Da li će Ulcinj opštinski plac poklonili državi, na lokaciji bivšeg hotela „Jadran“

August 16, 2014   | news

Hotel jadran ulcinjGrad­nja ho­te­la vi­so­ke ka­te­go­ri­je na rtu Su­ka, na lo­ka­ci­ji ne­ka­da­šnjeg ho­te­la “Ja­dran”, mo­gla bi da bu­de do­ve­de­na u pi­ta­nje zbog spo­ra oko vla­sni­štva nad 12.904 kva­dra­ta, od­no­sno nad ve­ćom po­lo­vi­nom (51 od­sto) kom­plet­nog pla­ca. Na­i­me, Op­šti­na Ul­cinj u spo­ru je sa Upra­vom za ne­kret­ni­ne – Pod­ruč­nom je­di­ni­com u Ul­ci­nju, ko­ja je, za­ključ­kom od 18.ju­na 2012. go­di­ne, pra­vo ras­po­la­ga­nja tom imo­vi­nom, sa Op­šti­ne pre­ba­ci­la na Vla­du Cr­ne Go­re od­no­sno na JPMD. Se­kre­ta­ri­jat za za­šti­tu op­štin­ske imo­vi­ne je pro­šle go­di­ne pod­nio žal­bu, pa je Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja po­ni­šti­lo na­ve­de­ni za­klju­čak i pred­met vra­ti­lo na po­nov­ni po­stu­pak, ko­ji još ni­je okon­čan. U me­đu­vre­me­nu, Upra­va za ne­kret­ni­ne ni­je, shod­no od­lu­ci Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja, Op­šti­ni vra­ti­la pra­vo vla­sni­štva nad par­ce­lom, pa se za­sad ne zna ko za­pra­vo ras­po­la­že imo­vi­nom na ko­joj kom­pa­ni­ja „Mon­te­ne­gro 2000” pla­ni­ra grad­nju ho­te­la s pet zvje­zdi­ca. Pre­ma ri­je­či­ma se­kre­ta­ra Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu imo­vi­ne Gzi­ma Ha­dži­be­ti­ja, ka­ta­star­ska par­ce­la broj 3573, po­vr­ši­ne 12. 904 kva­dra­ta, na osno­vu li­sta ne­po­kret­no­sti ko­ji je iz­dat 30.11.2011. go­di­ne, bi­la je upi­sa­na kao svo­ji­na Cr­ne Go­re, s pra­vom ras­po­la­ga­nja na Op­šti­nu Ul­cinj.
– Upra­va za ne­kret­ni­ne je 18.6.2012. go­di­ne do­ni­je­la za­klju­čak, pa je iz­vr­ši­la is­prav­ku uni­je­tih po­da­ta­ka i par­ce­lu upi­sa­la na Vla­du Cr­ne Go­re sa za­bi­lje­žbom na Mor­sko do­bro. U obra­zlo­že­nju je na­ve­de­no da je, uvi­dom u par­ce­lu, po slu­žbe­noj du­žno­sti, utvr­đe­na gre­ška ko­ja je po­tom is­pra­vlje­na. Na taj za­klju­čak mi smo iz­ja­vi­li žal­bu ko­ja je usvo­je­na pa je po­kre­nut no­vi po­stu­pak. Po­sled­nja ras­pra­va je odr­ža­na 14.ma­ja ove go­di­ne i stra­ne u spo­ru su osta­le pri ra­ni­jim na­vo­di­ma. Mi tvr­di­mo da je imo­vi­na na­ša, a Upra­va to ospo­ra­va. Do da­nas ni­smo do­bi­li no­vu od­lu­ku i oče­ku­je­mo usko­ro da se to pi­ta­nje ri­je­ši, ka­zao je Ha­dži­be­ti.
Kom­pa­ni­ja „Mon­te­ne­gro 2000” je, ina­če, do­ne­dav­no bi­la u ve­ćin­skom vla­sni­štvu fir­me „Star of Mon­te­ne­gro” ( 95 od­sto vla­sni­štva), a on­da su je ku­pi­la dva ma­ke­don­ska dr­ža­vlja­ni­na al­ban­skog po­ri­je­kla. Udio od pet od­sto vla­sni­štva pri­pa­da JP Mor­sko do­bro. Po Ugo­vo­ru o ko­ri­šće­nju mor­skog do­bra, ko­ri­snik se oba­ve­zao da na po­me­nu­toj lo­ka­ci­ji iz­gra­di ho­tel­sko -tu­ri­stič­ki kom­pleks u ro­ku od tri go­di­ne od pri­ba­vlja­nja odo­bre­nja, s ro­kom za­vr­še­tak ra­do­va od 30 mje­se­ci. Ko­ri­snik je du­žan da za pe­ri­od iz­grad­nje kom­plek­sa, a naj­du­že če­ti­ri go­di­ne, pla­ća na­kna­du u iz­no­su od je­dan euro, od­no­sno 24.455 eura go­di­šnje. Ka­ko lo­ka­ci­ja ni­je oslo­bo­đe­na od li­ca i stva­ri, ugo­vo­re­ne stra­ne sa­gla­si­le su se da ko­ri­snik do oslo­ba­đa­nja pla­ća po­la po­me­nu­tog iz­no­sa. U me­đu­bre­me­nu, JPMD i Op­šti­na Ul­cinj do­go­vo­ri­li su se da po po­la sno­se tro­ško­ve pre­se­lje­nja 13 po­ro­di­ca ko­je sta­nu­ju na toj lo­ka­ci­ji. U na­se­lju Pi­nješ gra­di­će se sta­no­vi za te po­ro­di­ce. Iz­grad­nju će fi­na­si­ra­ti JPMD, a op­šti­na će ustu­pi­ti lo­ka­ci­ju. Di­rek­tor fir­me „Star of Mon­te­ne­gro“ No­vak Du­ru­to­vić iz­ja­vio je u ju­nu da je na­kon se­zo­ne iz­vje­san po­če­tak grad­nje no­vog ho­te­la „Ja­dran“. On je ra­ni­je po­tvr­dio da je u ka­bi­ne­tu pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Ul­cinj Fat­mi­ra Đe­ke za­klju­čio ugo­vor sa dvo­ji­com ma­ke­don­skih dr­ža­vlja­na o pro­da­ji fir­me i pra­vu na iz­grad­nju luk­su­znog ho­te­la s pet zvje­zdi­ca na po­lu­o­str­vu Su­ka.
-Oni se ba­ve ho­te­li­jer­stvom i ima­ju fir­me u Ita­li­ji i Du­ba­i­ju, ka­zao je Du­ru­to­vić i do­dao da se ka­men-te­me­ljac mo­že oče­ki­va­ti već mo­žda u sep­tem­bru, a za­vr­še­tak grad­nje 2016. go­di­ne. In­ve­sti­ci­ja je, pre­ma pro­jek­tu, vri­jed­na 40 mi­li­o­na eura. Ne­dav­no je iz­ne­na­da do­šlo do obr­ta, jer se po­ja­vio no­vi in­ve­sti­tor fond „Ned­fakt“, s ve­ćin­skim ho­land­skim ka­pi­ta­lom, či­ji je obrt u pro­šloj go­di­ni iz­no­sio go­to­vo mi­li­jar­du eura. Pre­ma no­vim in­for­ma­ci­ja­ma, uz ovu kom­pa­ni­ju di­o­ni­čar u fir­mi ko­ja će usko­ro bi­ti re­gi­stro­va­na u Cr­noj Go­ri bi­će i „Ek­ta ka­pi­tal“ ru­skog bi­zni­sme­na Ser­ge­ja Stan­ke­vi­ča. Oni su oba­vi­li pre­li­mi­nar­ne raz­go­vo­re sa funk­ci­o­ne­ri­ma Vla­de CG, pred­sjed­ni­kom op­šti­ne Ul­cinj Fat­mi­rom Đe­kom i sa za­kup­ci­ma ze­mlji­šta. Oče­ku­je se da ukup­na in­ve­sti­ci­ja iz­no­si oko 50 mi­li­o­na eura, a da grad­nja ho­te­la, ko­ja će tra­ja­ti tri go­di­ne, poč­ne kra­jem ove go­di­ne. No­vi in­ve­sti­to­ri su, pro­u­ča­va­ju­ći isto­ri­ju Ul­ci­nja, ka­za­li da su se od­lu­či­li da no­vi ho­tel na­zo­vu „Ser­van­tes“. Pred­sjed­nik Od­bor­nič­kog klu­ba So­ci­jal­de­mo­krat­ske par­ti­je Sken­der Ele­za­gić ne­dav­no je na sjed­ni­ci lo­kal­nog par­la­men­ta se­kre­ta­ru Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu imo­vi­ne Gzi­mu Ha­dži­be­ti­ju po­sta­vio pi­ta­nja
– „Ka­da je i po ko­joj pro­ce­du­ri do­šlo do pro­mje­ne u pra­vu ras­po­la­ga­nja nad ka­ta­star­skom par­ce­lom broj 3573, u po­vr­ši­ni 12.904 m², ko­ja se na­la­zi na rtu Su­ka na lo­ka­ci­ji biv­šeg ho­te­la „Ja­dran”? i „da li je Op­šti­na Ul­cinj uče­stvo­va­la u toj pro­ce­du­ri i ko­ja je prav­na sred­stva is­ko­ri­sti­la tom pri­li­kom da za­šti­ti svo­je in­te­re­se?’’
M.K.

Ko je za­stu­pao Op­šti­nu Ul­cinj?

U obra­zlo­že­nju od­bor­nič­kog pi­ta­nja Ele­za­gić je pod­sje­tio da je Skup­šti­na op­šti­ne Ul­cinj na jed­nom od svo­jih za­sje­da­nja, u pro­lje­će 2012.go­di­ne, raz­ma­tra­la in­for­ma­ci­ju o ze­mlji­štu za iz­grad­nju ho­te­la „Ja­dran“ u Ul­ci­nju i ak­tiv­no­sti­ma ko­je je Op­šti­na Ul­cinj pred­u­ze­la ve­za­no za re­a­li­za­ci­ju ovog pro­jek­ta.
-To­kom ras­pra­ve o ovoj tač­ki, ta­da­šnji pred­sjed­nik op­šti­ne Na­zif Cun­gu re­kao je ka­ko je Mor­sko do­bro čak sprem­no da op­šti­ni Ul­cinj ustu­pi svih pet od­sto vla­sni­štva u no­vo­for­mi­ra­noj fir­mi ko­ja tre­ba da gra­di ho­tel. Skup­šti­na je na toj sjed­ni­ci usvo­ji­la za­ključ­ke, od ko­jih pr­vi gla­si da se pred­sjed­nik op­šti­ne Ul­cinj oba­ve­zu­je da „po osno­vu vla­snič­kih pra­va na toj par­ce­li, pre­du­zme sve mje­re za za­šti­tu pra­va i in­te­re­sa op­šti­ne Ul­cinj, ve­za­no za re­a­li­za­ci­ju ovog in­ve­sti­ci­o­nog pro­jek­ta“. Skup­šti­na ni­ka­da po­sli­je to­ga ni­je do­bi­la ni­jed­nu in­for­ma­ci­ju o to­me što je ura­đe­no na re­a­li­za­ci­ji nje­nih za­klju­ča­ka. Tek, po­sli­je go­di­nu i po da­na, na jed­noj kon­fe­ren­ci­ji za štam­pu, ta­da­šnji pred­sjed­nik op­šti­ne je ona­ko us­put, sti­dlji­vo, po­me­nuo da Op­šti­na Ul­cinj ne­ma vi­še ni­ka­kvih pra­va nad ze­mlji­štem na lo­ka­ci­ji ho­te­la „Ja­dran“. Skup­šti­na op­šti­ne, a i ši­ra jav­nost u Ul­ci­nju, ima­ju pra­vo i oba­ve­zu da zna­ju ka­da je do­šlo do te pro­mje­ne, u ko­joj je pro­ce­du­ri to ura­đe­no, pred ko­jim or­ga­nom, ko je za­stu­pao pra­va i in­te­re­se op­šti­ne Ul­cinj i ko­ja su sve prav­na sred­stva is­ko­ri­šće­na da se, na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin, za­šti­te ti in­te­re­si- re­kao je Ele­za­gić.

For­mi­ra­na i ko­mi­si­ja

Ha­dži­be­ti je pod­sje­tio da je po­stu­pak re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta grad­nje no­vog ho­te­la po­kre­nut još de­cem­bra 1999. go­di­ne, ka­da je iz­me­đu JPMD i kom­pa­ni­je „Mon­te­ne­gro Kon­sal­ting and de­ve­lop­ment kom­pa­ni“, kao je­di­nog po­nu­đa­ča, za­klju­čen pred­u­go­vor ko­jim su se ugo­va­ra­či oba­ve­za­li da ka­sni­je za­klju­če ugo­vor u ve­zi sa ustu­pa­njem na ko­ri­šće­nje di­je­la mor­skog do­bra u op­šti­ni za lo­ka­ci­ju biv­šeg ho­te­la „Ja­dran“.
– SO Ul­cinj je 11 go­di­na ka­sni­je usvo­ji­la za­klju­čak ko­jim je ospo­ri­la pra­vo ras­po­la­ga­nja imo­vi­nom ko­ja je pred­met pred­u­go­vo­ra, jer shod­no va­že­ćim pro­pi­si­ma imo­vin­ska pra­va i ovla­šće­nja u po­gle­du te imo­vi­ne vr­ši op­šti­na Ul­cinj, u ko­joj ne po­sto­ji evi­den­ci­ja o tom do­ku­men­tu. Op­šti­na Ul­cinj ni­je od JPMD oba­vi­je­šte­na na ko­ji na­čin je bi­la uklju­če­na u pro­ces ugo­va­ra­nja ustu­pa­nja par­ce­la za iz­grad­nju s ob­zi­rom na či­nje­ni­cu da je vla­snik 51 od­sto ze­mlji­šta na po­me­nu­toj lo­ka­ci­ji. O to­me je u pro­lje­će 2012. go­di­ne ras­pra­vlja­no i na sjed­ni­ci SO na ko­joj je do­ni­jet za­klju­čak da se for­mi­ra po­seb­na ko­mi­si­ja ko­ja bi is­pi­ta­la sve či­nje­ni­ce u ve­zi s tim slu­ča­jem i ko­ja bi skup­šti­ni pru­ži­la do­dat­ne in­for­ma­ci­je, što je i pri­hva­će­no, ka­zao je Ha­dži­be­ti.

Izvor: DAN