Bogatstvo Šaskog jezera potrebno je očuvati i zaštititi – Video

August 1, 2014   | Real Estate

Sasko_jezeroNacrt prostorno urbanističkog plana za Opštinu Ulcinj koji je trenutno na javnoj raspravi, iako je deklarativno obrađivao scenario koji je nazvan Scenario održivog privrednog rasta, ne odražava održivo korišćenje resursa u ovoj oblasti.

Posebno je pogođena oblast Šaskog jezera i njegove okoline, jer je u ovom dijelu Nacrt prostorno urbanističkog plana uključio tri Lokalne studije lokacije koje su usvojene u toku izrade PUP-a od strane Opštine Ulcinj a koje će imati velike uticaje na jezero.

Samo Šasko jezero je i Nacrtom prostornog plana prepoznato kao jedinstven prirodni ambijent koji zadovoljava kriterijume za uključivanje u listu međunarodnih močvarnih područja po Ramsarskoj konvenciji. Već je uvršteno u područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, kao i EMERALD područje (buduće Natura 2000), a planira se da bude proglašeno spomenikom prirode. Jezero obiluje vrstama koje su ugrožene i koje se nalaze na Crvenoj listi kao ranjive i koje zahtijevaju zaštitu.

Međutim, planovi koji obuhvataju Brisku goru a vezani su za izgradnju golf terena sa 16 rupa i turističkim kompleksom sa smještajnim kapacitetima će umnogome uticati na jezero i biodiverzitet koji ga i čini toliko specifičnim. Područje koje će biti izloženo značajnom riziku usljed planirane izgradnje hotela i golf terena je sama Briska gora ali mnogo više Šasko jezero koje predstavlja važnu tačku za migraciju ptica. Golf tereni predstavljaju izmijenjeni antropogeni prostor čiji je glavni uticaj na životnu sredinu uticaj na živi svijet područja, kao i uticaj na površinske i podzemne vode. Radi se o trajnom uništenju biljnih vrsta koje su karakteristične za ovaj prostor, jer će one biti zamijenjene praktično monokulturnim zasadima koji pritom nisu autohtoni. Smanjenje biljnog diverziteta nosi sa sobom i smanjenje i poremećaje u životinjskom svijetu. Osim direktnog uticaja na okolni biodiverzitet, veliku prijetnju po životnu sredinu predstavljaju i pesticidi koji bi se koristili u svrhu održavanja ovih površina, kao i ogromne količine vode potrebne za navodnjavanje.

 

U planu se navodi kako će potreba za navodnjavanje biti obezbijeđena sakupljanjem atmosferskih voda, te prečišćavanjem otpadnih voda iz drenažnog sistema a koje će biti sakupljane u jezerima u okviru terena. Eventualno kao dopuna koristiće se voda iz Bojane. Veoma je rizično tvrditi da će potrebe za navodnjavanjem biti zadovoljene sakupljanjem atmosverskih voda, posebno jer se previđa da će u narednom periodu usled klimatskih promjena, količina atmosverskih voda biti umanjena za 25% prema mišljenju međunarodnih ekspertata iz ove oblasti.

Kao jedna od mjera zaštite jezera se navodi zabrana izlivanja otpadnih voda u Šasko jezero, međutim, na kraškom terenu kakva je Briska gora, to je praktične nemoguće. Vode sa golf terena za sobom će u jezero i okolne podzemne vode nositi ogromne količine pesticida koji će se koristiti za održavanje istih.

Osim toga, tvrdnja da će se koristiti vode za navodnjavanje koje će se dobijati prečišćavanjem otpadnih voda iz drenažnog sistema je diskutabilna ako uzmemo u obzir činjenicu da je na teritoriji cijele Opštine Ulcinj manje od pola domaćinstava priključeno na kanalizacionu mrežu. Te otpadne vode se pritom na nijedan način ne prečišćavaju već se ispuštaju direktno u more.

Nemoguće je imati na jednoj lokaciji, koja je toliko osjetljiva i karakteristična, zaštićeno područje po više kategorija kakvom težimo, na kojem će se intenzivirati turističke aktivnosti koje su vezane za prirodu i prirodne vrijednosti, i golf terene sa turističkim kompleksima. S obzirom na mali broj područja koja su očuvana na teritoriji Opštine Ulcinj, ali i cijele Crnogorske obale, smatramo da je od izuzetne važnosti ovo područje zaštiti od bilo kakvih uticaja i zagađenja. Umjesto velikih planova na lokacijama koje su do sada ostale netaknute, predlažemo poboljšanje kvaliteta turističke ponude u već izgrađenim i nedovoljno valorizovanim djelovima grada, a da se lokacije kao što je Šasko jezero sa njegovom okolinom budu zaštićena i pošteđena od bilo kojeg oblika pretjerane eksploatacije.

 

Više informacija na: azra.vukovic@greenhome.co.me

Izvor: Greenhome.co.me

YouTube Preview Image