod­nih da­na u dva na­vra­ta uspi­je­va­la da blo­ki­ra iz­ja­šnja­va­nje, us­kra­ću­ju­ći vla­da­ju­ćoj ko­a­li­ci­ji kvo­rum. U pe­tak im to ni­je po­šlo za ru­kom. Kvo­rum su obez­bi­je­di­la dva od­bor­ni­ka SDP-a, ko­ji su bi­la uz­dr­ža­ni. Od 17 od­bor­ni­ka vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je dva od­bor­ni­ka nijesu pri­su­stvo­va­la za­sje­da­nju, dva su bi­la uz­dr­ža­na, a 13 je gla­sa­lo za usva­ja­nje spor­ne od­lu­ke. Od­bor­ni­ci De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta, De­mo­krat­ske uni­je Al­ba­na­ca i So­ci­ja­li­stič­ke na­rod­ne par­ti­je su is­ti­ca­li da je to ze­mlji­šte pred­met re­sti­tu­ci­je i da po­sto­ji niz dru­gih mje­sta u Ul­ci­nju ko­ja se mo­gu iz­da­ti u za­kup za pred­vi­đe­nu na­mje­nu. Oni su, kao i od­bor­nik De­mo­krat­skog fron­ta, na­pu­sti­li sjed­ni­cu ka­da se pri­stu­pi­lo gla­sa­nju. Na­kon gla­sa­nja, pred­sjed­nik SO Fu­ad Ha­dži­be­ti nag­la­sio je da je vlast svje­sna či­nje­ni­ce da je ze­mlji­šte pred­met re­sti­tu­ci­je.
– Mi smo, kao akt do­bre vo­lje, usvo­ji­li za­ključ­ke da će sva pra­va i oba­ve­ze ko­je Op­šti­na ima kao za­ku­po­da­vac pre­pu­sti­ti po­tra­ži­o­ci­ma tog ze­mlji­šta uko­li­ko im se ono vra­ti od­lu­ka­ma dr­žav­nih or­ga­na, a osta­vlje­na je i mo­guć­nost da do­bi­ju dru­go ze­mlji­šte iste vri­jed­no­sti u vla­sni­štvu Op­šti­ne – po­ru­čio je Ha­dži­be­ti.
M.K.

Đe­ka: Do­bra po­ru­ka in­ve­sti­to­ri­ma

Gra­do­na­čel­nik Ul­ci­nja Fat­mir Đe­ka re­kao je da je po­sla­ta do­bra po­ru­ka in­ve­sti­to­ri­ma.
– Ul­cinj će po­sta­ti grad s naj­ve­ćim i naj­a­trak­tiv­ni­jim akva par­kom u re­gi­o­nu – ka­zao je on na­vo­de­ći da će re­a­li­za­ci­ja te in­ve­sti­ci­je, vri­jed­ne oko pet mi­li­o­na eura, po­če­ti u ok­to­bru, a da će bi­ti za­vr­še­na u apri­lu na­red­ne go­di­ne.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image